fbpx

Başarılı Bir Marka Yaratmak İçin Yapmanız ve Yapmamanız Gereken 10 Şey

Marka Yaratmak İçin Yapılması Gerekenler

İçindekiler:

Marka yaratmak, rekabetin oldukça çekişmeli olduğu günümüzde diğer şirketlerin arasından sıyrılabilmek için oldukça önemli bir yere sahiptir. Adımlarınızı bir marka yaratmak üzere atmıyorsanız zamanla rakipler denizinde boğulma ihtimaliniz artabilir.

Markanızın doğru müşterileri hedeflemesi ve ürün/hizmetlerinizden en çok yararlanacak kitleye ulaşabilmesi gerekiyor. Ayrıca markanız bu hedeflere ulaşmakla kalmamalı, mesajınızı da ilgili kitleye doğru bir şekilde anlatabiliyor olmalı. Kitlenizin sizin yaptığınız ve savunduğunuz şeylere inanması onların harekete geçmelerinde etkili olacaktır.

Pazarlama ve satışta markalaşma ile başarı kazanmak aşağıda listeleyeceğimiz üç alanda da mükemmelleşmeyi sağlar:

  • Rakipler arasından sıyrılmak
  • Doğru kitleyi hedeflemek
  • Hikayenizi doğru bir şekilde aktarmak

Bunlardan herhangi birini iyi yaptığınızı düşünüyor musunuz? O zaman marka stratejiniz üzerine çalışmanın vakti gelmiş olabilir.

Marka yaratmanın detaylarına girmeden önce, marka tanımını hızlıca gözden geçirelim.

Marka Bilinci Yaratmak

Marka Bilinci Yaratmak

Ticari marka bilinci yaratmak; isimler, logolar, sloganlar ve diğer araçlar aracılığıyla şirketiniz, ürün veya hizmetiniz için kapsamlı bir mesaj oluşturmakla ilgilidir.

Markalaşmak şirketinizi, ürününüzü veya hizmetinizi deneyimleyen müşterilerinizde yaratmayı umduğunuz algıyı aktif olarak yaratmanızı sağlar.

Bir şirketin markalaşması üç aşamada ele alınabilir:

  • Marka stratejisi
  • Marka kimliği
  • Marka pazarlaması

Marka stratejisi, hedefinizin uzun vadeli gelişimine odaklanan bir plandır.

Marka stratejiniz müşterileriniz tarafından ne kadar farklı, güvenilir, akılda kalıcı ve sevilen bir şirket olduğunuzu ortaya çıkarır. Amacınızı, vaatlerinizi ve insanların ihtiyaçlarını nasıl karşıladığınızı onlara aktarır. 

Marka stratejisini dünyanın şirketinizi nasıl görmesini ve algılamasını istediğinize dair bir plan olarak düşünebilirsiniz. Başarılı bir marka oluşturmak için hem temel hem de kritik bir parçadır. Bu, birçok işletmenin gözden kaçırdığı alanlardan biridir çünkü genellikle tasarım ve pazarlamaya daha çok öncelik verilir. 

Marka kimliği ise bunu çeşitli mesajlar, görseller, ve deneyimler ile kamuoyuna aktarmanın yoludur. Marka kimliğiniz tutarlı olacak şekilde tüm kanallarınıza uygulanmalıdır. Şirketinizin tanınır hale gelebilmesinin yolu budur. Kimliğinizin uygulanması gereken kanallar genel olarak logonuz, kullandığınız renkleriniz ve yazı stilleriniz, internet sitesi tasarımınız, içeriğiniz, reklamınız, ambalaj veya paketiniz olabilir.

Tüm platformlara tutarlı bir şekilde marka kimliğinizi uygulamanız gelirinizi %23 oranında artırabilir.

Son olarak marka pazarlama ise şirketlerin stratejik bir yol kullanarak değerlerini ve sesini ilgili hedef kitleye ulaştırmasının yoludur. Şirketinizin ürün ve hizmetlerini vurgulamak, bu ürün ve hizmetlere farkındalık yaratmak için kullanmanız gereken bir yoldur.

İnsanların sevdiği bir şirket markasını nasıl yaratacağınızı düşünüyorsanız, sizler için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri hazırladığımız bu içerikte bulabilirsiniz.

