fbpx

Etsy’de Ürün Tanıtımı Nasıl Yazılır?

etsy ürün açıklaması nasıl yazılır

İçindekiler:

Etsy’de satış yaparken alıcıların ürünü eline alıp bakma şansı olmadığından dolayı ürün fotoğrafları ve ürün tanıtımları çok büyük önem taşıyor. Olası bir sorunda alıcıya referans göstermek açısından da kararsız bir alıcıyı ikna etmek açısından da ürün tanıtımları Etsy’de kritik bir yere sahip. Peki Etsy ürün tanıtımına neler yazmalıyız? Ne yazmamalıyız? Alıcıyı ikna etmek için nasıl bir dil kullanmamız lazım? Videomuzda ve sonrasında yer alan yazımızda Etsy’de ürün tanıtımı yazmak konusunda sorularınıza cevap bulacaksınız.

Etsy’de Ürün Tanıtımları Ne Kadar Uzun Olmalı?

İnsanların internetteki içeriklere verdikleri dikkatin giderek kısaldığı bir çağda yaşasak da çok kısa ürün tanıtımları sadece alıcı için değil arama motoru tarafından da eksiklik olarak algılanıyor. Hem Etsy’de hem Google’da arama yapan kişilerin sizi bulması için ürün tanıtımlarına önem vermelisiniz. Kısaca bahsetmek gerekirse; arama motoru bütün sayfayı tarıyor ve anahtar kelimelere bakıyor, elde ettiği verilere göre sayfanın ne hakkında olduğuna karar veriyor ve aramalarda bir yere yerleştiriyor. SEO (arama motoru optimizasyonu), anahtar kelimenin metnin geneline olan oranı olduğundan dolayı bir kelimeyi gereğinden çok sık yazmanız avantaj değil dezavantaj yaratıyor, Google spam yaptığınızı düşünerek ürünü gerilere atıyor ve Google’dan trafik çekemiyorsunuz. Bu nedenle uzun ya da kısa diye bakmadan vermeniz gereken bilgileri verin ve yazarken spam (gereksiz, manipülatif tekrar) yapmamaya dikkat edin.

Etsy’de Başlık Ürün Tanıtımına Yazılmalı Mı?

Etsy’de rakiplerinize bakıp “O, başlığını ürün tanıtımına yazmış, ben de yazayım.” diye düşünmüş olabilirsiniz fakat rakibiniz de hata yapmış. Üç sebepten dolayı başlık Etsy’de ürün tanıtımına yazılmamalı: birinci sebep olarak spam yapmış oluyorsunuz. İkinci sebep; müşteri ürün tanıtımının ilk paragrafını metnin tamamını açmadan görebiliyor. Dolayısıyla ilk olarak başlığı ürün tanıtımına yazdığınızda müşteriyi yazının devamını okumaya teşvik edecek cümlelerle yönlendirme şansını kaçırmış oluyorsunuz, zaten başlığı okumuş birine tekrar okutmuş oluyorsunuz. Üçüncü sebep ise en önemlisi: Google’da arama yapan bir müşterinin karşısına çıktığınızda arama motoru Etsy ürün tanıtımının ilk cümlelerini de gösteriyor. Ürün tanıtımının ilk paragrafına önemli bilgiler yazdığınızda Etsy’de arama yapmayan bir müşterinin de linke tıklayıp ürünü incelemesini sağlamış oluyorsunuz.  

Başlık Etsy ürün tanıtımına yazıldığında:

Etsy Ürün tanıtımında spam yapılmadığında:

Etsy’de Ürün Tanıtımı Nasıl Yazılmalı?

