fbpx

Etsy’de Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

etsy'de rekabet analizi

İçindekiler:

Etsy satıcılarının kendi konumlarını ölçmelerinin en iyi yollarından biri Etsy’de rekabet analizi yapmak; rakip dükkanları incelemek. Fakat bu işlem doğru bir şekilde yapılmadığında gerçek sonuçlardan uzak veriler elde edilebiliyor. Bu yazımızda Etsy’deki rakiplerinizi nasıl değerlendirebileceğinizi anlattık.

1- Ne kadar satışı var?

Etsy’de dükkanların açılış yılı ve satış sayısı görülüyor. Dükkan açma yılı ile satışı bölmek size aşağı yukarı bir fikir verecektir. Fakat unutmamalıyız ki dükkan geçmişte bir süreliğine kapanıp açılmış olabilir, uzun süre satış yapmamış olabilir ya da geçmişte sattığı ürünleri değiştirmiş olabilir. Bunları göz önüne aldığınızda aslında sandığınızdan fazla satış yaptığı sonucu da çıkabilir. Rakibinizi hafife almayın.

2- Square kullanıyor mu?

Etsy ile Square’in entegrasyonu var. Amerika, İngiltere, Kanada ve Avustralya’daki satıcılar çeşitli kermeslerde ya da fiziksel dükkanlarında birebir yaptıkları satışları Etsy üzerinden gösterebiliyorlar. Bu ne yazık ki şu an rekabet edebileceğiniz bir durum değil. Etsy’de rekabet analizi yaparken direkt olarak Square üzerinden olan satışları göremezsiniz fakat rakip dükkanın bulunduğu ülke size bu ihtimal konusunda bir fikir verebilir.

3- Rakip Dükkan Ne Satıyor?

Rakip dükkan ne satıyor

Kulağa garip bir soru gibi gelse de aslında dikkat edilmesi gereken bir konu. Rakip dükkana girip baktığınızda 2010’dan beri binlerce satış yaptığını görebilirsiniz ya da çok güzel bir dükkan olmasına rağmen neden olması gerekenden az satışı olduğu sizi meraklandırabilir.

Dükkanların anasayfasında ya da tamamında tek tip bir ürün olsa bile bu sizi yanıltmasın. Belki de satışa ilk başladığında bu ürünleri satmıyordu. Rakip dükkanın geçmiş satışlarını “Sales” üzerine basarak görebilirsiniz. Eğer göremiyorsanız bu ayarı kapatmış demektir. Bu durumda “reviews” kısmında en sonlara giderek araştırmanızı devam ettirmeniz gerekiyor. İlk müşteri yorumuna kadar gidin. Bu şekilde geçmişte farklı ürünler satıp satmadığını, fotoğraflarında değişiklik yapıp yapmadığını, ürünleri geliştirip geliştirmediğini de görebilirsiniz. Elbette bu bilgileri kendi fotoğraflarınızı güzelleştirmek ve ürünlerinizi geliştirmek için kullanmalısınız.

Çok farklı ürünleri olsa da belki de sadece birkaç tanesini satabiliyordur ve rakibiniz bile değildir. Bu nedenle rakip dükkanın ne sattığını incelemek Etsy’de rekabet analizi yaparken geçmemiz gereken önemli adımlardan biri.

4- Yorumlar ne diyor?

Müşteri yorumları size rakibinizin güçlü ve zayıf yönleri konusunda çok iyi bilgi verir. Paketlemesini mi beğenmişler? Kargolama süresini mi övmüşler? Sorunları çözmedeki diyaloğu mu onları mutlu etmiş? Müşterileri ne tarz sorunlar yaşıyor? Peki siz bu konularda nasıl fark yaratabilirsiniz? Etsy’de rekabet analizi yaparken müşteriler de data toplamak konusunda çok iyi bir kaynak aslında.

5- Kargo ve üretim süreçleri nasıl?

Eğer rakibinizin ürünleri yapma süresi (processing time) sizinkinden uzunsa bunu kendi avantajınıza çevirebilirsiniz. Özellikle alışverişin çok yoğun olduğu Christmas gibi yüksek sezonlarda üretim süresi müşteriler açısından çok büyük önem taşıyor. Aynı şekilde kargolama süresi sizinkinden kısaysa eşit şartlarda yarışmak için kargo firmanızı değiştirmeyi düşünebilirisiniz.

6- Dükkan kaç kişi?

About Shop sayfaları da rekabet analizinde detaylıca bakacağımız başka bir bölüm. Rakip dükkanınızda kaç kişi çalışıyor? Bir üretim ortağı kullanıyor mu? About Shop yazısında nasıl bir dil kullanmışlar? Size kendi yazınızda ilham vermesi için Etsy’de About Shop Bölümü Nasıl Yazılır makalesini yazdık. Eğer karşınızda 5-6 kişilik bir dükkan varsa ve siz sadece bir kişiyseniz bazı süreçler için yardım almayı düşünebilirsiniz.

7- İş modeli ne?