Küçük-İşletmeler-İçin-Markalaşma

Ücretsiz e-Kitap

Küçük İşletmeler İçin Markalaşma

Hemen İndir

Marka Yaratmak

Şirketinizin markasını yaratmak için bir strateji belirlerken her şeyi basit tutmaya odaklanın. Marka yaratmak bir roket bilimi değil ancak yaratıcı ve stratejik düşünmeyi gerektiriyor.

Bazı durumlarda müşterilerinizle birlikte o “sihirli” noktaya ulaşabilirsiniz. Diğer zamanlarda ise markanız için doğru sesi ve kişiliği bulmaya çalışmanız gerekebilir. Ne olursa olsun şu anda şirketiniz için bir marka oluşturma sürecini düşünüyor veya planlıyor olmanız son derece olumlu. Şirketinizin sahip olabileceği en büyük ve değerli şey marka olmasıdır. Ayrıca başarılı şirketlerin geleceği marka olmalarında gizlidir.

Bir marka yaratmak isteyen sizlere aşağıdaki tavsiyeleri vermek isteriz:

1. Yapın: Başarılı Bir Marka Yaratmak İçin Diğer Markalardan İlham Alın

Marka Kimliği Yaratmanın Püf Noktaları

Rakiplerinizin neler yaptığını analiz edin. Neyi doğru, neyi yanlış yaptıklarını anlamaya çalışın. 

Rakiplerinizi özellikle şu başlıklar altında inceleyin:

  • Marka kimliği: Nasıl göründükleri ve seslerini nasıl duyurdukları.
  • Ürünleri ve hizmetleri: Ürün veya hizmetlerinin kalitesi, özellikleri ve bunların müşteriye faydaları.
  • İnternet sitelerinin kullanıcı deneyimi: İnternet sitelerinde gezinme kolaylığı, kullandıkları “harekete geçirici” mesajlar vb.
  • İçerikleri: Blogları, videoları, vaka çalışmaları vb.
  • Sosyal medya hesapları: Takipçi sayıları, takipçilerinin etkileşimleri, içerik türleri vb.
  • Reklamları: Basılı reklamları, radyo/tv reklamları ve diğerleri.

Markanızın yaratılma sürecini rakiplerinizin analizleriyle desteklerken SWOT analizi de yapmanız oldukça faydalı olabilir.

İncelediğiniz bir rakip kendi markanızı yaratma sürecinde size oldukça başarılı ilhamlar verebilir. Örneğin, rakibiniz “kalite” diye bağırıyor mu? Sosyal medya içerikleri çok beğeni ve yorum almış mı? Kendi alanında oldukça benzersiz mi görünüyor? Bir internet siteleri varsa, sundukları ziyaret deneyimi alışverişlerin hızlıca gerçekleşmesi için yeterince basit mi?

Rakibinizin iyi sonuç almasını sağlayan bazı uygulamalar fark etmiş olabilirsiniz. Bu uygulamaların neden iyi sonuç verdiği üzerine odaklanın ve not alın. Daha sonra aynı uygulamaları gerçekleştirdiğiniz takdirde sizin markanızın bunu nasıl daha iyi yapabileceği üzerine çalışabilirsiniz.

Bunlara alternatif olarak rakibinizin mesajı yeterince açık ve net olmayabilir. Kendi markanızın hikayesini oluştururken bu açıktan mutlaka faydalanın. Böylece müşterilerinizin rakipleriniz yerine sizi tercih etmesi kolaylaşır.

Yapmayın: Diğer markaları “soymayın”

İlham almak başkadır, çalmak ise bambaşka. Başka bir ticari markanın kimliğini çalmamalı ve kullanmamalısınız. Zaten herkesin böyle düşündüğünü sanabilirsiniz, ancak kaç kişinin başka şirketlerin logosunu öylece kullandığını bilseniz şaşıracağınıza eminiz. Bunu yaparlar çünkü genellikle aynı sektörde faaliyet göstermezler, dolayısıyla rakip olmadıkları için bunda bir problem görmezler.

Başka bir kötü taktik ise markanızı başka bir ticari markaya çok fazla “benzetmektir”. Bu müşterilerde kafa karışıklığı yaratabilir. Bu yüzden kesinlikle özgün olmaya çalışmalısınız.

