fbpx

Etsy Satışlarınız Neden Az?

Etsy Satışlarım Neden Az

İçindekiler:

Merhaba! Ben Ceren Güneş. Bugün ”Etsy’de satışlarım çok az. Neden daha fazla satamıyorum?” diyen arkadaşlarımız için bu videoyu hazırladım. Hadi bakalım acaba Etsy satışlarınız neden az?

Ürün Sayınız Yeterli Olmalı

Etsy Satışlarım Neden Az

Etsy’de satışlarınız az çünkü dükkanınızda yeteri kadar ürün yok. Kendinizden pay biçerek düşünün; fiziksel ürün satan bir dükkana girdiğinizde eğer içeride yeteri kadar ürün yoksa ”Ya burada bir şey yokmuş.” diyerek çıkarsınız. Aynısı internet mağazaları içinde geçerli. Ne kadar fazla ürününüz olursa Etsy sizi o kadar fazla öne çıkartır. Buna ek olarak işin bir de bonusu var: Eğer hepsine farklı arama motoru optimizasyonu yani SEO yaparsanız; farklı farklı ürünlerle herkesi dükkanınızın içine çekebilirsiniz.

Hedef Kitleniz Belli Olmalı

Eğer hedef kitleniz belli değilse bu da problemlerinizden biri olabilir aslında. Örneğin bazen bir dükkan içerisinde bir adet keçe çanta, iki tane boncuk kolye, üç tane peluş oyuncak gibi şeylerle karşılaşabiliyoruz. Kendinizden düşünecek olursanız; her şeyi satan bir mağazadan mi ürün almayı tercih edersiniz yoksa bir konuda veya konseptte uzmanlaşmış bir mağazadan mı? Çok yetenekli olabilirsiniz ama dükkana her kesimden insanı çekebilmeliyim diye düşünerek hedef kitlenizi çok geniş tutmayın ve birazcık daraltın. Belirli bir konseptiniz olsun; örneğin tek bir malzemeden üretilen farklı ürünler ya da farklı malzemelerden üretilen tek bir ürün olabilir. Konseptinize siz karar vereceksiniz ama dükkanınızda bir bütünlük olmalı.

Ürün Fotoğraflarınız İlgi Çekici Olmalı

Etsy Satışlarım Neden Az

Etsy satışlarınız az çünkü fotoğraflarınız rakipler ile rekabet edemiyorlar, çok karmaşıklar ya da bakıldığı zaman ne olduğu anlaşılmıyor olabilir. Bu çok karşılaştığımız bir problem açıkçası. Bize çok güzel gelen bir fotoğraf müşteriye aslında o kadarda güzel gelmeyebilir. Bunun sebebi de şu olabilir: Ürünümüzü kendimiz bildiğimiz için şurası güzel olsun, kenarını yaprakla süsleyelim, birazcık daha boncuk katayım diye düşünürken; aslında üründen çok fazla uzaklaşabiliriz. Buna ek olarak; karanlık ve yanında ürünle alakalı şeyler barındırmayan fotoğraflar da Etsy’deki başarısızlığınızın sebebi olabilir.

Ürün Listeleriniz Eksik Olabilir

Ürün listelerinin eksik olması da, satışları olumsuz etkileyen şeylerden bir tanesidir. Örneğin; ürün tanıtımınız içerisinde ürünün boyutu, ölçüsü, rengi yazmıyor olabilir. “Ürün Tanıtımı Yazmak” başlıklı videomuzda turuncu rengin çok farkedildiğinden bahsetmiştik. Bu arada bu videonun sonundaki ekranda çıkacak linke basıp o videoyu da izleyebilirsiniz. Ürün tanıtımı içerisinde fotoğraftaki ürünlerin tamamını mı, fotoğraf içindeki belli ürünleri mi yoksa toplu bir şekilde mi satıyorsunuz? Bu soruların cevapları ürün tanıtımızda yazmıyorsa ve müşteride bu soruların cevaplarını sorup size ulaşmak yerine ürününüzden çıkıp gidiyor olabilir.

Müşteriyi Yanlış Yönlendiriyor Olabilirsiniz

Etsy Satışlarım Neden Az

Satışlarınız, müşteriyi başka yere yönlendirmenizden de kaynaklanıyor olabilir. Örneğin; ürün tanıtımlarına Instagram linklerini koyanlar var. ”Bu da benim Instagram linkim; gidin oradan diğer şeylere de bakın.” vs. gibi veya takip etmeye yönlendiriyor olabilirsiniz. Bu çok çok ciddi bir hata. Çünkü birincisi ürün tanıtım yazılarına koyduğunuz, Etsy haricine yönlendirilen linkler çalışmazlar ve üstlerine basılamaz. Dolayısıyla müşterinin ona gidebilmesi için yazıyı alıp, kopyala yapıştır yapıp başka bir sekmede oraya gitmesi gerekli veya Etsy içerisinden çıkıp, Instagram’da sizin hesabınızı arayıp hesabınızı bulması gerekir. Sizi takip edebilir, etmeyebilir de ama bizim esas amacımız Instagram fenomeni olmak değil; satış yapmak. Amaç Instagram’dan Etsy’e yöneltmek; tam tersi değil. Bu sebeple müşterilerinizi asla ve asla Etsy dışarısına yönlendirmeyin.