Etsy, kendini el emeği satışı ve alımı yapan global ve özel bir topluluk olarak konumlandırdığından dolayı ürün tanıtımlarındaki üslup önemli. Herkesin “tatlı” ürün tanıtımları yazdığı bir ortamda “sıkıcı” ya da “sıradan” olmak istemezsiniz. Üslubunuzu belirlemek için müşteri kitlenizi ve hedef kitlenizi tanımalısınız. Cinsiyetleri ne? Kaç yaşlarındalar? Nelerden hoşlanırlar? Ürünlerinizi kendilerine mi alıyorlar yoksa hediye mi edecekler? Bu soruların cevabını bildiğinizde çok daha net ve hedefe yönelik ürün tanıtımları yazabilirsiniz. “Bu bebek battaniyesi bebeğiniz için yumuşacık yünler kullanılarak özenle örüldü.” yazmak, “Bu bebek battaniyesi %100 yün.” yazmaktan daha çekici bir cümle olacaktır.

Etsy Ürün Tanıtımında Neler Olmalı?

1- Ürünün Ne Olduğu

Kulağa çok basit gibi geliyor ama zaman zaman üretim sürecinin çok içinde olmamız sebebiyle ürün tanıtımlarında ürünün ne olduğunu yazmayı unutabiliyoruz. Size göre fotoğraflara bakıldığında çok anlaşılır olabilir ya da başlıkta yazdığınız için bir daha yazmanız gerekmediğini düşünüyor olabilirsiniz. Fakat hem arama motorunun sayfanın ne hakkında olduğunu görmesi açısından hem de alıcıya çeşitli kullanım alanlarını tanıtmak açısından ürünün ne olduğunu Etsy ürün tanıtımızda mutlaka tekrar edin ve başlıkta kullandığınız kelimelerden olabildiğince çok kullanın. Örneğin boho stili ahşap bir kesme tahtası satıyorsunuz; el emeğinizin “boho stili mutfaklarda harika bir dekor” olarak da kullanılabileceğini yazabilirsiniz. Ürün tanıtımı yazmaktaki amacımız alıcıyı ikna etmek olduğu için ne kadar çeşitli kullanım amacı sunarsak o kadar iyi. Bazı ürünler, kolyeler gibi, doğaları gereği çok sayıda kullanım tipine uygun değil. Bu gibi durumlarda ürün tanıtımınızda yaptığınız takıların bir partide nasıl dikkat çekeceğinden ya da ne tarz insanlara hitap ettiğinden bahsedebilirsiniz.

2- Ürünün Rengi

Her ne kadar attributions (nitelikler) kısmında seçmiş ya da başlığa yazmış olsanız da Etsy’de ürün tanıtımını hızlıca gözden geçiren alıcılar için ürünün rengini bir kez daha tekrar edin. Bilgisayar monitörlerinin ayar farkları sebebiyle ve fotoğrafların doğası gereği size göre kırmızı olan bir ürün alıcıya koyu turuncu gözüküyor olabilir.

3- Büyüklük

El emeği ürününüzün büyüklüğünü Etsy’de ürün tanıtımına yazmak alıcılarla sorun yaşamamak açısından önemli. Aynı zamanda yazılmaması durumunda müşteriler size sormak yerine başka bir ürüne yönelebilirler. Büyüklüğü belirtirken Avrupa alıcıları için santimetre, Amerika alıcıları için inch kullanmayı unutmayın. Önemli bir not: Her ne kadar büyüklüğü yazsanız da fotoğraflarda da ürünün kullanımın gösteren bir görsel kullanmak daha başarılı olmanızı sağlayacaktır çünkü alıcılar ürün büyüklüğünü hem okumuş hem de görmüş olurlar.

4- Boyut

Ürünün büyüklüğünü santimetre/inch cinsinden yazmış olsanız bile alıcının ürünü hayal edebilmesi açısından “omuza kadar inen bir sallantılı küpe” ya da “diz altına kadar uzanan bir ceket” yazmanız ürünü doğru yansıtmanızı kolaylaştırabilir.

5- Malzeme

Zaman zaman başlıkta malzemeden bahsedecek yer kalmayabiliyor, o nedenle ürün tanıtımlarınızda ürünü yaparken kullandığınız malzemeyi mutlaka belirtin. Deri örneğinden gidersek; alıcı gerçek deri bir çanta beklerken suni deri ile karşılaşmak istemeyecektir.