Yeşil-beyaz renklere sahip bir kahve dükkanı açarsanız ve adına “Bucksstar Coffee” derseniz, Starbucks’ı doğrudan çalmış olursunuz. “O kadar da değil” demeyin, bu gerçekten yapılmış bir örnek.

2. Yapın: Müşterilerinizin Kim Olduğunu Anlayın

Müşteri Kitlenizi Tanıyın

Ticari bir marka yaratmanın en zor taraflarından biri ideal hedef kitleyi tanımlayabilmektir. Kitlenizdeki bir müşterinin nasıl biri olduğunu tanımlamak için görselleştirme yardımcı olabilir.

Buna “alıcı kişi” denebilir. Aslında hayali bir müşteridir ancak pazar araştırmaları sonucunda elde edilen mevcut müşterilerinizin verilerine dayanarak yaratılır. 

Eğer mevcut müşterisi bulunmayan yeni bir şirketseniz rakiplerinizin müşterilerini analiz edebilirsiniz. Rakiplerinizin ürünlerine veya hizmetlerine yapılan yorumlara bakabilir, sosyal medya hesaplarındaki yorumları inceleyebilirsiniz. Ya da potansiyel müşteriler ile küçük bir röportaj gerçekleştirebilirsiniz. Geri bildirimler hedef kitlenizi belirlemek ve geliştirmek için paha biçilemez bir kaynaktır.

Mevcut müşterileri olan bir işletmeyseniz ürününüzün veya hizmetinizin, kime veya kimlere yardımcı olduğunu belirlemek hedef kitlenizi oluşturmanıza yardımcı olabilir. Şu soruya yanıt arayabilirsiniz: “Şirketiniz tam olarak kimin sorununu çözüyor?”

“Alıcı kişinin” bir adı olabilir. Bir yaşam tarzı, kişiliği, motivasyonları ve “hayal kırıklıkları” olabilir. Şirketiniz tam da burada devreye girebilir. Müşteri verilerine dayanan hayali “alıcı kişiyi” yaratırken tam resim çizmeniz onların ihtiyaçlarını karşılayacak başarılı bir ticari marka yaratmanız için size yardım edebilir.

Yapmayın: Herkes için her şey olmaya çalışmayın!

Markanız herkes için her şey olamaz. “Özgüllük” olmadan hiç kimse için bir şey ifade edemezsiniz. 

Ürününüzü veya hizmetinizi en iyi şekilde sunabileceğiniz bir niş bulmanız gerekir. 

İdeal müşterilerinize odaklanmanıza yardımcı olacak birkaç yol önerebiliriz:

  • İlk olarak “hedef kitleniz” olmayan kişileri eleyin.
  • İnternet siteniz için “Google Analytics” kullanın.
  • Varsa mevcut müşterilerinize ve sosyal medya kitlenize bir anket düzenleyin.
  • Bir müşteriyle gerçek bir konuşma gerçekleştirin.

3. Yapın: Profesyonel Bir Logo Tasarlayın

Profesyonel bir logoya sahip olun

İşletmeniz, büyüklüğü ne olursa olsun profesyonel bir marka kimliğini hak eder. Marka kimliğini gösteren en önemli şeylerden biri de logodur. Freelance çalışan tasarımcılarla veya kurumsal kimlik tasarımı yapan ajanslarla çalışarak markanız için profesyonel bir logo edinebilirsiniz.

En iyi markalar ile çalışan yaratıcı ajanslar kapsamlı bir kurumsal kimlik tasarımı için yüzbinlerce hatta bazen milyonlarca dolar talep etmekte. Ancak endişe etmeyin, küçük işletmeler ve yeni kurulacak şirketler için de birçok ajans mevcut. Bu ajansları bulmanın birçok yolu var.

Genellikle internette arama yaparak ajanslara ulaşabilir, referanslarını inceleyebilirsiniz. Bazen de freelance olarak çalışan grafik tasarımcılar ile çalışmak bütçenize ve şirketinize uygun olabilir. Ancak beklentilerinizi seçtiğiniz grafik tasarımcıya veya ajansa göre ayarlamanız gerekebilir. 

Yarattığınız marka, iyi bir logo ve kurumsal kimlik için yatırım yapmaya değer. Bu konuda her şüpheye düştüğünüzde Paul Rand’ın bir sözünü aklınıza getirebilirsiniz: “Tasarım, markanızın sessiz bir elçisidir.”

