İnternette, özellikle de Etsy’de satış yaparken ürün fotoğrafları çok büyük bir öneme sahip. Müşterilerinizin satın alma kararında hatta ürüne girip bakma tercihinde ürün görsellerinizin renginden ışığına kadar pek çok şey etkili oluyor. Bu yazımızda profesyonel ürün ve yemek fotoğrafçısı Haluk Köhserli; Etsy’de ürün fotoğrafı nasıl olmalı sorusunu cevaplıyor.
Etsy’de Ürün Fotoğrafları Hakkında Öneriler
Öncelikle bu yazının sadece “Etsy’de ürün fotoğrafı” konusu hakkında bilgi ve öneriler içerdiğini belirtmek isterim. Güzel fotoğraf çekmek veya fotoğraf sanatı ise bambaşka bir şey. Etsy’e gelen müşteriler ana sayfada arama yaptığında ilk olarak sadece fotoğrafları görüyor ve hızlıca geçip gidiyor. Biz de ürünlerimizi gösterirken bu hızlı dünyaya uyum sağlamalıyız. Müşteri ürünü anlamak için fotoğrafa uzun uzun bakma ihtiyacı hissetmemeli; baktığı yerde ihtiyacını karşılayacak, almak isteyeceği ürünü direkt görebilmeli. Bundan dolayı da ürün fotoğrafı kısa ve öz olmalı. Peki, bu ne demek? Yani Etsy’de ürün fotoğrafı karmaşık detaylarla dolu veya silik olmamalı. Bir bakışta anlaşılmalı. Oluşturduğunuz karede ürün tertemiz gözükmeli.
Etsy’de Ürünümü Nasıl Daha İyi Gösterebilirim?
Işığımızın yeterliliği, doğru açı, kadraj, gölge ve doğru renk çok önemli. İşte bu detaylara verdiğimiz önem, fotoğraftaki ürünü gerçekten eline alabilecek hissi yaratacak kadar canlı gösterebilir. Herkesin fotoğraf için yaptığı yatırımın aynı olmaması sebebiyle bu yazıda az imkanla neler yapılabileceği üzerine odaklandık. Her konu başlığı tek tek önemli ama unutmayalım ki bir bütün olarak hepsine özen gösterirsek doğru sonuçları alabiliriz.
1- Işık
Amatör bir fotoğrafçının yapay ışıkları doğru ve güzel kullanması zordur. Bundan dolayı en güzel ışık doğal ışıktır. Doğal ışık, yani gün ışığı her zaman homojendir ve patlama (renklerin gereğinden fazla açık gözükerek detayların kaybolmasına yol açması) yapmaz. Ancak sert güneş ışıklarından kaçınmak gerekir. Dışarıda fotoğraf çekmek isterseniz az güneşli günleri ya da güneşin batmasına yakın saatlerle ilk doğduğu tercih etmelisiniz.
Evinizde bunun için pratik bir ortam yaratabilirsiniz. Bolca ışık alabildiğiniz bir pencerenizden faydalanın. Işığınız (tam dik açıyla yandan olmamakla beraber) sağdan veya soldan gelsin. Ürününüzün boyuna, şekline, dokusuna ve işlevine göre ürünü uzaklaşıp yakınlaştırmayı ve pozisyonunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Emin olun en doğru kıstas gözümüzdür. Çekim ile ilgili öğeler makineye, lense, telefona hatta telefon modeline göre değişebileceği için ürün fotoğrafında net bir formül verilemiyor. Denemeler yaparak size ve gözünüze en güzel gelen açıyı tercih edin.
DSLR bir makine veya iyi bir telefonla çekim yapabilirsiniz. Doğal ışıkta fark azalır ve doğru ışık ortalama bir kamerada bile güzel sonuç verir. Sadece ortamın çok karanlık olmamasına dikkat edelim. Bol ışık demek; az kumlanma demek ve bu da kalitemizi anında artıracak derece önemli bir detay.
Peki, siz doğru ışıktan nasıl emin olursunuz?
- Ürün tüm hatlarıyla net şekilde görülebiliyorsa bu iş tamam. Gölgeler boyut katar, bunu unutmayalım.
