fbpx

İnternetten Ürün Satmak İçin Kendi Web Sitenizi mi Yoksa Pazar Yerlerini mi Tercih Etmelisiniz?

İçindekiler:

İnternetten ürün satmanın birçok avantajı bulunuyor. Günün her saati satış yapabilir ve fiziksel bir mağaza inşa etmenin zorunluluğundan kurtulabilirsiniz. İnternetten ürün satmak için karar aldığınızda, pek çok seçenekle karşılaşırsınız. Ürünleri online bir pazar yerinde veya kendi web sitenizde satma şansınız elbette var. Ancak asıl mesele işletmenizin ürünleri satmak için hangi aracı seçmesi gerektiği. Başka bir deyişle, hangi seçeneğin şirketinize uyacağını belirlemek oldukça mühim bir konu.

Bir pazar yeri ve web sitesi arasında seçim yapma kararı, bu seçeneklerin icat edildiği zamandan beri tartışılır. Seçim yapmadan önce analiz edilmesi gereken pek çok faktör var. Şirketiniz için bir pazar yeri mi yoksa e-ticaret sitesi mi uygun olur? Hangi pazar yeri daha iyi seçenek? Web sitede satış nasıl yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli? Pazar yerinde ve kendi web sitenizde satış yapmanın avantajları neler? Bu sorulara yanıt aramakla işe başlamak gerekir. Şimdi gelin, pazar yeri ve web sitesi hakkındaki ayrıntılara yakından bakalım.

Online Pazar Yeri Nedir?

“Online pazar yeri ne demek?” sorusu birçok kişi tarafından araştırılan bir konu. Pazar yeri, ürünlerin birden fazla satıcı tarafından satıldığı alışveriş platformu. Farklı satıcılar, tüketicilerin satın alabileceği çok sayıda ürün kategorisini listeler. Yani müşterilerin birden fazla satıcıdan ürün satın alması mümkün hale gelir. Alıcılar almak istedikleri ürünü dakikalar içerisinde bulur ve satın alır. Pazar yeri satışında satıcı, alıcı ve yönetici olmak üzere üç taraf vardır. Çevrimiçi pazar yerlerine örnek olarak Etsy, Amazon, Walmart verilebilir. Bunun gibi birçok pazar yeri vardır. Doğru pazar yeri ile çalışmak için geniş çaplı araştırma yapmak gerekir.

İşletmeler İçin Online Pazar Yerlerinin Avantajları Nelerdir?

1. SEO uyumluluğu ile hazır trafik elde edilir.

  • Online pazar yerlerinde ürün kategorisi sayfaları SEO uyumlu. Bu da hazır trafik ve harika görünürlük demek.
  • Statista’ya göre 2022 yılında dünya çapında aylık en çok ziyaret edilen online pazar yeri Amazon’dur. Onu eBay izler.
  • Çevrimiçi pazar yerleri onlarca müşteriye sahip. Yani ürünleri potansiyel müşteriye tanıtmak için fazla çaba harcamanıza gerek kalmaz.

2. Markanızın tanınmasını sağlar.

  • Ürünleri iyi bilinen bir pazar yerinde satmak, marka bilinirliğinizi arttırır. Yani ürünlerin ne kadar çok kişiye ulaşırsa, tüketiciler de markanıza o kadar aşina olur.
  • Çünkü online pazar yerlerinde kendi marka adınızı ve logonuzu kullanırsınız. Müşteri hizmetlerini üst seviyede sunarak kurumsal imajınız üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.

3. Markanıza olan güven artar.

  • İnternetten ürün satın almak için pazar yeri platformunu kullanan müşterilerde zaten o pazar yerine karşı güven vardır. Yani bu pazar yerlerinde ürünler satarak ekstra bir güven inşa etmiş olursunuz.
  • Ürünü ilk defa görüyor olsalar bile bu güven sayesinde satın alma olasılıkları artar. Çünkü tanınmış bir pazar yerinin itibarına güvenirler.

4. Uluslararası bir marka olursunuz.

  • Dil engeliniz varsa ve yurt dışına satış yapmak istiyorsanız, pazar yeri bunu sizin yerinize yapar. Online pazar yerleri yabancı dil desteği sunan platformdur.
  • Çoğu pazar yeri en azından İngilizce olarak müşteri desteğini sunar. Böylece uluslararası alanda 24 saat boyunca ürün satarsınız.

5. Ürünleri basit bir şekilde satma şansınız olur.

  • Çevrimiçi pazar yerleri özellikle yeni satıcılar için ürünleri satmayı kolaylaştırıyor. Yani online pazar yerlerinde altyapı sorunları ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
  • Satıcı olarak yapacaklarınız arasında sadece ürün listelemek ve değiştirmek kalır. Maliyetleri pazar yeri platformu sizin yerinize karşılar.

E-Ticaret Web Sitesi Nedir?

İnternetten ürün satmak ve listelemek için kullanabileceğiniz platformlara e-ticaret web sitesi denir. Web sitesi sadece ürünlerinizi içerir. Ürünler web sitenizde belirli bir kategoriye göre yerleştirilir. Burada satıcı ve alıcı olmak üzere iki taraf bulunur. E-ticaret web siteniz, hedef kitlenizin istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmalı. Bununla birlikte bir e-ticaret web sitesi aracılığıyla siparişleri işleme şansınız var. E-ticaret son yıllarda teknolojik aletlerin yükselişinden büyük bir destek aldı. Yani çoğu işletmeci kendi mağazasını Shopify ile kolayca oluşturabilir.