Dolayısıyla sizi temsil edecek olan bu “elçiyi” olabilecek en muhteşem hale getirmeniz gerekir. Logo tasarımı için birini işe alırken veya dış kaynaklar ile çalışıyorken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Vektör formatı (EPS)
  • Renk paleti ve yazı tipleri
  • Marka stil kılavuzu

Bazı ajanslar kartvizit ve sosyal medya grafikleri gibi logoyu tamamlayıcı bazı materyaller de sunabilir. Grafik tasarım uzmanlarını veya ajansları araştırırken eksiksiz bir “marka kimliği” paketine başka nelerin dahil olabileceğini de araştırmanızı öneririz.

Yapmayın: Logonuz üzerine “çok fazla” düşünmeyin

Genellikle küçük işletme sahiplerinin yarısı logoları için bir vizyona sahiptir. Kalan yarısı ise yaratıcı fikirlere açık ve neyi beğendiklerini biliyor. Her iki durumda da logonuzun karmaşık, çok süslü veya aşırı sade olması gerekmiyor.

Bir tasarımcının konseptlerine göz atarken logonun gerçekten şu maddelere sahip olup olmadığını inceleyebilirsiniz:

  • Basit
  • Zamansız
  • Çok Yönlü
  • Kolay Hatırlanabilir
  • Uygun

4. Yapın: Markanız İçin Bir Slogan Bulun

Slogan yaratın

Bir slogan veya “kısa açıklama” markanızın özünü, kişiliğini ve yer edinmek istediği konumu açıklayan kısa bir ifadedir. Ürünlerinize doğrudan uygulamanız gerekmez.

Örnek olarak Nike gösterilebilir. Sloganı “Sadece yap” anlamına gelen “Just Do It” olmasına rağmen bu üç kelimenin ayakkabılarla veya spor giyimle doğrudan ilgisi yok. Ancak son derece akılda kalıcı, motive edici ve markanın özünü yansıtan bir ifade.

Bir marka sloganı yaratırken şu maddeleri yerine getirmeniz faydalı olabilir:

  • Pozitifliği iletin.
  • Farklı olmak için kullanın.
  • Önemli bir avantaj açıklayın.
  • Unutulmaz olmasını sağlayın.

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan General Electric, kurulduğu 1912 yılından beri 10 farklı slogan kullanmış. 1980 yıllarında General Electric sloganı “Hayata güzel şeyler katıyoruz.” iken takvimler 2003’ü gösterdiğinde bu slogan “İşyerinde ilham” olarak değişmiş. Bu yeni ve geliştirilmiş slogan ile General Electric kurucusu Thomas Edison’un “evine” atıfta bulunuyorlardı. Aynı zamanda bu, General Electric çalışanlarının endüstriyel ilerlemeye yönelik yaptıkları çalışmaları da destekleyen bir slogandı.

Yapmayın: Sloganınızı çok uzun tutmayın

Bahsettiğimiz ve gördüğünüz gibi, başarılı bir markanın sloganı tıpkı Nike’da da olduğu gibi son derece kısa olabilir. Nike’ın bu sloganı uzun tuttuğunu ve açıklamak zorunda hissettiğini hayal edin.

Ortaya şöyle örnekler çıkacaktır:

  • Sadece yap.
  • Sadece en kaliteli spor ayakkabılarımızla yapın.

Müşterinize verdiğiniz ilham verici bir söz, birdenbire işinizle ilgili bir “şeye” dönüşebilir. Bunu göz önünde bulundurun ve sloganlarınızın kısa ve ilham verici olmasına özen gösterin.

5. Yapın: Mevcut Trendleri Araştırın

trendler hakkında bilgi sahibi olun

Sıfırdan yeni bir marka yaratırken sektörünüzde nelerin popüler olduğunu veya olmadığını görmek için pazar analizi yapmanız gerekir. Böylece hedef pazarınız için neyin çekici olduğunu bulabilirsiniz. Aslında güncel kalabilmek adına bir marka yaratma çabası olmayan yerel bir işletme olsanız dahi bunu yapmanız yararlıdır. 