- Ürünün rengi gerçeğe yakın ve güzel olarak meydana çıkmışsa ışık da doğru demektir. (Renk başlığındaki detayları da mutlaka inceleyin.)
- Makinenin lensine ışık kaçmasına da dikkat etmelisiniz. Eğer makinenin kamerasına fazla ışık girerse bu teknik bir hata oluşturur ve güzel bir fotoğraf elde edemezsiniz. Fotoğraf çekerken makine lensine çok yoğun ışık gelmemesini sağlayın. Bunu ek bir aparat ile yapabilir veya kamera açısını değiştirmeyi tercih edebilirsiniz.
2- Renk
Bu konu aslında biraz edit (çekim sonrası düzenleme) ile alakalı. İster makinenizle ister telefonunuzla çekin, renk konusunda bir düzenleme gerekecektir. Telefonlar genellikle fotoğrafları olduğundan sıcak gösteriyor. Hatta JPEG ile çeken yarı profesyonel kameralar bile. Aslında bu makineler ile elde edilen renkler doğruyu yansıtmıyor ve daha sarı bir fotoğraf çoğunlukla daha silik gözüküyor. Fotoğrafı edit ile biraz daha maviye çekmemiz gerekebilir. Fotoğrafı çektiğiniz yerde ürününüze bakarak edit yapın. Oluşturduğunuz ortama bakarak doğru renge yaklaşmaya çalışabilirsiniz. Makineniz için bir gri kart (doğru renk referansı) alabilirsiniz, bu çekim sonrası düzenleme yapmayı kolaylaştırır. Eğer makineyle ve RAW çekilmiş bir fotoğrafınız varsa Photoshop üzerinde kullanımı ve fotoğrafın düzenlenmesi daha kolay oluyor.
İster profesyonel makineyle ister telefonla çekin; az edit yapın ve gerçeklikten uzaklaşmayın. İşin ehli olmayan birisi fotoğraf editleyince çok yapay duruyor ve bu müşteriye güven vermiyor. Sanki bir şeyler gizleniyor ya da abartılıyor gibi oluyor. Tüm bu sebeplerden dolayı işi fotoğraf kısmında halletmek gerekir diye düşünüyorum. Siz güzel bir ışıkla fotoğrafta almak istediğiniz sonucu oluşturmaya çalışın ve sonra fotoğrafı çekin. Eğer istediğiniz gibi çıkmıyorsa sorun ya telefonun kalitesinde ya da açınızda, kadrajınızda. Ürün çekimine bu bilgiler ışığında olabildiğince zaman harcayın. Denemeler yapın.
3- Kontrast
Kontrast; zıtlığın uyumudur ve doğal kontrast en güzeli. Telefon yazılımlarıyla kontrast vermeyin, başarılı sonuçlara çok zor ulaşırsınız. Bilgisayar ile verilecekse de az verelim. Her iki durumda da kontrast vermek yerine gölgeleri kısmayı ve siyahları çoğaltıp beyazları arttırmayı deneyebilirsiniz.
Siyah veya renkli zeminde bembeyaz ürünümüzü göstermek; yumuşak, güzel, açık bir fonda hoş bir gölge ile koyu renkli ürünümüzü sergilemek; doğal taş ile yapılmış bir ürünün yanına kibar ve ince dallı bir çiçeği biraz kadraja sokmak; gölgelerimizin ürün üzerinde doğal kontrast oluşturması gibi zıtlıklar güzel sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır. Etsy’de ürün fotoğrafı konusunda kontrast da sizi öne geçirebilecek noktalardan birisi.
4- Açı ve Kadraj
Doğru açı ve kadraj yine ürüne göre değişiyor tabii ki fakat belli başlı kurallarımız var.
- Ürünün niteliklerine göre her halini görebildiğimiz açılar aslında doğru olanı diyebiliriz.
- Ürünün yanındaki diğer görsel ekipmanları (fon, çiçek vb) görsel bir boyut kazandırmak için kullanacaksanız, olabildiğince karşıdan çekerek (masanın üzerinde bir ürün olduğunu varsayıyorum) önüne ve arkasına kadrajı çok bozmadan diğer ekipmanları yerleştirebilirsiniz. Bu da onları biraz daha flu gösterir ve bokeh benzeri bir etki oluşturabilirsiniz. Unutmayalım ki boyut için ille de bu gerekli değil. Ürünün kendisi, gölgeler ve doğru renk sayesinde gerçekçi ve boyutlu durabilir.
