fbpx

2023 Influencer Marketing Trendleri: Pazarlamacıyı Neler Bekliyor?

2023 trendleri

İçindekiler:

İnternet dünyasında her şey durmadan değişiyor. Influencer marketing de büyümesini ve gelişmesini sürdürüyor. Doğal olarak bu durum, e-ticareti şekillendirmeye devam ediyor. 2021 yılında influencer pazarlama harcamaları %42 artarak 13,8 milyar dolara ulaşmayı başardı. Pazarlama ajanslarına ve markalara yönelik global 2022 anketine göre, yanıt verenlerin %39’u bütçelerinin %20’sini influencer pazarlamaya yatırıyor. 2028 yılında influencer marketing pazar büyüklüğünün 84,89 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla 2023 ve sonrasında bazı influencer marketing trendleri karşımıza çıkacak. İşletmelerin ve pazarlamacıların bu trendleri yakından takip etmesi gerekiyor. Biz karşınıza çıkabilecek 2023 influencer marketing trendleri hakkında bilmeniz gereken detayları buraya derledik. İşte, 2023’te radarınızda olması gereken influencer marketing trendleri ve detaylar.

2023’te Bilmeniz Gereken 8 Influencer Marketing Trendi

1. Canlı yayın alışverişi büyüyecek

Sosyal medyada canlı yayın alışverişi popüler hale gelecek. Çin’de hızla büyüyen bir trend oldu. Şimdi de dünya çapında büyüyeceğini söyleyebiliriz. Hatta 2023 dijital pazarlama trendleri arasına gireceğini düşünüyoruz. İlk başta fenomenler Instagram, Facebook ve TikTok gibi platformlarda canlı yayın açıyor. Sonrasında ürünleri açıklayarak deniyorlar. İzleyiciler ürünlerle alakalı sorular soruyor. Ardından tüketiciler canlı yayında alışveriş yapıyor. Dolayısıyla potansiyel müşterileriniz canlı yayın yolu ile ürünlerinizi satın alabiliyor. Eylül ayında Instagram canlı yayınını ve alışveriş deneyimini birleştiren bu e-ticaret trendini tanıttı. Live shopping adı verilen bu trend, şimdiden e-ticaret pazarında önemli bir yer edineceğinin garantisini vermeye başladı. Ayrıca Instagram, TikTok ve Facebook gibi platformların dünya çapındaki erişimi sayesinde canlı yayın alışveriş trendi, 2023 sonrasında da popüler olmaya devam edebilir.

2. Influencer ile daha güçlü ilişkiler kurulacak

2023 influencer marketing trendleri arasında uzun vadeli ilişkiler kurmak da yer alıyor. Yani fenomenlerle daha güçlü ilişkiler kurulup uzun vadeli anlaşmalar yapılacak. Dolayısıyla uzun vadeli ilişkiler bir norm haline gelecek. Elbette bir kereye mahsus ortaklıklar da sürmeye devam eder. Ancak bazı durumlarda kısa kampanya çalışmaları uzun vadeliler kadar etkili olmayabiliyor. Bu nedenle sosyal medya pazarlaması yapan şirketler uzun vadeli ilişkiler ile ilerlemeyi daha sağlıklı bulmaya başlayacak. Örneğin, marka elçileri bu tekniğin bir parçası. Çünkü marka elçileri, bir markayla yıllarca çalışıyor. Bunun en güzel örneği, Lancôme ile çalışan Julia Roberts. Bu tarz birçok örnek sayabiliriz.

3. Video tabanlı içerik sürekli yükselecek

TikTok ve Instagram Reels yükselişi, sponsorlu içeriklere yeni bir yaklaşım sunacak. Birçok influencer, tüketimi kolay ve eğlenceli içerik oluşturarak kendisini ifade ediyor. Bu sebeple 2023’ün en iyi influencer pazarlama trendi arasında video tabanlı içeriğin yükselmesi de yer alacak. Elbette TikTok ve Instagram algoritmaları da bunu destekliyor. Markalar veya işletmeler, kendilerini ifade etmek ve ürünlerini tüm dünya ile paylaşmak için Reels kullanıyor. Çünkü video içeriği metin ve resimlerden daha kolay dikkat çekiyor. Bu nedenle daha sık kullanılıyor. Ancak bu metin ve resimlere zaman ayırmamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Resim ve metinleriniz benzersiz olduğu sürece onları da kullanmaya devam edebilirsiniz.

influencer pazarlama

4. Abonelere özel içerikler oluşturulacak

2023 influencer marketing trendleri sosyal medya platformlarında şimdiden kullanılmaya başlandı. Influencer abonelikleri de kullanılıyor. Ancak bu trend yaygınlaşacak. Sosyal platformlar, ücretli abonelikler ile deney yapıyor. Influencer abonelikleri, markaların tüketiciler ile yakın bir bağ kurmasını sağlıyor. Çünkü fenomenler içeriklerine özel erişim sağlayarak izleyicileri ile doğrudan bağlantı kuruyor. Mevcut sosyal ağ hizmetleri veya ayrı bir abonelik platformu aracılığıyla yapılan abonelikler, influencer ve takipçileri arasında daha güçlü bir ilişki kurulmasını sağlıyor. Bu, markalara sıkı sıkıya bağlı bir abone topluluğuna ulaşma fırsatı ile değer sunuyor.