Pazar analizi yapmanın birçok yolu vardır. İnternetin uçsuz bucaksız bilgi derinliği de bu yollardan biri. Eğer bütçeniz varsa biraz maliyetli de olsa ücretli satılan raporları satın alabilir ve analiz edebilirsiniz. Eğer bütçeniz yoksa, pazar analizi yapmak internette arama yapmak kadar basittir.

Kendi sektörünüz için uyarlayabileceğiniz birkaç örnek vermek gerekirse, Google’a gidin ve arama çubuğuna “besin takviyeleri hakkında pazar araştırması” veya “sağlıklı yaşam sektörü kullanıcı verileri” gibi aramalar yapın. Yine aynı şekilde “evcil hayvan sahipleri pazar araştırması” gibi aramalar yapabilirsiniz. Bu aramaları mümkünse ingilizce yapmanız çok daha fazla sonuca ulaşmanıza neden olur. Dolayısıyla pazarın trendleri hakkında fikir sahibi olabilmek için elinizde çok daha fazla veri bulunabilir.

Karşınıza çıkan sonuçları teker teker okumaya başlayabilirsiniz. Sektörünüze göre biraz araştırma yapmanız gerekebilir ama mutlaka kullanabileceğiniz veriler elde edersiniz. Böylece pazarınızın analizlerine göre hedef kitlenize ve markanıza ince ayar yapmanız kolaylaşabilir.

Yapmayın: Trendlere çok fazla kapılmayın

Pazarınızdaki trendler hakkında yapılması gereken en önemli uyarı ana işinizin ve markanızın hedefini unutacak kadar trendlere kapılmamanız gerektiği. Örneğin geleneksel ve nostaljik ürünler satan bir işletmeniz varsa en güncel moda trendleri yerine nostalji trendlerini takip etmeniz gerekir.

6. Yapın: Marka Yaratmak İçin Önce Markanızın “Kişiliğini” Belirleyin

Marka Kimliği Yaratmak İçin Gerekenler

Markanız ince bir kişiliğe ve tutuma sahip olmalı. Şirketinizi tanımlayabilecek çeşitli sıfatlar düşünebilir ve bu sıfatları markanızın kişiliğini tanımlarken kullanabilirsiniz. 

Şu özellikleri de göz önünde bulundurmanız tanımlama yaparken oldukça faydalı olabilir:

  • Cana yakın mı yoksa kurumsal mı?
  • Hareketli mi yoksa dikkatli mi?
  • Modern mi yoksa geleneksel mi?
  • Eğlenceli mi yoksa ciddi mi?
  • Erişilebilir mi yoksa özel mi?

Örneğin, bir danışmanlık firması üst düzey lojistik ve taşımacılık anlamına gelen beyaz eldivenli hizmetlere odaklanabilir. Ancak, belki de üst düzey hizmetin doğası gereği, bunu marka kişiliğinin bir parçası haline getirmelidir. 

Yapmayın: MArka Yaratmak İçin Çok fazla zorlamayın!

Çok fazla ileri gidip markanızın ve marka kişiliğinizin bir şakaya dönüşmesini istemezsiniz. 

Marka kişiliğiniz özgün olmalı ve müşterilerinize hitap etmeli. Markanızın nasıl bir kişiliği olduğunu ve bu kişiliğin müşterinizin özellikleriyle nasıl eşleştiğini öğrenmeniz gerekiyor. Böylece markanızın potansiyel müşteriler ile gerçek bir diyaloğa girmesine yardımcı olabilirsiniz.

7. Yapın: Benzersiz Bir Şirket Kültürü Yaratın

Marka Kimliği Yaratmak İçin Yapılması Gerekenler

Benzersiz bir kültür, ticari markanızın ve marka kişiliğinizin önemli parçalarından biri olabilir. Burada kültür ile kastedilen iş yapma şekliniz, yani nasıl iş yaptığınızdır.

  • Çalışanlarınıza ve müşterilerinize nasıl davranıyorsunuz?
  • Şirketiniz ekip çalışmasına ve işbirliğine önem verir mi?
  • Kurumsal kültürünüzün parçalarında cömert doğum izinleri dahil aile dostu olmak var mı?

Bu soruların yanıtlarının tamamı şirket kültürünüzün ve markanızın bir parçası olabilir. Çalışanlarınızı şirket kültürünüzün etrafında toplamak uzun vadeli başarı için son derece önemlidir. 