- Fotoğrafta gözüken her şeyin düzeni aslında başlı başına bir iştir. Resim ve kompozisyon düşünmemiz gerekir. Genel olarak baktığımızda görsel bir ifadesi olması insanlarda fotoğrafa bakma hissi uyandırır. İfadeden kastımız genel düzen, geometrik bir şekil ve renk uyumu gibi fotoğraf öğeleri.
- Kadraj, Etsy ürün listesi sayfası için çok önemli. Artık çoğu müşteri platforma mobil cihazlardan giriş yapıyor. O küçücük alanda ürün kendini gösterebilmeli. Bundan dolayı muazzam ve detaylı kompozisyonlar değil, daha minimal kadrajlar yapmalıyız. Ek fotoğraflarda mutlaka farklı açılar ve daha genel görünümler eklemeliyiz. Bu hem genel kullanımını görmek hem de daha farklı açılardan nasıl gözüktüğünü sergilemek açısından çok önemli.
Birçok farklı sebepten dolayı görseli nasıl çekeceğiniz değişebilir. Pencerenizin baktığı cephe bile önemli. Yukarıdaki bilgilerin size bir başlangıç olmasını temenni ediyorum. Devamı için sürekli okumalı ve fotoğraflara anlayarak bakmaya çalışmalıyız. Daha iyi sonuçlar almış satıcıların fotoğraflarını inceleyebiliriz, belki biraz bütçe ayırıp ekipmana yatırım yapabiliriz.
Müşteriler bizim fotoğrafımıza sadece ürün için bakıyor bunu unutmayalım. Biz de fotoğrafı çekerken sadece ürüne hizmet edelim. Onun için özellikle ilk ürün fotoğrafında (thumbnail) detaylar küçük, işimiz sade ve minimal olsun; aynı reklam metinleri gibi kısa, anlaşılır ve vurucu. Diğer fotoğraflarda şovumuzu yaparız zaten. Çeşitli açılardan detaylar alabiliriz ama yine ışık ve genel kadraj kurallarına uymaya çalışarak. Fotoğrafa bir müşteri gibi bakmayı deneyin. Sonucu eğip bükerek değiştirin. “Ben bu fotoğrafla bunu alır mıydım?” sorusu ile çekimi tekrarlayın.
Dükkanı açtığımızda genel bir görüntü konsepti hem bakmayı kolaylaştırır hem de satıcının bu işteki özenini gösterir. Görsellerine ve genel konsepte özen gösteren bir satıcı, ürünün hazırlanmasına ve yaptığı işe de o kadar saygı duyar algısı oluşturur.
Her zaman sanat ve estetik yapılabilir. Her ne kadar işimiz ticari olsa da, yaratıcılık bitmez. Yapacağınız küçücük bir ekleme belki de işinizi güzelleştirecek. Bu ne olabilir? Birçok fotoğraf bakarak ilham alabilirsiniz. Pinterest, bu konuda örnek görsellere bakılabilecek güzel bir platform. Fakat hemen kopya çekerek taklitçi olmayalım; özgün, sade ve güzel bir ifade için fotoğraf konusuna zaman ayıralım.
Etsy’de Ürün Fotoğrafı Okumaları
Eğer insan üzerinde bu şekilde gösterilebilecek bir ürününüz varsa, gayet güzel olabilecek bir fotoğraf. Akşamüstü veya sabah saatleri dışarıda fotoğraf çekmek için ideal çünkü ışık yandan geliyor. Bu şekilde fotoğraf genel olarak hem daha estetik olacaktır hem de gölge ile boyut alırsınız. Renkleriniz de daha canlı olur. Ürün tam olarak ağırlıklı gözükmese de kadrajda çekici bir görsel olduğu için bence ürün fotoğrafının ilki olarak kullanılabilir.
Tabii her zaman renk kontrastı aynı olamaz. Konunuz ve konseptiniz önemli. Burada koyu bir fotoğraf var ama böyle bir konuda bu çok normal ve etkileyici. Renkler koyu olsa da, yine doğru ışık var ve her detayı görüyoruz.
