fbpx

Etsy Satıcıları İçin Behance Kullanımı

etsy satış behance

İçindekiler:

El emeği üreten yaratıcı kişiler olarak pek çok sosyal medya platformunda ürünlerimizi ücretsiz olarak pazarlayabilir, bizi takip eden ilgili ve etkileşime giren bir topluluk oluşturabiliriz. Sosyal medya kullanırken en önemli unsur doğru kitleye, doğru platformda ulaşmaktır. Behance; kendine has bir kitlesi olan, başka sosyal medya platformlarında bulamayacağız özelliklere sahip özgün bir uygulama. Bu yazımızda özellikle sanatla uğraşan Etsy satıcıları için Behance kullanımından bahsedeceğiz.

Behance Nedir?

Behance 2006 yılında Scott Belksy ve Matias Corea tarafından kurulan bir platform. Kurucuları Behance için “yaratıcı kariyerleri güçlendirmek, yaratıcı dünyayı düzenlemek ve şeffaflık getirmek için kurduk” diyorlar.

Başlangıcından bu yana Behance sanatçıların, tasarımcıların, koleksiyonerlerin ve sektördeki diğer profesyonellerin işlerini diğerleriyle paylaştığı bir platform olarak isim yaptı. 2012 yılında Adobe şirketi tarafından satın alındı ve Adobe Creative Cloud ile entegre oldu. Böylece Adobe Creative Cloud kullanıcıları yaptıkları işleri tek tuşla Behance’e yükleyebiliyorlar. Ağırlıklı olarak grafik tasarımcılar, illüstratörler, web tasarımcıları ve sanat yönetmenleri tarafından kullanılsa da platform içinde çok sayıda fotoğrafçı, heykeltıraş, ressam ve reklamcı da var.

Behance’in Etsy satıcılarına avantaj sağlayan en önemli özelliği link koyulabilmesi ve tıklanmayla ürünlerin entegre edilebilmesi. Bunun dışında Jobs özelliğini kullanarak şirketinin logosundan heykel yaptırmak isteyen genel müdürlere, reklam kampanyasında kullanmak üzere bez bebekler arayan reklamcılara ve daha bir sürü fırsata ulaşabiliyor olmak da platformun artısı.

Nasıl Üye Olunur?

Behance, Adobe ile entegre olduğu için herhangi bir sebeple Adobe hesabınız varsa bu hesapla üye olabilirsiniz. Aynı zamanda Gmail ve Facebook üzerinden de tek tuşla üye olunabiliyor. Etsy satıcıları için önerimiz, dükkan için kullandıkları maille hesap açmaları çünkü platform üzerinden bir iş teklifi geldiğinde e-posta bu maile gelecek ve iletişimi bu şekilde sağlayacaksınız.

Hesabınızı açtıktan sonra uygulama size ilgi alanlarınızı soracak ve seçmenizi isteyecek. Bunu, size özel bir gösterim yapmak için soruyor. Daha sonra ayarlar kısmından bu ilgi alanlarına yenilerini ekleyip çıkarabilirsiniz.

etsy satıcıları için behance

Profil ayarlarından geçmişte çalıştığınız yerleri, projeleri, açtığınız sergileri girebilirsiniz. Profiliniz boş olduğunda aramalarda çıkmanız zorlaşır, bu sebeple doldurabildiğiniz kadar doldurun.

behance nasıl kullanılır

Activity kısmından takip ettiğiniz kişilerin son işlerini görebilirsiniz. Live kısmında zaman zaman canlı yayın yapılan sergiler ve organizasyonlar oluyor. Sektördeki trendleri takip etmek ve fiziksel olarak bulunamadığınız sergileri gezmek için harika bir fırsat. Jobs kısmı yukarıda bahsettiğimiz tek seferlik veya düzenli iş bulma fırsatlarının olduğu bölüm. Create Project ile de kendi projelerinizi yüklüyorsunuz. Etsy satıcıları için düşünürsek tasarımdan yapıma ve paketlemeye kadar her şey bir Behance projesi olabilir.

behance

Behance’de Neler Yapabilirsiniz?

1-Projelerinizi Yükleyebilirsiniz

Bu özellik her platformda olsa da Behance’in özel bir durumu var. Bu uygulama aslında sizin portfolyonuz. Bir galeri ya da küratör girip baktığında sizi karma sergiye davet edebilmesi için en iyi işlerinizin en iyi fotoğraflarını görmeli. O nedenle denemelerinizi ve işlerinizi iyi temsil etmeyen fotoğrafları yayınlamayın.

behance portfolyo

2- Yapım Aşamaları Yayınlayabilirsiniz

Takipçilerinizi merak ettirmek, bir sonraki projenizi daha bitirmeden pazarlamak için bu özelliği kullanabilirsiniz. Sektörünüzden insanların ve takipçilerinizin yaptığı yorumları okuyup onlara cevap vererek etkileşeme de geçebilirsiniz. Projeler henüz bitmeden geri bildirim almak da uygulamanın sunduğu güzel özelliklerden biri.