Yapmayın: Marka yaratmak için kendi değerlerinize karşı gelmeyin!

Bir şirket kültürü yarattıysanız, onu yaşamanız gerekir. Yaşamadığınız takdirde markanıza zarar vermeniz son derece mümkün.

Güçlü bir ticari marka kültürü şirketin içinden başlamalı. Çalışanlarınızın, şirketi üzerine kurduğunuz değerleri anladığından ve bu değerlere uyum sağladığından emin olmalısınız. Bunu yapmak için işe alım sürecinizi kontrol etmeniz ve işe aldığınız insanları bu değerlere göre seçmeniz gerekir.

Markanızı desteklemek için ekibinizi güçlendirin, eğitin, tanıyın ve ödüllendirin.

8. Yapın: Markanızı “Markalayın”

Marka Tescillemek

Her geçen gün artan girişimci ve şirket sayısı benzersiz bir isim bulmayı daha zor bir hale getirmekte. Markanızı taklitlerinden korumak istemek en doğal hakkınız ve bunu yapmak için marka adınızı tescillemeniz gerekiyor. Böylece markanızın adını, logosunu ve tasarımını taklitlerinden koruyabilirsiniz.

Marka adınızı, logonuzu ve sloganınızı belirledikten sonra bunların resmi olarak markanıza ait olduğunu tescil etmeniz şart. Bunu yapmak için marka danışmanlarından danışmanlık alabilir veya en basit haliyle e-devlet üzerinden marka tescili başvurusu yapabilirsiniz. Danışmanlıkların fiyatları genellikle değişir ve aralarından seçim yaparak markanızı resmiyete dökebilirsiniz.

Markanızı resmi olarak tescil etmek gelecekte başınıza gelebilecek orjinal marka varlıklarınızın çalınması gibi durumara karşı sizi yasal olarak koruyacaktır. Daha da avantajlı olan ise ticari markaların tescil süresi dolmamakta. Böylece marka tesciline ömür boyu sahip olmanız mümkün.

Bir ticari marka tescil etmek patent almaktan farklıdır. Eğer şirketinizin ürünleri için daha kapsamlı bir yasal korumaya ihtiyacınız varsa patent almayı da düşünebilirsiniz. Bu konuda uzmanlaşmış avukatlar ile çalışmanız sizi ve haklarınızı koruyabilir.

Yapmayın: Her yere ™ yazmayın

Bir şeyi ticari marka olarak tescil ettirmenize ya da ettirmemenize bakılmaksızın, marka adınızın ve ürünlerinizin her lafı geçtiğinde ™ sembolünü kullanmanız “aşırı” olabilir. Her şeyi ticari markalaştırarak aşırıya kaçmak müşteriler tarafından antipatik görünebilir.

9. Yapın: Marka Yaratmak İçin Tutarlı Bir “Ses” Kullanın

İyi Bir Marka Kimliği Yaratmak

Görsel diliniz, markanızın stil rehberi olmasının yanı sıra aynı zamanda iletişim için kullandığınız bir sestir. 

Sesiniz profesyonel mi yoksa sıradan mı?

İnternet sitenizdeki blog içeriklerinin dili birinci kişi mi, ikinci kişi mi yoksa üçüncü kişi mi?

Bir muhasebe firması gibi finansal bir işletmeyseniz marka iletişiminizde resmi olmak konusunda hata yapmak istemeyebilirsiniz. Tabii, “çılgın muhasebeci” olarak anılmak isterseniz farklı bir yol da seçebilirsiniz. Bazen farklılaşmak işe yarayabilir, değil mi?

Marka kişiliğinize uygun olduğunu düşündüğünüz bir ses seçmeniz gerekir. Böylece markanızın hikayesini ve markanızın vermek istediği mesajları bu ses ile aktarmanız mümkün. Tüm iletişim parçalarını internet siteniz, sosyal medya hesaplarınız gibi kanallarda kullanabilirsiniz.

Yapmayın: Sesinizi çok sık değiştirmeyin

Sesinizi çok sık değiştirmek tutarsız bir marka olduğunuz algısını yaratabilir.