Çantadaki renkler arkadaki fonda da var ama arkadaki fon flu ve renkler biraz daha açık. Bundan dolayı kontrastı bozmamış. Yani ürün dışındaki her şey açık ve ferah. Model çok rahat bir stilde tutuyor. Nerdeyse gerçek bir an gibi…
Ürünün üzerindeki deseni fonda kullanmış olmasına rağmen bir karışıklık yok. İşte hem sade hem de stil bir çalışma. Küçük bir dokunuşla farklılık kazanmış. Tülün arkada böyle durması bir kere deneyerek olabilecek bir şey değil tabii. Bu sonuca ulaşmak için denemeler yapacak vaktiniz yoksa bunun yerine düz bir zemini tercih edebilirsiniz.
Mermer üzerinde altın sarısının yarattığı kontrast ve renk uyumu çok güzel. Bembeyaz bir zemin yerine alternatif tercih edilmiş. Böylece neredeyse şeffaf olan ürünler bile zeminden ayrılmış.
Sol taraftan gelen pencere ışığını bardaktaki yansımadan görebiliriz. Profesyonel bir göz sağ taraftan da biraz daha aydınlık olması için bir beyaz foto blok tutulduğunu anlayabilir. Yandaki konuyla alakalı küçük ekipmanlar ürünü engellemiyor ve yeşil kullanılarak renkte bir kontrast yakalanmış.
Işık yine sağdan geliyor. Gölgelerin var olması çok hoş. Rengarenk bir ürün ve kadraja giren kol detayı hoş. Arka fonda beyaz seçimi doğru. Güzel bir simetri ile bir bütünlük sağlanmış.
Bu fotoğraftaki öğeler rastgele yerleştirilmemiş. Geometrik bir görüntü var ve ürünle alakalı ekipmanlar kullanılarak ürün pekiştirilmiş. Ürün her şeyden daha dikkat çekici çünkü diğerleri net bir şekilde alan dışında kalmış. Siz de böyle bir fotoğraf çekebilmek için makinenizi tanıyın, nereyi net alıyor fark edin ve ona göre ürünün vurucu kısmını netleştirmeye çalışın.
Karşımızda bir başka Etsy’de ürün fotoğrafı örneği. Işık olarak hoş fakat yapraklar zorlama duruyor. Ürünü güzel göstermek için bir şeyler koyalım tabii ama bunlar üründen rol çalmamalı ve zorlama durmamalı. Daha yaşayan bir fotoğraf bu ürünün başarısını yükseltebilir.
Altındaki mermer mi belli olmuyor ama mermer ile kahverengi bir deri güzel bir uyum yakalayabilir. Çantanın üzerine konduğu ahşap ayaklar biraz odak dağıtsa da ürünün genel ışığı ve doğru rengi fotoğrafı güzelleştirmiş.
Bol detaylı ürünler doğru ışıkta, beyaz ve dokulu bir zeminde çekildiğinde güzel fotoğraflar elde edilebilir. Fotoğrafta biraz netlik sorunu olmasına rağmen doğru ışık ve gölgelendirmeyle büyük ölçüde başarılı bir Etsy’de ürün fotoğrafı olmuş.
Bu da bir Etsy’de ürün fotoğrafı örneği. Ürün küçük olmasına rağmen arkada flu bir etki görüyoruz çünkü ürüne tam karşıdan bakıyoruz. Net alan kısmı sadece ürüne denk geliyor, hatta bir kısmına. Bundan dolayı fotoğrafa daha rahat bakabiliyor ve ürüne odaklanıyoruz. Ayrıca renklerdeki genel sepya baskınlığı da kristali daha güzel ortaya çıkarmış. Ürünün tamamının net olmaması burada bir sorun yaratmamış, kristal öne çıkarılmış. Müşteride yüzüğün diğer fotoğraflarına da bakma isteği uyandırıyor.
[…] satışları etkileyen pek çok faktör var. Fotoğraf kalitesi, kargo ücreti, ürün fiyatı, gönderim süreci, geçmişte aldığınız müşteri yorumları… […]