fbpx

E-Ticaret Fiyatlandırma Stratejileri Nelerdir?

eticaret fiyatlandırma stratejileri

İçindekiler:

Çevrimiçi ticaret gün geçtikçe büyüyor. Modern yaşamın dijitalleşmesiyle beraber neredeyse her ülkeden tüketici çevrimiçi alışveriş yapmayı tercih ediyor. Piyasada bu kadar çok e-ticaret web sitesinin olması da kıyasıya rekabete yol açıyor. İşletmelerin, hedef kitlelerini çekmek için pazarlama stratejileri ile ilerlemesi gerekiyor. Müşterilerin her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip olduğu çevrimiçi ticaret dünyasında, doğru fiyatlandırma yapılması da şart. Çünkü fiyatlandırma stratejileri doğru yapılmadığında ideal müşterileriniz işletmenizden alışveriş yapmaktan kaçınabiliyor. E-ticaret fiyatlandırma stratejileri hem marka itibarınızı hem kârınızı artırıyor.

Piyasada ayakta kalmak ve pazarın kaymağını alma stratejisi ile ilerlemek istiyorsanız çaba harcamalısınız. Hangi fiyatlandırma stratejisinin işletmeniz için ideal olduğunu belirlemek için birkaç fikri denemelisiniz. Bu içeriğimizde kârınızı arttıran ve ürünleriniz için doğru fiyatı belirlemenizi sağlayan bazı fiyatlandırma stratejilerine ışık tutacağız. O halde başlayalım!

E-Ticaret Fiyatlandırma Stratejileri

E-ticarette ürün fiyatlandırma stratejileri hem tüketici eğilimleri hem pazar talebi arasında denge kurmanızı sağlıyor. Bu sebeple e-ticarette rekabetçi ürün fiyatlandırma stratejileri ile ilerlemek gerekiyor. Rekabetçi fiyatlandırma, satın alma kararlarını %80 oranında etkiliyor. E-ticaret için doğru fiyatlandırma stratejileri işletmeden işletmeye değişkenlik gösteriyor. Bu sebeple işletmeniz için ideal ürün fiyatlandırma stratejilerini belirlemeniz lazım. Dolayısıyla uygun fiyatlandırma stratejisini bulmak için birkaç deneme yapmanız şart. Çünkü kullanabileceğiniz birçok e-ticaret fiyatlandırma stratejisi var. Şimdi gelin, yaygınca kullanılan e-ticaret fiyatlandırma stratejilerine yakından bakalım.

1. Rekabete dayalı fiyatlandırma

Rekabetçi fiyatlandırma, rakiplerinizin fiyatlarını araştırmak için zaman harcamanızı gerektiriyor. Pazarlamada fiyatlandırma yöntemleri araştırma yapılmadan uygulanmaması gerekiyor. Çünkü bu stratejiler, tüketici davranışını dikkate alıyor. Bu da işletmelerin kâr elde etmesini sağlıyor. Dolayısıyla rekabetin yoğun olduğu bir pazara giriyorsanız rakiplerin fiyatlandırması ile ilerlemeniz gerekiyor. Ancak rakiplerinizin stratejilerini dikkatli bir şekilde incelemelisiniz ve takip etmelisiniz. Örneğin, Colgate markasının fiyatlarının 35-80 TL arasında değiştiğini varsayalım. Signal markası bu durumda fiyatlarını 34,99-79,99 arasında tutabilir. Böylece rekabette öne çıkma şansını arttırabiliyor.

2. Değere dayalı fiyatlandırma

Değere dayalı fiyatlandırma, bir müşterinin ürününüz için ödemek istediği en yüksek tutarı belirlemenizi sağlıyor. Bu fiyatlandırma programı, analistler tarafından sıkça kullanılıyor. Dolayısıyla fiyatlandırma, gerçek değerinden ve rakip fiyatlarından ziyade algılanan piyasa değerine bağlı olarak yapılıyor. Fiyatlandırma stratejileri örnekleri incelendiğinde en çok sanat eseri, koleksiyon parçası ve lüks eşya satan işletmeler tarafından kullanılıyor. Çünkü sadık takipçisi olan markalar için kullanışlı. Kapsamlı pazar araştırması ve analizi gerektiriyor. Örneğin, Starbucks ürün tanınırlığına ve marka sadakatine güvenerek değere dayalı fiyatlandırma stratejisi kullanıyor. Çünkü müşteriler Starbucks kahvelerini kaliteli buluyor. Bunun için yüksek fiyat ödemeye hazırlar. Bu e-ticaret fiyatlandırma stratejisi markanızın çekici görünmesini sağlayabiliyor. Aynı zamanda kâr marjınızı artırabiliyor.

3. Maliyet odaklı fiyatlandırma

Maliyet esaslı fiyatlandırma, ürününüzü yaratmanın veya hizmetinizi sunmanın maliyetini hesaplayarak ilerlemenizi sağlıyor. Bu stratejiyi kullanan işletmeler, ürünlerinin ne kadar kâr elde etmesi gerektiğini işaretliyor. Ardından bu işaretlemeye göre fiyatlandırma yapıyorlar. Bu, en basit e-ticaret fiyatlandırma stratejileri arasında yer alıyor. Bir işletme ürün üretim maliyetini hesaplıyor ve daha sonra üzerine belirli bir yüzde ekliyor. Yani müşteri beklentilerini aşmadan maliyet belirlemek ve kâr elde etmek amacıyla yapılıyor. Ayrıca yeni ürün fiyatlandırma stratejileri belirlerken de maliyet esaslı fiyatlandırma kullanılabiliyor. Maliyet odaklı fiyatlandırma örneği verecek olursak işçilik ve malzemeler dahil 10 dolarlık bir turta yapan fırınınız olduğunu düşünelim. Maliyete %20 eklemeye karar verdiniz. Böylece turtaları 12 dolara satarsınız. Fiyat şeffaflığını farklılaştırıcı olarak kullanmak isteyen küçük işletmeler için uygun bir strateji. Çünkü öngörülebilir kârlar sağlayabiliyor.

