fbpx

Dropshipping Nedir? Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping Nedir? Dropshipping nasıl yapılır?

İçindekiler:

E-ticaret yaparak para kazanmak istiyorsanız, önünüzde belirecek birçok iş modeli arasından size en uygun seçimi yapmanız gerekiyor. Dropshipping düşük sermayeyle yapılabilen iş modellerinden bir tanesi. Bu yazımızda dropshipping nedir? ve dropshipping nasıl yapılır? sorularına cevap verdik. Size rehber olacak bu makalede, sizi başarıya götürecek her detayı ele alacağız.

Bu yazı biraz uzun, eğer çıktı alıp okumak istersen, makalenin e-kitabına ücretsiz olarak buradan ulaşabilirsin: Dropshipping Giriş Rehberi

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, e-ticarete başlangıç için dünya genelinde tercih edilen en popüler yöntemlerden biri. Depolama ve nakliye işlemlerini ortadan kaldıran bu iş modeli ile stoksuz satış avantajlarından faydalanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar, küresel dropshipping pazarının 2018’de 102.2 Milyar Dolar değerinde olduğunu ve 2025 senesine kadar bileşik büyüme oranının %28’e ulaşmasının beklendiğini gösteriyor.

Dropshipping Nedir

Dropshipping, stok maliyetlerini azaltan, depolama ve lojistik ihtiyacı olmadan iş yapmanıza olanak sağlayan bir e-ticaret modeli. Stoksuz satış modeli ile web sitenizden sipariş edilen ürünler, anlaşmalı olduğunuz tedarikçi tarafından doğrudan müşterilerinize gönderilir.

Bu iş modelini kurgularken; dropshipping işletmelerinin nasıl çalıştığını anlamak, amacınıza uygun ürünler ve kaliteli dropshipping tedarikçileri bulmak, e-ticaret web sitenizi özenli bir şekilde oluşturmak, ürünlerinizin çevrimiçi pazarlamasını ve siparişlerin takibini yapmak oldukça önemlidir.

Dropshipping Nedir? : Yasal Durum

Dropshipping nedir sorusundan sonra cevaplamamız gereken diğer soru da bu modelin yasal olup olmaması. Peki dropshipping yasal mı?

Dropshipping, global olarak kullanılan bir iş modeli ve tamamen yasal. Birçok işte olduğu gibi dropshipping ile satış yapmakta da müşterilerin beklentilerini karşılamak ve ürünleriniz için doğru hedef kitleye ulaşabilmek sürdürülebilir bir online mağaza kurmanın en önemli kriterlerindendir.

Bu soru çoğu zaman stoksuz satış yapmanın nasıl çalıştığını bilmemekten doğan yanlış anlaşılmalar sonucunda sorulmaktadır. Siz de haberiniz olmadan aslında dropshipping ile satış yapan bir perakende mağazasından alışveriş yapmış olabilirsiniz. Birçok mağaza kişisel olarak ürettiği ürünleri satmıyor ve tedarikçilerle çalışıyor. Dropshipping yöntemi ile birçok perakende mağazasının yaptığı ürünü tedarikçiden alıp müşteriyle buluşturma işini sadece online mağazanıza taşımış olursunuz.

Tabii ki dropshipping başlığı altında her şeyi yasal hale getiremezsiniz. Satışı yasak olan ürünler, bölgesel kurallar vb. birçok faktör yasal prosedürleri etkileyebilir. Bu yüzden satmak istediğiniz ürünü yasal prosedürleri bilen bir avukata danışmak iyi bir fikir olabilir.

Özet olarak dropshipping yasal bir model. Ancak tedarikçi ve ürün seçimi oldukça önemli. Dolandırıcı ya da lisanssız mallar sunan bir tedarikçi başınıza dert açabilir. Başkalarının telif hakkını ihlal eden ürünler seçmediğiniz sürece güvendesiniz.

Dropshipping Nedir? : Bu Model Size Uygun mu?

Drop shipping nedir? sorusuna cevap bulduysak artık bu modelin size uygun olup olmadığını değerlendirmemiz gerekiyor.

Her şeyde olduğu gibi bu modelde de kaynaklar önemli. İşinizi geliştirmek için zaman, para ve çaba harcamanız gerektiğini unutmayın. Tedarikçi bulmak ve mağazanızı pazarlamak için yatırım yapmalısınız. Bu iş modelinde, kısa sürede çok para kazanmayı değil de zamanla güzel bir gelire ulaşmayı hedeflemelisiniz. Başta uzun nakliye süreleri, iade süreçleri, yüksek maliyetler, düşük ürün kalitesi gibi detaylar sizi yorabilir. İşinizin büyümesi zaman alacak, sabırlı olun ve çözüme odaklanın. 