Dükkan Politikanız Olmayabilir

Dükkan politikalarının belirsiz olması satışlarınızı olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Öncelikle dükkan politikanızı oluşturmanız lazım. Eğer dükkan politikanız yoksa Etsy, ürünlerinizi aramalarda geride çıkartır. Aynısı About Shop yani dükkan hakkında bölümü için de geçerli. Buna ek olarak da eğer rakipleriniz iade ve değişim yapıyorsa fakat siz yapmıyorsanız bu politikanızı gözden geçirmeniz de fayda var. Çünkü bu açıdan rekabet edemiyor olabilirsiniz.

Pahalı Olabilirsiniz

Eğer fiyatlarınız piyasanın çok üzerinde ve bir de “International Shipping” yani uluslararası kargo ücreti ekleniyorsa, ürünleriniz tercih edilmeyebilir. Ürünler gönderdiğiniz ülkenin gümrüğüne takılabilir ve bu da ekstra gümrük vergisi ödeme durumlarına da yol açabilir. Rekabet edebilmek için fiyatlarınızı piyasa ortalamasına çekmenizi tavsiye ederiz.

Fiyatlarınız Çok Düşük Olabilir

Fiyatların çok yüksek olması gibi fiyatların çok düşük olması da müşteriyi olumsuz yönde etkileyebilir. Çünkü ürünlerinizin kalitesiz olduğunu düşünebilirler. Bu sebeple piyasa araştırması yapın ve fiyatlarınızı piyasanın ortalamasına getirin.

Trendleri Takip Etmiyor Olabilirsiniz

Trendleri takip etmemek de çok ciddi bir sorun. Örneğin bu sene tembel hayvan modaysa, geçen senenin trendi olan flamingoyu satmaya çalışmamalıyız. Trendleri düzenli olarak takip etmeliyiz. Örneğin seneye trend panda olursa, bu doğrultu da ürünler üretmeliyiz.

Üretim Zamanınız Çok Uzun Olabilir

Özellikle düğün ve parti sektöründe olanlar için üretim süreçleri yani processing time çok önemli bir konu. Müşteriler genellikle ürünleri hemen ellerinde olsun isterler. Eğer rakiplerinizden çok daha uzun sürelerde üretim yapıyorsanız ve bir de üzerine kargo sürelerinizde çok uzunsa satışlarınız kötü etkileniyor olabilir. Üretim süreçlerinizi kısaltıp, kargo firmanızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu Yani SEO Yapmıyor Olabilirsiniz

SEO Ne İşe Yarar

Etsy bir arama motoru üzerine kurulu ve çalışma mantığı da şöyle: Müşteriler akıllarına gelen bir şeyi arama kutusuna yazıyorlar, karşılarına çıkan sonuçlardan da beğendikleri ürünleri seçip satın alıyorlar. Eğer arama motoru optimizasyonu yapmazsak yani başlıklarımız eksikse, anlaşılmayan değişik kelimeler kullanmışsak, müşteriler ürünleri o şekilde aramıyorlarsa; yanlış kişilerin önüne çıkacağımız için ve hedef kitlemize ulaşamayacağımız için satışlarımız kötü etkilenir.

Pazarlama Yapmıyor Olabilirsiniz

Ürünlerimizi Etsy’e koyup müşteri kendi kendine gelsin diye beklersek, çok az satış yaparız. Ürünlerimizin istatistiklerini takip etmeliyiz. Eğer ürünlerimize yüz kişi bakıyorsa ve sadece bir kişi satın alıyorsa; ürünlerimizin gösterimini bin kişiye arttırmalıyız ki satışlarımız katbekat artsın. Dolayısıyla sosyal medya kullanımına özen göstermeniz gerekli. Bir Instagram hesabınız mutlaka olsun. Eğer hedef kitleniz Snapchat’teyse ya da Twitter’daysa o platformlarda da hesap açıp, aktif olmalısınız. Müşterilerinizle etkileşime geçin ve onlarla konuşun.

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
1 Yorum
En Eski
En Yeni En Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör

Merhaba,
Etsy’de çok yeniyim. Ama sizin makaleleriniz sayesinde birçok bilgiye eriştim.
Benim aklıma takılan birkaç noktayı sormak isterim.
1-örnek verecek olursam

BAŞLIĞIM
Women’s Elastic Waisted Shorts, Sexy Satin Sleepwear, Silky Touch Pajamas, Women’s Beachwear, High Waisted Casual Bottoms, Homewear

ETİKETLERİM
Sexy Satin Sleepwear Silky Touch Pajamas Women’s Beachwear Casual Bottoms Women’s Homewear Elastic Waisted Khaki Beige High Waisted

Asıl merakım, siz bir makalede (red pillow) tag’de var ama başlıkta da olmalı demişsiniz. Tag’leri araya virgülle başlığa koyarsak o zmn
başlık ve tag gibi ayrı 2 kısım niçin var?
Yukarıdaki doğru mu sizce?
Terminler tekil mi çoğul mu olmalı sizce ? long dress veya long dresses

Çok teşekkürler,
iyi günler

Ekin Koçak

1
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top