4. Pazara giriş amaçlı fiyatlandırma

Penetrasyon fiyatlandırması olarak da bilinen pazara giriş amaçlı fiyatlandırma, büyük bir pazar payı elde etmek için rakiplerinizden daha düşük fiyat sunmak anlamına geliyor. Yani ilerleyen süreçte, müşteri tabanınızı büyütüp marka değerinizi artırdığınızda fiyatlarınızı kademeli olarak yükseltirsiniz. Yerleşik rakiplerin olduğu bir pazarda restoran veya cafe açmak için bu stratejiyi kullanabiliyorsunuz. Çünkü son derece rekabetçi pazarlarda yeni işletmelerin tutunması zor olabiliyor. Bu da ağızdan ağıza tavsiyeleri kışkırtmak için uygun bir fiyatlandırma yapmalarını gerektiriyor. İşletmeler yeni ürünü veya hizmeti öne çıkarmaya çalışırken pazara giriş amaçlı fiyatlandırma yapmalı. Örneğin, yeni bir ürün piyasaya sürdüğünüzü varsayalım. Müşterilerin denemesi için ürünü indirimli fiyata sunuyorsunuz. Böylece ürününüz müşteriler tarafından hızlıca benimsenebiliyor. Zaman içinde fiyatını artırarak işinizi büyütebiliyorsunuz.

5. Paket fiyatlandırması

Paket fiyatlandırması, birkaç ürünü birlikte gruplandırmanızı gerektiriyor. Ürünleri tek tek sattığınızda daha yüksek fiyatlandırma yaparsınız. Ancak ürünleri gruplandırdığınızda indirimli fiyata satışa sunarsınız. Böylece müşterinizin gözündeki marka değer algısını yükseltebiliyorsunuz. Amazon, Etsy, Walmart ve eBay gibi üçüncü taraf platformlarda oldukça rekabetçi bir niş içinde satış yapmayı düşünüyorsanız özellikle uygun. Benzer nitelikteki ürünleri bir araya getirerek ortalama sipariş değerinizi arttırma şansı elde edersiniz. Çünkü müşterilerinize satın alma kolaylığı sunmuş olursunuz. Örneğin, boks eldivenleri sattığınızı düşünelim. Müşteriniz bunun yanında sargılara da bakar. Müşterinize satın alma kolaylığı sunmak için bir boks ekipmanı seti oluşturmalısınız. Böylece müşteriniz tüm malzemelere indirimli fiyatı ile sahip olur. Birden fazla tamamlayıcı ürün satan e-ticaret işletmeleri için avantaj sunan bir fiyatlandırma stratejisi. 

6. Ayrıcalıklı fiyatlandırma

Ayrıcalıklı fiyatlandırma stratejisinde ürününüzü veya hizmetinizi premium olarak algılarsınız. Yani ürününüzü kaliteli ve üst düzey kabul edersiniz. Fiyatlandırmanızı da buna göre yaparsınız. Pazarda belirgin rekabet avantajınız veya benzersiz ürününüz varsa premium fiyatlandırma kullanılabilir. Ürünleriniz kendi sınıfında etkili bir şekilde pazarlanıyor. Ancak markalaşma çabalarınıza yatırım yapmanızı gerektiriyor. Örneğin, organik gıda satan şirketleri düşünelim. Diğer işletmelere göre daha yüksek fiyatlandırma stratejileri var. Dolayısıyla bu tür işletmelerde organik domatesin kilosu daha pahalı olur. Bu strateji, müşterilerinizin gözünde marka değerinizi artırmanızı sağlayabiliyor. Aynı zamanda kârlılığınızı destekleyebiliyor. Moda ve teknoloji ile ilgili ürünler satan işletmeler tarafından da bu strateji kullanılıyor.

7. Psikolojik fiyatlandırma

Psikolojik fiyatlandırma; büyüleyici fiyatlandırma olarak da biliniyor. Yani psikolojik fiyatlandırma, satıcıların bir şeyi 20 TL yerine 19,99 TL’ye satması anlamına geliyor. Çünkü özellikle 9 rakamı ile biten ürün satışlarından daha fazla dönüşüm elde ediliyor. Satışları yükseltmek için taksitli ödemeler önermek veya indirimler sunmak da psikolojik fiyatlandırma stratejisine giriyor. Fakat müşterilerinize koşulların gözden kaçırılamayacak kadar iyi olduğunu hissettirmelisiniz. Dolayısıyla pazarlama ve fiyatlandırma stratejileriniz müşterilerinizin motivasyonlarına uygun olmalı. Örneğin, giyim mağazaları psikolojik fiyatlandırma stratejisinden yararlanarak satışlarını artırabiliyor. Yani giyim mağazası açmayı düşünüyorsanız bu fiyatlandırma stratejisinden yararlanabilirsiniz.

Küçük işletme sahibi olarak yolculuğunuzun en başında sağlam pazar araştırması alışkanlıkları oluşturmalısınız. Bu sayede fiyatlandırma stratejilerinizde uyum sağlama yeteneğine sahip olursunuz. İşletmenizin türüne bağlı olarak fiyatlandırma stratejinizi 3 ayda bir yenilemenizi tavsiye ediyoruz. Kâr elde etmek ve rakiplerinizin önüne geçmek için doğru ürün fiyatlandırma stratejileri ile ilerlemelisiniz. İyi Şanslar Diliyoruz!

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top