6- Teknik

Bazı sektörler ve ürünler için yapım tekniği büyük önem yaratabilir. Örneğin yaptığı eserleri Etsy’de satan bir sanatçıysanız ve ahşap üzerine yakma tekniği ile çalışıyorsanız sanatseverlerin eserinizi anlaması açısından kullandığınız tekniği yazmalısınız. Fakat örgü şapkalar yapıyorsanız “Bu ürünü bir ters bir düz ördüm” yazmanız gereksiz olacaktır. Teknik hakkında ürün tanıtımına bilgi ekleyip eklememeye ürünün yapısını göz önünde bulundurarak karar verin. 

7- Ürünün Bakımı

Yine her sektör ve ürün için geçerli olmasa da bazı ürünlere bakım yapmak gerekebilir. Alıcılar yaptığınız posterin direkt olarak güneş ışığına maruz kalıp kalmaması gerektiğini öğrenmek isteyebilirler ya da sizden aldıkları elbiseyi çamaşır makinesinde yıkayıp yıkayamayacakları bilgisi alım yapmaları aşamasında bir fark yaratabilir. Bu sebeplerle eğer ürünlerinize bir süre sonra bir bakım yapılması gerekecekse bu bilgiyi de Etsy ürün tanıtımınıza eklemelisiniz.

8- Kimler Almalı veya Almamalı?

Özellikle sabun, bakım yağı ve benzeri ürün satanların bu ürünlerin hamileler ya da bebekler için uygun olup olmadığını yazması gerekiyor. Aynı şekilde vücuda değecek başka tip ürünler yapıyorsanız ürünün antialerjik durumu hakkında da bilgi vermek isteyebilirsiniz.

9- Ürünün Verdiği His Nedir?

Başlığa “yumuşak yastık” yazmak başarısız bir anahtar kelime kombinasyonuna yol açsa da ürünün verdiği hissi ürün tanıtımına yazmak avantajlı bir satış stratejisi olabilir. Ürününüz ağır bir battaniye mi? Pürüzsüz bir tabak mı? Alıcıya ürününüzü hissetme şansını ancak bu bilgileri yazarak verebilirsiniz.

10- Ürün Nasıl Çalışıyor?

On fotoğraf yerimiz olsa da ürünün nasıl çalıştığını gösterme şansınız olmayabilir. Örneğin yaptığınız kolyenin klipsi mi var yoksa bağlanıyor mu? Bebek dönenceniz tavandan mı asılıyor yoksa bebek yatağına mı monte ediliyor? Eğer ürününüzün bu tarz açıklamalara ihtiyacı varsa nasıl çalıştığı bilgisini de Etsy ürün tanıtımına yazın.

11- Ürünün Benzerlerinden Farkı Ne?

Daha kaliteli malzeme mi kullanıyorsunuz? Olağandışı bir tekniğiniz mi var? Kişiselleştirme mi sunuyorsunuz? Kargo ücreti almıyor musunuz? Rakiplerinizi kötülemeden onlardan daha iyi olduğunuz yanlarınızı öne çıkarmak ürününüzün satılma şansını yükseltecektir.

12- Fotoğraftakilerin Hepsini Mi Satıyorsunuz?

Özellikle malzeme satan kişilerin mutlaka yazması gereken bir bilgi de fotoğrafta görünen parçaların hepsini mi yoksa bir tanesini mi sattıkları bilgisi. Tek başına bir boncuk fotoğrafını çok sade bulup bir sürü boncuk fotoğrafı koymuş olabilirsiniz, bu durumda kaç adetinin ücrete dahil olduğunu yazmanız gerekir. Eğer ürün fotoğraflarınızda kadraj çok kalabalıksa, örneğin nakış tablonuzu yanında iplerle ve iğnelerle beraber çektiyseniz yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için ürünün sadece tablo olduğunu, iplerin de dahil olduğu bir nakış kiti olmadığını yazmak isteyebilirsiniz.

