fbpx

Yeni Başlayanlar İçin İş Planı ve İş Planının Temel Yapısı

İş Planı ve Temel Yapısı

İçindekiler:

İki milyondan fazla girişimciye, işletme sahibine ve uzmana ev sahipliği yapan Small Business Trends’in yaptığı bir araştırmaya göre işletmelerin üçte biri $5.000’dan daha az, %58’i ise $25.000’dan daha az bir sermaye ile işe başlıyor. Yine aynı araştırmaya göre bir işletme kuran kişilerin %26’sı kendi işinin patronu olmak istediğini belirtmiş, %23’ü hayallerinin peşinden koşmak istediğini, %19’u ise bir fırsat yakaladıklarını söylemiş. Bu sebeplere ek olarak belirtilen diğer sebepler ise emekliliğe hazır olmamaktan boşanmalara, sağlık problemlerinden ölüm gibi dramatik olaylara kadar dayanmakta.

2014’te kurulan tüm yeni işletmelerin %80’i ikinci yıla(2015), %70’i üçüncü yıla(2016), %62’si dördüncü yıla, %56’sı beşinci yıla ulaşmış. Tüm startupların yalnızca yarısından biraz fazlası dördüncü yılına ulaşabilmekte. Dolayısıyla startupların başarısızlık oranına yaklaşık %44 demek yanlış olmaz.

Başarısızlığın birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerin en başında gelen ise piyasanın ihtiyacı olmaması. Startupların %42’si piyasada öyle bir ürüne/hizmete yeterince ihtiyaç duyulmamasından, %29’u nakit sıkıntısından, %23’ü yanlış bir ekip kurmasından dolayı başarısız olmakta. Devam edecek olursak; %19’u yanlış fiyatlandırma ve maliyet hesaplarından, %17’si kullanışsız ürün ve kötü bir iş modelinden, %14’ü ise kötü bir pazarlama ve müşteri ilişkilerinden dolayı başarısız bir hikayenin parçası olmakta. 

Ancak tüm bunlara optimist taraftan bakmak da mümkün. Yeni kurulan işletmelerin yaklaşık %50’si başarılı oluyor. Başarılı startup kurucularının %82’si bir şirket yönetmek için doğru niteliklere ve yeterli deneyime sahip olduklarını düşünerek başlamış. 

İstatistikler incelendiğinde deneyimin bir ticari işletmenin başarısında doğrudan rol oynadığı gözlemlenmiş. Yine istatistiklere göre daha önce kurdukları işte başarılı olan kişilerin bir sonraki kurdukları startup için %30 başarı şansı varmış. Bu oran daha önce başarısız bir girişimde bulunan kişiler için %20 iken, ilk defa startup kuracak olan kişiler için %18’miş.

Başarılı girişimcilerin birçoğu arkalarından gelen yeni nesil için bir an önce bir iş kurmaları tavsiyesinde bulunmakta. Chic by Choice genel müdürü Filipa Neto iş kurmalarını teşvik etmek için şunları söylemiş: “Mümkün olan en kısa zamanda işinizi kurmaya başlayın. İlerledikçe öğrenebilirsiniz. Kaybedecek hiçbir şeyiniz yok.” ve eklemiş; “Yeteneklerimi göstermek için üç sloganım var: hazırlık yap, süreklilik sağla ve başarısızlıktan korkma.”

Bugün deneyim sahibi girişimcilerin tamamı günün birinde bir yerden başlamak zorunda kalmış olan insanlar. İş planı, başlamak için en doğru yerlerden biri olabilir. Yolunuza nasıl devam edeceğinizi bilmediğinizde takip edebileceğiniz bir yol göstericidir iş planı aslında.

İş Planı Bölümleri

İş Planı Nedir

1. Kapak Sayfası

Basit ama önemlidir. İşletmenizin adını, sizin adınızı ve iletişim bilgilerinizi içermesi gerekir.

2. İçindekiler

İş planınızı okuyacak kişilerin en çok ilgilendikleri konuya hızlıca göz atmalarına veya ilgili sayfaya doğrudan gidebilmelerine olanak tanımalıdır.