Üçüncü parti tedarikçiler işin bir kısmını yapacak olsa da girişimcilik yolculuğunuzda ürün kalitesi, müşterilerle bağ kurma ve onları elinizde tutma gibi önemli detaylar sizin sorumluluğunuzda olmaya devam edecek. Dropshipping serüveninin tüm detaylarına hakim olmak ve kaynaklarınızı doğru kullanmak sizi başarıya götürecek.

Dropshipping Nedir? : Avantajları

Dropshipping, herkes tarafından erişilebilir olduğu için girişimci ruhlu kişilerin farklı iş fikirlerini denemesi için çok hızlı bir yoldur. Stoksuz satış yapmak talep edilen ürün bulma, seçme ve pazarlama gibi birçok konuyu öğrenmenin maliyetsiz ve pratik bir yoludur. Farklı birkaç avantajından daha bahsetmek gerekirse;

Minimum Sermaye Gerekliliği

Dropshipping yapmanın belki de en önemli avantajı satmak istediğiniz ürün veya ürünlerin stoğunu yapmak zorunda kalmamanızdır. Böylece çok büyük bir yatırım ve sermaye gereksinimi duymadan kendi e-ticaret mağazanızı kurabilirsiniz. Geleneksel perakende satış yöntemlerinde stok yapmak sermayenin büyük kısmının harcandığı yerdir.

Dropshipping ile stoksuz satış yaptığınız takdirde müşteriniz bir ürünü satın almadan ve ödemesini yapmadan herhangi bir ürün temin etmenize gerek yoktur. Çok küçük miktarlar harcayarak satış yapabileceğiniz bir mağaza açabilir ve başarılı olabilirsiniz. Aynı zamanda herhangi bir stoğunuz bulunmadığı için sattığınız ürünleri istediğiniz zaman kolayca değiştirebilirsiniz. Bu yüzden geleneksel satış yöntemlerine göre risk çok daha azdır.

Satış Yapmaya Başlama Kolaylığı

Fiziksel ürünlerle uğraşmanız gerekmediğinden stoksuz satış yapan bir e-ticaret mağazası ile uğraşmak çok daha kolaydır. Dropshipping ile satış yaptığınızda şunlarla da uğraşmanıza gerek kalmaz:

  • Depo kirası veya yönetimi
  • Siparişleri paketleme ve gönderme
  • Muhasebe nedeniyle stok takibi
  • İadeleri ve gelen gönderileri işleme
  • Stok seviyesini güncellemek ve yönetmek

Minimum Yürütme Maliyeti

Bir iş kurmak kadar yürütebilmek de önemli. Stoksuz satış yaptığınız bir e-ticaret sitesinin yürütme maliyeti oldukça azdır. Dropshipping ile başarılı olmuş birçok mağazanın maliyeti neredeyse e-ticaret yaptığı mağazayı yönetebileceği bir laptoptan ibarettir. Laptoptan hariç yalnızca birkaç yinelenen masraf vardır ve çoğu dropshipping mağazası evden yönetilmektedir. E-Ticaret mağazanız büyüdükçe bu masraflarınız da artacak ancak geleneksel şekilde ticaret yapmanıza kıyasla çok daha az maliyeti olacağı kesin.

Konumdan Bağımsız Çalışma

Dropshipping yöntemiyle satış yapıyorsanız dünyanın her yerinden çalışabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey müşterilerinizle veya tedarikçilerinizle iletişim kurmak. Bunu da bir internet bağlantısı ve laptop ile çözmek sizin elinizde.

Sınırsız Ürün Yelpazesi

Stok yapmanız gerekmediği için ürün yelpazeniz neredeyse sınırsız! Tek sınır sizin satılacak ürünü bulmaya ayırdığınız vakit olduğundan geleneksel satış yöntemlerine göre çok önde başlamak mümkün. Tedarikçilerinizin stoğundaki ürünleri hiçbir ek ücret ödemeden e-ticaret mağazanıza ekleyebilirsiniz.

Test Etme Kolaylığı

Yeni bir e-ticaret mağazası kurmak veya yeni ürün kategorileri denemek için stoksuz satış yapmak iyi bir yöntemdir. Dropshipping yaparak müşterilerinizin yeni kategorilere veya tamamen yeni ürünlere olan iştahını test etmek mümkündür. Böylece size hiçbir ek maliyeti olmadan yeni satış potansiyellerini değerlendirmek elinizdedir.

Ölçekleme Kolaylığı

Geleneksel satış yöntemlerinde mağazanızı büyütmek veya daha çok sipariş almak sizin daha çok çalışmanız anlamına geliyor. Dönemsel bir artışta 5 kat fazla sipariş aldığınızda 5 kat fazla mesai yapmanız gerekecektir. Ancak dropshipping yöntemiyle satış yaptığınızda tüm sipariş süreci tedarikçileriniz tarafından karşılandığı için büyümek sizin için hiç de yorucu olmaz.

Satışlarınızın artması her zaman için ek iş yükü getirecektir elbette. Ancak stoksuz satış yapan bir mağazanız varsa geleneksel mağazalara göre sizin iş yükünüz çok daha ağrısız şekilde artacak.