13- Ürün Kullanıma Hazır Mı?

Çoğu sektörde ürünler kullanıma hazır olsa da duvar aksesuarları, bazı bebek eşyaları ve benzeri objeler kullanıma hazır olarak gönderilmeyebilir. Örneğin tablolarınızı asılmaya hazır mı yolluyorsunuz yoksa alıcının çerçeveletmesi mi gerekiyor? Eğer rakipleriniz çerçevelenmeden yolluyorsa sizin kullanıma hazır gönderiyor olmanız büyük fark yarattığı için bu bilgiyi ürün tanıtımına mutlaka ekleyin.

14- Paketleme

Etsy’de çoğu alıcının, özellikle de yüksek sezonlarda, hediye alışverişi yaptığı düşünülürse ürünlerinizi hediye paketi yapıp mı yolladığınız yoksa bu seçenek için alıcının sizinle iletişime mi geçmesi gerektiği ya da seçim yapması gerektiği bilgisi piyasanızda rekabetçi olmanıza olumlu etki edecektir. Eğer her ürünü, hediye olarak belirtilmemiş olsa dahi, şık bir pakette yolluyorsanız ürün tanıtımına bu maddeyi yazın. Bazı ürünler için kutulanıp ya da torbaya konup yollanması da fark yaratabilir, böyle bir şey satıyorsanız bu detayı da eklemelisiniz.

15- Önemli Dükkan Politikaları

Bütün Etsy dükkan politikalarınızın tamamını ürün tanıtımına yazmak arama motoru optimizasyonunu (SEO) bozacaktır. Fakat nadiren de olsa bazı ürünlerin, iç çamaşırı gibi, değişim ve iade ile ilgili özel durumları oluyor. Ürün için çok önemliyse tek cümleyle iade kabul edip etmediğinizi ya da değişim koşullarını yazmalısınız.

16- Fotoğraftaki Ürün Mü Satılıyor?

Etsy’de pek çok satıcı bir kez yaptığı ürünün fotoğrafını çekiyor ve daha sonra siparişlerde yenisini yapıp yolluyor. Fakat yine istisnaların olduğu sektörler ve ürünler var. Epoksi reçine kullanarak yaptığınız bir dekoratif objenin fotoğrafını çekip yayınlamış ve o ürünü satmış olabilirsiniz. Bir kez daha sipariş geldiğinde çok benzerini yapacaksınız ama elbette o ürün fotoğraftakiyle birebir aynı olmayacak. Aynı şekilde, sahilden topladığınız taşlardan takılar yapıyorsanız benzer renkte ve boyutta taşlar için tek fotoğraf kullanmayı tercih etmiş olabilirsiniz. Bu bilgi ürün için çok önemli olduğundan dolayı ürün tanıtımına eklenmeli.

17- Ürünün Bir Kokusu Var Mı?

Boyalı ürünler ve bazı antika eşyaların ağır bir kokusu olabiliyor. Sattığınız objelerin böyle bir özelliği varsa alıcıyı uyarmak ve bilgilendirmek için bu durumu da ürün tanıtımına yazın.

18- Antika Ürün Belgesi

Antika ürün satıcıları, eğer ürüne dair bir belgeleri varsa o belgeye dair bilgileri mutlaka ürün tanıtımına yazmalılar.

19- Teknik Kelimelerin Açıklaması

Eğer ürün hakkında teknik kelimeler kullanmanız gerektiyse, özellikle de başlıkta bu tip kelimeler geçiyorsa, kullandığınız sözcükleri ürün tanıtımınızda açıklayın. Alıcınız pötikare ya da keçe iğneleme tekniğinin anlamını bilmiyor olabilir.

Etsy’de ürün tanıtımı yazmak ilk başta herkese zor geliyor, yalnız değilsiniz. Fakat bir tane yazdıktan sonra işinizin kolaylaştığını, benzer ürünler için sadece detayları değiştirerek yazıları hızlıca bitirebildiğinizi göreceksiniz.

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top