Diyelim ki bir muhasebe şirketiniz var ve diğer muhasebe şirketlerinden sıyrılmak için markanızı eğlenceli ve “kaçık” olarak tekrar konumlandırmak istiyorsunuz. Bu bazı durumlarda harika bir fikir olabilirken bazı durumlarda son derece tehlikelidir. Dolayısıyla yeni bir ses kullanmaya karar vermeden önce “denemeniz” gerekebilir.

Seçtiğiniz “sesin” müşterilerinizde yankılandığından emin olun. Bundan emin olmak için mevcut müşteri tabanınızda bazı testler gerçekleştirin.

10. Yapın: Markanızı Güçlendirin

Marka Kimliği Nasıl Yaratılır

Marka adınızı, logonuzu, sloganınızı ve hikayenizi oluşturduktan sonra tüm bunları tanıttığınızdan emin olun. En güzel logoya sahip olsanız dahi hiç kimse onu görmediğinde size yardımcı olmayacaktır.

Şirketinizin müşterileri için neler sunduğunu anlatan açıklayıcı ve göze hoş gelen bir internet sitesi hazırlayın. İnsanların doğru yönde harekete geçebilmesi için “harekete geçirici mesajlardan” yararlanmayı unutmayın. Harekete geçirici mesajlar “Hemen Satın Al”, “Hemen Kayıt Ol” gibi müşterinizin bir eylemde bulunmasını sağlayan mesajlara verilen isimdir. Müşterilerinize tam olarak ne yapmaları gerektiğini söyleyin.

Bir pazarlama planı yapın ve uygulamaya başlayın. Dijital marka stratejisi temel olarak şunları barındırıyor:

  • İçerik pazarlamacılığı,
  • Sosyal medya pazarlamacılığı,
  • E-posta pazarlamacılığı,
  • Ücretli reklamlar.

Yapmayın: Markanız hakkında utangaç olmayın

Son olarak markanız hakkında hiç de utanılacak bir şey olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Özellikle de yalnız bir girişimciyseniz, insanların markanız hakkında bilgi sahibi olmasına izin verin ve markanızla gurur duyun!

En İyi “Markalaşmış” Global 10 Şirket

Bir marka yaratmak istiyorsunuz ve dünyanın en iyilerinden ilham almaya ihtiyacınız mı var? Forbes’e göre dünyanın en iyi markalarını yaratan 10 şirketin listesi şu şekilde:

  1. Apple
  2. Google
  3. Microsoft
  4. Amazon
  5. Facebook
  6. Coca-Cola
  7. Samsung
  8. Disney
  9. Toyota
  10. McDonald’s

Şirketiniz İçin Doğru Bir Şekilde Marka Yaratmak

En başından en sonuna, ticari markalaşma uzun soluklu bir başarının anahtarıdır. Bu hem yeni başlayanlar için hem de yerleşik işletmeler için son derece önemli. 

Her zaman derler ki; daha fazla marka güveni = daha fazla satış.

Kim daha fazla satış istemez ki?

Şirketiniz için bir marka yaratmaya kesinlikle geç kalmadınız. Rekabette bir adım öne çıkmak, farklılaşmak ve iletişim kurmak için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Profesyonel bir logo tasarlayın, ancak üzerinde takılıp kalmayın.
  2. Müşterinizin kim olduğunu tanıyın, ancak herkes için her şey olmaya çalışmayın.
  3. Diğer markalardan ilham alın ama onları “çalmayın”.
  4. Bir marka sloganı bulun, ancak çok uzun olmasına izin vermeyin.
  5. Mevcut trendleri araştırın, ancak markanızın hedeflerinden sapmayın.
  6. Markanızın “kişiliğini” belirleyin, ancak çok da aşırıya kaçmayın.
  7. Benzersiz bir iş kültürü yaratın, ancak kendi yarattığınız değerlere karşı gelmeyin.
  8. Şirketinizin ticari markasını tescilleyin, ancak ™ kullanımında aşırıya kaçmayın.
  9. Tutarlı bir “ses” kullanın, ancak çok sık değiştirmeyin.
  10. Markanızı güçlendirin, ancak bu konuda utangaç davranmayın.
Küçük-İşletmeler-İçin-Markalaşma

Ücretsiz e-Kitap

Küçük İşletmeler İçin Markalaşma

Hemen İndir

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top