3. Yönetici Özeti

Şirketinizin ne olduğuna, uzun vadeli planlarına ve neden başarılı olacağına dair kısa ve resmi bir açıklamadır. Şirketinizin misyonu, sektörün tanımı, pazar ortamı, benzersizliğinin ve rekabet avantajlarının neler olduğu gibi bilgileri içermelidir. İşin risklerinin finansal potansiyeli ve beklentisi, çekirdek ekip ve işin evreleri özellikle sıfırdan başlamayanlar için de oldukça önemlidir. Son olarak; talep edilen sermaye açık ve net olmalıdır.

4. İş Tanımı

Yatırım için önerilen startupa derinlemesine bakış bölümüdür. Bu bölümün amacı potansiyel yatırımcıların iş kavramını ve değer teklifini hızlı bir şekilde anlamalarını sağlamaktır.

5. Sektör Arka Planı

Girmeyi düşündüğünüz sektörün şekli, boyutu, trendleri ve kritik özellikleri hakkında geçmiş ve güncel veriler sağlamanız gereken bölümdür. “Sektör nedir? Sektör nasıl görünmektedir? Bu sektörde kim rekabet etmektedir? Sektöre giriş engelleri nelerdir?” gibi soruları yanıtlayabilmesi gerekir.

6. Rekabet Analizi

Mevcut ve potansiyel rakipleri tanımlamanız gereken bölümdür. Rakipleriniz kimlerdir? Rakiplerinizin varsa güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? Sizin şirketinizi onlarınkinden ayıran nedir? Sektör için rekabetçi görünüm nedir? gibi sorulara yanıt vermesi gerekir.

İlginizi çekebilir: Etsy’de Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

7. Pazar Analizi

Müşterilerinizi, beğenilerini, ihtiyaçlarını ve demografik özelliklerini tanımlamanız gereken bölümdür. Bu bölümün amacı pazarda startupınız için gerçekten bir fırsat olduğunu göstermektir

8. Yönetim Özeti

Ekibinizi ve ortalığı nasıl kasıp kavuracağınızı anlatmanız gereken bölümdür. Her iş, özellikle geçmişte bir örneği yoksa risktir. Bu nedenle sizin ekibinizin yetenekli bir birim olarak birlikte çalışabilme yetisi, becerileri ve yeteneği potansiyel yatırımcılar tarafından değerlendirilecek ilk unsurlardan biridir. Ekibinizin arkadaşlarınızdan veya ailenizden oluşması size verdikleri karşılıksız sevgiye ve güvene rağmen her zaman en doğru seçenek değildir.

9. Operasyon Planı

Günlük iş aktivitelerine ve onları destekleyecek stratejilere odaklanarak açıklamanız gereken bölümdür. Çizelge, grafik veya tablolar kullanarak potansiyel yatırımcılara başlangıç ​​noktanız, malzeme kaynaklarınız veya üretim ve dağıtım süreciniz gibi karmaşık bilgileri açıklamanız beklenir.

10. Pazarlama Planı

Bu bölüme aynı zamanda ürün veya hizmetinizi nasıl satacağınıza dair ayrıntılı strateji planı da denilebilir. Başarılı bir pazarlama stratejisinin temelinde müşterilerin satın alma davranışları bulunmalıdır. Her bir müşterinin şirketinize getirdiği değeri yakından takip ederek ve şirketinizin sunduğu veya sunacağı avantajları baz alarak pazarlama planınızı açıklamanız gerekir.

11. Finansal Plan

Şirketinizin finansal performansı ile alakalı mevcut bilgileri ve gelecekteki tahminleri içeren bölümdür. Kısaca anlatmak gerekirse her finansal plan aşağıdaki temel bileşenlere odaklanmalıdır:

  • Sermaye gereksinimlerine,
  • Ne kadar para toplamanız gerektiğine,
  • Parayı nasıl kullanacağınıza,
  • Yatırımcılardan ihtiyacınız olan paranın ne kadarını talep ettiğinize.

Şirketinizin büyümesi hakkındaki varsayımlar, her zaman güçlü kanıtlar ve uzman görüşleri ile desteklenmelidir. Gelecek üç ila beş yıl için şirketinizin tahmini gelir tablosunu ve muhasebeciniz tarafından hazırlanan bilançoyu bu bölümde kullanmanız yararlı olabilir. Son olarak şirketinizin karını başarılı bir şekilde nakite çevirdiğinizi gösteren nakit akış tablosunu sunmanız beklenecektir.

12. Ekler ve Kilometre Taşları

İş planınıza değer katacak tüm ek bilgileri ve belgeleri bu bölümde kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top