3- Ön Plana Çıkabilirsiniz

Behance ve Adobe editörleri zaman zaman kullanıcıların işlerini ön plana çıkarıyor, onları “feature” ediyorlar. Böylece binlerce kişi tarafından görülmüş oluyorsunuz. Bunun dışında tüm kullanıcılar “koleksiyon” yapabiliyor. Bir kullanıcı sizi koleksiyonuna alırsa o koleksiyona giren herkes işlerinizi görüyor. Toplulukla iletişime geçmek için siz de size ilham veren işlerden koleksiyon oluşturabilir, içine kendi eserlerinizden de ekleyebilirsiniz. Koleksiyon oluşturmak kullanıcılar arasında görülmek için iyi bir yol çünkü birilerini koleksiyonunuza eklediğinizde bunun bildirimi onlara gidiyor ve içinde yer aldıkları için koleksiyonu beğeniyorlar. Behance içinde beğeni için “like” yerine “appreciate” kelimesi kullanılıyor. Etsy satıcıları aslında bu tip özelliklere zaten aşinalar.

behance kolleksiyonlar

4- Özel Görünümler Ayarlayabilirsiniz

Behance, her bir projenizin başlığından alt başlıklarına, linklerden arka plan rengine kadar özelleştirmenize izin veriyor. Bunlar üzerinde tek tek çalışmak kulağa sıkıcı gelse de kullandığınız video veya fotoğraflarla kontrastı renklerde bir arka plan ile uyumlu renklerde yazılar kullanmak işlerinizi ziyaret edenlerin beğenisini yükseltecektir.

behance nasıl kullanılır

5-Ortak Projeler Yapabilirsiniz

Behance’i diğer platformlardan ayıran bir diğer özellik de başkalarıyla ortak projeler yapabilmek ve bu projelerin bütün katılımcıların profillerinde yer alması. Ortak işler yapmak da uygulamada öne çıkmanın başarılı yollarından biri olarak sayılabilir.

6- Online Sergilere Katılabilirsiniz

Behance’de büyük sanat okulları ve galeriler “curated galleries” adı altında çeşitli eserler sergiliyorlar. Bu galerilere katılıp dikkat çekme şansınızı yükseltebilirsiniz. İstatistiksel olarak projelerinde eserlerin çok sayıda fotoğrafını kullanan ve kısaca ilham aldığı şeyleri, eserin özelliklerini açıklayan kişilerin katılım şansı daha yüksek oluyor.

behance sergi

7- İstatistikleri Kullanabilirsiniz

Behance, kullanıcıları için çok detaylı istatistikler sunuyor. İstatistikler kısmına tıklayarak kaç kişinin ziyaret ettiğini, kaçının beğendiğini, nereden gelip baktıklarını görebilirsiniz. Ürün ve eser stratejisi geliştirmek için harika bir fırsat. Hele ki bunu Etsy dükkan istatistiklerinizle birleştirirseniz müşteri kitleniz hakkında çok sayıda veri elde etmiş olursunuz.

8- Reklam Yapabilirsiniz

Behance; Facebook, Twitter, Linkedin ve Google ile entegre edilebiliyor. Böylece tek tuşla Behance’de yeni proje yayınladığınızı diğer platformlardaki takipçilerinize duyurabilirsiniz.

behance nasıl kullanılır

9- Yetenekli Sanatçıları Takip Edebilirsiniz

Her sosyal medya platformunda olduğu gibi Behance içinde de bir takip sistemi var. Hem koleksiyonları, galerileri hem de kullanıcıları takip edebilirsiniz. Birisini takip ettiğinizde onun yeni yayınladığı işler cep telefonunuzdaki Behance uygulamasına bildirim olarak gelebilir ve ana sayfanızda çıkar. Bu, sektördeki trendleri takip etmek için de güzel bir özellik.

Behance’de Paylaşım Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

İnternetteki her şeyde SEO (arama motoru optimizasyonu) vardır, bu kural Behance için de değişmiyor. Paylaşımlarınızın başlığında ve içeriklerinde anahtar kelimeler kullanmanız sizi aramalarda yukarı taşır. Behance bir sanat platformu olduğu için Etsy gibi başlıkta virgüllü çok sayıda anahtar kelime beklemiyor ve böyle yapmak kullanıcılar açısından da itici gözükebilir. Bu platform için paylaşımlarınızın kategorileri ve alt kategorileri SEO için başlıklardan çok daha önemli fakat başlığınızda eserin yapısına dair bir anahtar kelime geçmesi avantaj sağlar. Örneğin seramik bir heykel yaptıysanız başlıkta esere verdiğiniz isimin yanında bu bilgi de yer alsın: “Silence, A Ceramic Sculpture” gibi.

behance kategoriler

Paylaşımlarınızı özelleştirebileceğinizden söz etmiştik. Bir eser serisi için hep aynı arka plan rengini kullanmak bütünlük açısından hoş gözükecektir. Aynı şekilde bütün paylaşımlarınızı da birbiriyle uyumlu bir şekilde düzenleyebilirsiniz.

behance nedir

Güncellik Behance için de önemli. Bu sebeple kısa süreler içinde bitmiş işler yayınlayamıyorsanız bile sık sık yapım aşamaları (wip) paylaşımı yapın ve güncel kalın. Aynı zamanda etkileşimde olmak da takipçi ve beğeni sayınızı yükselteceği için işleriniz aramalarda daha önlere taşınacaktır.

Bütün sosyal medya platformlarında olup hepsine emek vermek büyük bir iş yükü. Bu nedenle kitlenizin Behance’de yer almadığını düşünüyorsanız bu platform üzerinde çalışmanız size vakit kaybettirecektir. Fakat “sanat eseri” kategorisine girebilecek ürünleriniz varsa bu platformu kaçırmayın. Koleksiyonerleri Etsy dükkanına yönlendirmek bir yana, sergi fırsatları yakalayabilirsiniz.  

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
2 Yorum
En Eski
En Yeni En Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör

Çok açıklayıcı, ilham verici ve faydalı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

2
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top