Etsy’de çoğu dükkan sipariş üzerine ya da stoklu çalışır fakat zaman zaman farklı iş modelleri ile de karşılaşabiliyoruz. Örneğin bir nakış patterni dükkanı her ay farklı bir pattern satıyor olabilir ya da anında bilgisayara indirilen bir dosya formatı yerine e-posta ile göndermeyi tercih ediyor olabilir. Bu gibi durumları avantajınıza çevirebilirsiniz. Aynı şekilde eğer JPEG formatında fotoğraflar satıyorsanız ama rakibiniz aynı zamanda çerçeveli hallerini de satıyorsa siz de o şekilde listeler açmayı düşünebilirsiniz.

8- Fiyatlar nasıl?

fiyatlar nasıl

Fiyatları analiz ederken amaç rakiplerden daha ucuza satmak değil. Rakibinizin fiyatlarından ucuza ürün listeleyerek sadece karınızı düşürürsünüz. Hatta piyasa genelinin altındaki fiyatlar müşterilerde ürünlerin kalitesiz olduğuna dair bir algı da yaratabilir. Sizi öne geçirecek olan strateji; benzer fiyatlarla daha kaliteli ürünler sunmak. Eğer maliyet hesabı konusunda yardıma ihtiyacınız varsa El Yapımı Ürünler İçin Satış Fiyatı Belirlemek makalesi yol gösterici olacaktır.

9- Dükkan politikaları nedir?

Dükkan politikaları size rakibinizin iş modeli hakkında daha çok fikir verecektir. İade ve değişim kabul etmek müşteri gözünde her zaman avantaj sağlar. Eğer siz iade yapmıyor ve ürün değişimi gerçekleştirmeyi kabul etmiyorsanız bu sizi dezavantajlı duruma düşürebilir.

10- Nasıl SEO yapmış?

Etsy SEO makalemizde bahsettiğimiz gibi SEO ile satışın direkt bir bağlantısı yoktur. Arama motoru optimizasyonu (SEO) yapmak sadece ürünlerin aramalardaki yerine etki eder. Satışı belirleyen faktörler fotoğraf, fiyat, üretim süresi ya da stok, kargo fiyatı ve süreci, ödeme alma yöntemleri ve daha fazlasıdır. Fakat elbette doğru bir rekabet analizi için rakip dükkanın SEO’sunu incelememiz gerekir. Başlıklar, etiketler ve ürün tanıtımları kendi dükkanızda düzenlemeler yapmanız için size ilham verebilir. Etsy’de Ürün Etiketleri ve Özellikleri başlıklı makalemiz size bu konuda yardımcı olacaktır.

11- Rakip dükkanın sosyal medyası nasıl?

Etsy’de rakip dükkanın çok satış yapması iyi bir SEO’su olduğu anlamına gelmez ama çok iyi bir sosyal medyası olduğu anlamına gelebilir. Rakipleriniz müşterileri Etsy içerisinden değil de dışarıdan buluyor olabilirler. About Shop sayfasının altındaki sosyal medya linklerine basarak hesapları inceleyebilirsiniz. Eğer yeni açılmış bir dükkansanız ilk etapta 22 bin takipçili bir Instagram hesabıyla rekabet etmeniz çok zor olacaktır. Fakat sosyal medya stratejisi oluşturarak ve Instagram algoritması ya da Pinterest algoritması öğrenerek rakibinizi yakalayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Instagram’da Satış ve Hashtag Kullanımı başlıklı yazımıza bir göz atın.

Rekabet analizi yaparken sadece dükkanın bağlı olduğu hesapları incelemeyin. Bazen kişiler marka isimleri yerine kendi kişisel hesaplarından da müşteri getirebiliyorlar. Dükkan üyelerinden biri sosyal medya fenomeni ya da ajans sahibi olabilir. Bunun için dükkan üyelerini de internette aratın ve inceleyin.

İlginizi çekebilir: Etsy Kullanıcıları İçin Sosyal Medya Seçimi

sosyal medya

11- Web sitesi var mı?

Markaların web sitesi olması daima avantajdır. Rakibinizin de bir web sitesi varsa ve Etsy’e bağlıysa sadece Etsy ve sosyal medya içinden değil Google gibi arama motorlarından da dükkanına trafik çektiğini göreceksiniz. Eğer site Etsy’e bağlı değilse ne kadar satış yaptığını tahmin etmeniz zor fakat Etsy’de görülen satış sayısından fazla olduğu kesin. Sizin markanızın bir web sitesi yoksa aylık 1 Dolar gibi uygun fiyatlarla siz de kolayca açabilirsiniz. 

Etsy, kullanıcıların girip baktıkları dükkanları aramalarda daha çok gösterir. Bu nedenle rekabet analiziniz sonrası bir süre aramalarınızda rakip dükkanlara ait ürünleri eskiye oranla daha çok görebilirsiniz. Bu durum sizi yanıltmasın. Elinizde örnek alacağınız ve daha iyisini yapabileceğiniz birçok veri var.

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
En Eski
En Yeni En Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top