Etsy’de satış üzerine çok kaynak olsa da Etsy’de gıda satışı üzerinde pek konuşulmayan bir konu. Peki siz en sevdiğiniz tarifi mutfağınızdan raflara taşımayı hayal ediyor musunuz? Etsy gibi bir platformda “Yenilebilir sevginizi” paylaşmak söz konusu olduğunda, araştırma ve planlama çok önemli. Her türden yeni yetişen şefler için bu yazıda bazı ipuçları hazırladık. Çeşitli ülkelerin farklı yiyecekler için değişik düzenlemeleri olması, gıdaların saklama sürelerinin çeşitliliği ve hatta kargolama süreçlerinin farklı olması sebebiyle bu listenin %100 kapsamlı olması ne yazık ki mümkün değil, ancak Etsy’de gıda satışı yapmayı düşünen birçok kişinin işine yarayacağına eminiz.
1. Gıda Satışı Konusunda Kanunları Bilin
Şehrin her yerinde lezzetli unlu mamullerinizi satmaya başlamak çocuk oyuncağı gibi görünebilir. Ancak birçok ülkede yiyecekleri kimin yapacağı, kimlerin paketleyebileceği ve satabileceği bir dizi kural ile belirlenmiş durumda. Bir süre Etsy’de politika analisti görevinde çalışan Brett Miller, “İşletmenizle ilgili tüm yerel, ulusal ve uluslararası yasaları bilmek ve bunlara uygun hareket etmek çok önemli” diyor. ABD merkezli Etsy satıcıları, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) aracılığıyla ulusal düzeyde bir gıda işletmesi yürütme kuralları hakkında daha fazla bilgi edinebilir. Aynı şekilde A.B.D’ye Etsy üzerinden gıda satışı konusunda da aynı adresten bilgi alabilirsiniz.
Avrupa Birliği merkezli veya oradaki müşterilere gıda satışı yapmayı planlayanlar ise AB gıda yasalarını ve düzenlemelerini incelemeli. Tüm bu bilgileri gözden geçirmek biraz zor olsa da, ilk hazırlık çalışmaları işletmenizi uzun vadede başarıya ulaştırır. Sonradan bir problemi çözmeye çalışmaktansa düzenlemeleri ve kanunları öğrenip sorun çıkmasını en baştan engellemek çok daha iyi bir strateji.
2. Gıda Satışı İçin Gerekli Lisans ve İzinleri Alın
Etsy’de gıda satışı için araştırmaları yapmanızın ardından; sırayla tüm lisanslarınızı ve izinlerinizi almanız gerekir. Ayrıntılar için ulusal ve uluslararası düzenlemeleri kontrol etmelisiniz ancak temel olarak bir “işletme ruhsatına”, mağazanızın yiyeceklerini hazırlayan ve paketleyen her kişi için bir “yiyecek hazırlama lisansına” ve bir pazar veya fuarda satış yapacaksanız “geçici yemek servisi kuruluş iznine” ihtiyacınız olabilir. Tüm bunlara ek olarak söz konusu ürün gıda ürünü olduğu için Sağlık Bakanlığı’nın istediği bazı kalite standartları da olabilir.
3. Doğru Çalışma Alanını Bulun
Etsy’de satacağınız yiyecekleri evinizde mi yapmayı planlıyorsunuz? Öncelikle, buna izniniz olup olmadığını görmek için bölgenizdeki imar kanunlarını araştırın. İzniniz olduğunu varsaydığımızda, hem soğutulmuş hem de kuru depolamayı göz önünde bulundurarak malzemelerinizi ve bitmiş ürünlerinizi nasıl saklayacağınızı da düşünmelisiniz. Ülke çapındaki özel gurme mağazalarının raflarını doldurmak gibi büyük hayalleriniz varsa, ticari bir mutfakta faaliyet göstermek sizin için uygun bir yol olabilir. Makul bir fiyata büyük mutfak ekipmanlarına erişim sağladıkları için ticari mutfaklar yeni başlayan gıda işletmeleri için harika bir kaynak olabilir. Yerel ve zanaatkar gıda hareketinin yükselişte olmasıyla birlikte, enkübatör ve catering mutfakları ülkenin her yerinde artmaya devam ediyor. Eğer zaten Türkiye içine gıda satıyor ve şimdi de Etsy ile dünyaya açılmak istiyorsanız işiniz bir nebze daha kolay. Çünkü siz zaten depolama, paketleme gibi aşamaları çoktan geçmişsinizdir. (Elinize sağlık bu arada!)