5. Kanallar arası kampanyalar kaçınılmaz hale gelecek

Bugün insanların 3-4 adet sosyal medya hesabı var. Ortalama bir kullanıcı 6-7 adet sosyal medya platformu ile etkileşim halinde. Bu sebeple de kanallar arası kampanyalar markaların kullanması gereken stratejiler arasında yer almalı. Çünkü sosyal medya kanalları arasında kampanyalar yaparak çok geniş bir kitleye ulaşmanız mümkün. Örneğin, TikTok esasında eğlence amaçlı kullanılıyor. Instagram sosyalleşmenizi sağlıyor. Yani TikTok için içerik üretirken yaratıcı ve eğlenceli olmalısınız. Instagram için içerik yaratırken estetiğe ve bilgiye önem vermelisiniz. Dolayısıyla kanallar arası kampanyalar için her platformun kurallarına uymaya çalışmalısınız.

6. Gerçek zamanlı veri ve raporlar takip edilecek

Çoğu pazarlamacı ve işletmeci, influencer marketing çalışmalarını e-posta yoluyla yönetiyor. Bu da bazı sorunların ortaya çıkmasına yol açıyor. Gerçek zamanlı verileriniz ve raporlarınız olmadığında influencer çalışmalarınızın başarıya ulaşıp ulaşmadığını göremiyorsunuz. Dolayısıyla influencer çalışmalarınızda gerçek zamanlı veriler ve raporlarla ilerlemelisiniz. 2023 yılında da markaların bu şekilde ilerleyeceği tahmin ediliyor. Ayrıca influencer seçimi yaparken hedef kitlenizle uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü influencer markalara sosyal medya aracılığı ile doğrudan ve gerçek zamanlı kitle demografisi sağlıyor. Influencer marketing sonuçları burada devreye girer. Kitle demografisinin etkileşimlerini durmadan takip etmenize yardımcı olur. Bu sayede paylaşılan her içeriğin gerçek erişimini, beğenilerini ve yorumlarını ölçmenize olanak tanıyor.

7. Influencer tarafından oluşturulan içerik daha fazla kullanılacak

Kaliteli ve profesyonel içerik oluşturmak, fenomenlerin süper güçlerinden biri. Bu nedenle markaların çoğunluğu sosyal medya kanallarında influencer içeriklerini yoğunlaştıracak. Ayrıca bu trend geçen yıl ivme kazanmıştı. 2023 yılında da büyüyen bir trend olarak karşımızda. Biz hiç şaşırmadık. Çünkü markaların modaya uygun hareket etmesini sağlıyor. Öte yandan, influencer içeriği profesyonelce ürettiğiniz içeriklerden daha özgün hissettiriyor. Dolayısıyla etkileşim sayınızı arttırıyor. Çoğu tanınan marka şimdiden fenomenler ile zamandan ve maliyetten tasarruf etmek için çalışmaya başladı.

8. Çeşitlilik ve eşitlik daha önemli olacak

Influencer marketing çalışmalarında çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık ve güvenilirlik önemli hale gelmeye başladı. Toplumda herkese eşit fırsatlar sunan markalar bir adım önde olur. Çünkü her insan kendisini özel hissetmek ister. Irk veya cinsiyet eşitliği markaların imajını arttırıyor. Yani bütün insanları kapsayan dijital pazarlama trendleri ön planda olmalı. Bu nedenle çeşitliliğin, hoşgörünün ve açıklığın, markaların DNA’sına sağlam bir şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla 2023 yılında markalar, bu tarz değerlere sahip fenomenler ile çalışmayı ilke edinecek.

Influencer marketing; özgünlüğe, değere dayalı ortaklıklara ve çeşitli içerik türlerine odaklanarak büyümeye devam edecek. 2023’te karşınıza birçok trend çıkacak. Influencer marketing trendlerine karşı çevik kalmaya devam etmelisiniz ve strateji değiştirmeye hazırlıklı olmalısınız. Bol Şanslar Diliyoruz.

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top