E-Ticaret Web Sitenizde Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

1. Platformun yönetimi sizde.

  • Mağazanızın, markanızın ve verilerinizin kontrolü tamamen elinizde. Dolayısıyla müşterileri kapsamlı bir şekilde tanıma şansınız var.
  • Görünüm, tasarım, düzen, içerik ve gezinme olsun, hemen her şey kontrolünüz altında. Yani itibarınız ve ürünleriniz ile müşteriyi kendinize çekme yetkisi sizde.
  • Alıcı varlığınızın farkında. Bu sebeple başarı veya başarısızlık omuzlarınızın üzerinde. Müşteriyi kazanmak için maksimum çabayı harcayabilirsiniz. Kimse size karışmaz.

2. Markanızı istediğiniz şekilde sunabilirsiniz.

  • Markanızı nasıl sunmak istediğiniz konusunda herhangi bir sınırlama ile karşılaşmazsınız. Potansiyel müşterilerinizle yaklaşımınızı kişiselleştirebilirsiniz.
  • Müşterilerle doğrudan ilişki kurabilirsiniz. Böylece marka bilinirliğiniz artar ve pazarda daha etkili olabilirsiniz.

3. Trafiği ve dönüşümleri kolayca izleyebilirsiniz.

  • Ürünlerinize kaç ziyaretçinin göz attığına bakabilirsiniz. Dönüşüm metriklerine bakarak markanızı geliştirebilirsiniz.
  • Reklamlarla sitenizi ziyaret edenleri hedefleme şansınız olur. Hatta daha önce sizden alışveriş yapanlara ürünleri tekrar pazarlarsınız.
  • E-posta listesi oluşturmak, farkındalık yaratmanıza ve sabit gelir getirmenize yardımcı olur. Bu sayede hızla büyüyebilirsiniz.

4. Pazarlamada esneklik vardır.

  • Müşterilerinizi pek çok şekilde hedeflersiniz. Çünkü birçok yerde reklam verebilir ve sosyal medya platformlarında pazarlama planları oluşturabilirsiniz.
  • Kampanyalarla müşterileri kendinize çekmeyi başarırsınız. Ürün fiyatlarını değiştirmede esnek olursunuz. Yani istediğiniz ürünün fiyatını artırıp azaltabilirsiniz.

5. Rakiplerinizle rekabet etmenize gerek yok.

  • İnternetten ürün satmak için kendi web sitenizi kurduğunuzda buradan alıcılar sadece sizin ürünlerinizi satın alır. Dolayısıyla diğer satıcılarla rekabet etmek zorunda kalmazsınız.
  • Ürün fiyatlarını istediğiniz şekilde yükseltebildiğiniz için rakipleriniz ile aynı fiyatlandırmayı yapmak zorunda kalmazsınız. Yani aynı ürünü sizden daha ucuza satan kişilerle karşılaşmamış olursunuz.

Hangisini Tercih Etmelisiniz?

İnternetten ürün satmak için en iyi yeri seçerken, şirket hedeflerine ve ihtiyaçlarına bağlı olmalısınız. Her işletmeye göre ikisinin artıları değişkenlik gösterir. Çevrimiçi alışveriş, tüketiciler arasında durmadan büyümeye devam edecek. E-ticaret yapabileceğiniz alanlar genişleyecek. İster kendi web sitenizi oluşturun ister pazar yerinde ürünlerinizi satın, doğru yönde olduğunuzu bilmelisiniz.

Ürünleri her iki tekniği kullanarak satmak her zaman avantajlı. Çünkü bu sayede dünyanın her yerinden müşterileriniz olur. Ayrıca her ikisini aynı anda uygulayarak bütçe ve zamandan tasarruf edersiniz. Tabii farklı zaman dilimlerinde çabalarınızı buna göre tahsis etmelisiniz. İkisinden birini seçmeniz gerektiğinde ise, şirketinizin bütçesine bakarak hareket etmenizde yarar var.

E-ticaret dünyasında yeniyseniz ve ürünlerinizle dikkat çekmek istiyorsanız, SEO uyumlu pazar yerleri ile başlayabilirsiniz. Bu sektörde yeni değilseniz, kendi web sitenizde satmak doğru olur. Kullanışlı pazarlama araçları ve tasarımları sunan sitelerle çalışabilirsiniz. Böylece büyük bir bütçe olmadan ayağa kalkma şansınız olur. Bazı işletmeciler başlamak için ilk başta pazar yerlerini seçer. Daha sonra ise her ikisine yönelerek marka bilinirliklerini artırır.

Öte yandan, burada yapacağınız e-ticarete kendinizi ne kadar adayacağınız da önemli bir konu. Bunu göz ardı etmeden ilerlemeniz gerekir. Seçimi yaptınız elbette bununla iş bitmiyor. Küçük işletme olarak yurt dışına kargo gönderirken rahat etmeni sağlayacak firmalarla çalışmalısınız.

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top