4. Ürünlerinizi Etiketleyin
Bazı insanlar en sevdikleri granolalarının içine ne girdiği konusunda ikinci bir fikir vermezken, diğerleri her malzemeyi tek tek düşünebilir. Paketli ürünlerinizi etiketleme söz konusu olduğunda, güncel yasaları kontrol etmenizi tavsiye ederiz ancak şu şekilde genellemek yanlış olmayacaktır: “Tüm gıda ürünlerinin bileşenlerin içeriği, miktarı ve ağırlığı açıklanarak etiketlenmesi ve yapan ve paketleyen kişi veya işletmenin adı ve yeri ile etiketlenmesi zorunludur”. Malzemelerinizi Etsy mağazanızdaki ürün listelerinin açıklamalarına eklediğinizden ve bunları paketli ürünlerinize de yazdığınızdan emin olun. Ürünlerinizin fındık, süt ürünleri veya diğer yaygın alerjenleri içerip içermediğini ve ayrıca ürünlerinizin bu öğeleri işleyen bir tesiste yapılıp yapılmadığını belirtmelisiniz. Genel bir kural olarak; malzemeler en büyük miktardan en küçüğe doğru giderek miktarına göre listelenmelidir.
5. Ürünlerinizi Kargolarken Akıllı Davranın
Farklı nakliye şirketlerinin nelere izin verdiğini ve çeşitli öğeler için kısıtlama olup olmadığını bilmek son derece önemli. Amerika’ya çok rahatlıkla gönderdiğiniz bir Kanada için problem olabilir. Dolayısıyla Etsy’de kargo profilinizi çok detaylı hazırlamanız gerekebilir.
6. Şeffaf Olun
Bir gıda işletmesinin şeffaflık; müşterilere satın aldıkları gıda ürününün güvenli, yüksek kaliteli ve ustalıkla üretilmiş olduğuna dair güvence verme konularında katedecek uzun bir yolu olabilir. Mutfak tesisinizin ve sürecinizin görüntüleri, bunu iletmenin basit ama etkili bir yoludur. Yemek fotoğrafçılığı neredeyse herkes için lezzetli bir şekilde çekicidir, bu nedenle mutfağınızın, malzemelerinizin ve pişirme sürecinizin fotoğraflarını paylaşmak akıllıca olacaktır. Etsy mağazanızın “Hakkında” sayfasında her türlü mutfak yardımcılarınızı vurgulamayı da unutmayın.
7. Tariflerinizi Nelerin Özel Kıldığını Paylaşın
Hikayenizi anlatmakta zorlanıyorsanız, her zaman malzemeler ve nereden geldikleri hakkında bilgi verebilirsiniz. Kullandığınız bitkiler arka bahçenizde mi yetişiyor? Yerel çiftçilerle mi çalışıyorsunuz? Tarifi anneannenizden mi öğrendiniz? Müşterileriniz ayrıntıları okumaya bayılacaktır.
Merhaba, yazı için teşekkürler. Marketten aldığımız sertifikalı ürünleri (mesela çikolata bisküvi gibi) etsyden satıp kargolarken FDA gerekiyor mu? Zaten bu ürünlerin izinleri var. Ben sadece kargonun içine hediye olarak koymak istiyorum. Veya paket halinde göndermek istiyorum. Bu şekilde gönderen kargo firmaları var mı? Cevaplarsanız çok memnun olurum. Mail: [email protected]
Kargo firmalarına ve gidecek ülkeye göre gerekli belgeler değişebiliyor; istenen şeyleri onlardan öğrenmeniz en doğrusu olacaktır. Gerekli izinleri de ürünün üreticisinden temin edebilirsiniz; web sitelerinde de yer alıyor genellikle.
merhabalar kendi el yapımı süt reçelini satışa sunmak istiyoruz hangi belgeleri almamız lazım veya belge almamız gerekiyor mu çünkü el yapımı
Paketlemeye göre de belgeler değişebiliyor; bir gümrük müşavirinden yardım alabilirsiniz ya da taşıyıcı firmalar yönlendirebilir.