Dropshipping Nedir? : Dezavantajları

Bahsettiğimiz tüm bu avantajlar, dropshipping yapmayı çok çekici hale getiriyor. Özellikle e-ticaret yapmak isteyen girişimcileri ve ürün yelpazesini genişletmek isteyen mağaza sahipleri için. Ancak her işte olduğu gibi stoksuz satış yapmanın da bazı dezavantajları var. Esnek ve rahat bir iş yöntemi olduğu gerçek ancak bu rahatlığın da bir bedeli var. Dikkat etmeniz gereken dezavantajları ise şunlar:

Düşük Kar Marjı

Dropshipping yöntemiyle satış yapmanın en büyük dezavantajı düşük kar marjlarıyla satış yapmak. Başlaması kolay ve herkesin erişebildiği bir satış yöntemi olduğu için birçok kişi düşük karj marjı ile satış yapmaya başlayabilir ve kendi işletme giderlerini karşılayabilir. Bu yüzden rekabet ederken sizin de kar marjınızı düşürmeniz gerekebilir.

Rakiplerden sıyrılmak için genellikle daha kaliteli bir görünüme sahip internet sitesi ve daha iyi bir müşteri hizmetleri sunmak gibi bazı yöntemler kullanılıyor. Ancak bu yöntemler müşterilerin fiyatlarınızı kıyaslamasına engel değil. Bu yüzden dropshipping ile satış yaptığınız bir mağazanız varsa fiyat her zaman rekabetinizi etkileyen bir faktör olacak. Bu rekabeti hafifletmenin en iyi yolu ise kendinize iyi, niş bir sektör seçmek olacaktır. Bu konuya daha detaylı da değineceğiniz.

Stok Sorunları

Ürünlerin stoğunu geleneksel yöntemle satış yapan mağazalar gibi kendiniz tuttuğunuzda hangi ürünün stokta olup olmadığını bilirsiniz. Ancak dropshipping yöntemiyle satış yaptığınızda tedarikçilerinizin stoğu her gün değişebilir ve bunu takip etmeniz zorlaşabilir. Ancak stoksuz e-ticaret günümüzde oldukça yaygınlaştığı için kullanılan araçlar da zamanla gelişti. Artık tedarikçilerinizin stoğu ile senkronize çalışabilen bazı eklentiler mevcut. Yalnızca birkaç tıklama ile siparişlerinizi tedarikçilerinize iletmeniz ve onların stoğundaki ürünleri anlık olarak görmeniz mümkün. Bu tip çözümler Shopify ve benzeri bir çok platform ile entegre çalışlabiliyor.

Kargo Sorunları

Dropshipping ile başarılı olmuş birçok mağaza gibi birden fazla tedarikçinin ürününü kendi mağazanızda yayınlayabilirsiniz. Böylece ziyaretçilerinize geniş bir ürün yelpazesi sunmanız mümkündür. Ancak bu ürünlerin farklı tedarikçiler tarafından gönderilmesi kargo maliyetlerinizi karmaşık hale getirebilir.

Örneğin, bir müşteri mağazanızdan 4 adet ürün beğendi ve satın aldı. Bu 4 ürünün tamamının farklı tedarikçiler tarafından gönderileceğini düşünelim. Bu size 4 kat fazla kargo maliyeti olarak yansıyacaktır. Çoğu durumda bu maliyeti müşteriye yansıtmak çok iyi bir seçenek değil. Aynı zamanda bu masrafları hesaplarınıza dahil etmek akıllıca olsa da otomatikleştirmek o kadar kolay olmayabiliyor.

Tedarikçi Sorunları

Stoksuz e-ticaret yaparken sizin hiçbir hatanız olmasa dahi tedarikçinizden kaynaklanan sorunları da siz üstlenmek zorunda kalabilirsiniz.

En iyi tedarikçiler bile sizin üstlenip özür dilemek zorunda kalacağınız hatalar yapabilir. Müşteriniz sizin mağazanızdan alışveriş yapacağı için muhattap olarak karşısına sizi alacaktır. Kalitesi düşük tedarikçilerden ürün temin etmek hatalı ürün göndermek, yanlış ürün göndermek gibi birçok hayal kırıklığına sebep olacaktır ve bu yüzden sizin mağazanızın itibarı kötü etkilenebilir.

Ücretsiz e-Kitap

Etsy’de Kargolama Süreçleri

Hemen İndir

Sınırlı Kontrol

Dropshipping yöntemiyle satış yapmak sattığınız ürün üzerinde minimum müdahale yetkiniz olmasına yol açar. Genellikle tedarikçiniz tarafından tasarlanıp etiketlenen ürünler satacağınız için müşterilerinizin özel isteklerine yanıt veremeyebilirsiniz. 

Bazı tedarikçiler size ürünler üzerinde bazı müdahaleler yapmak için şans tanıyabilir ancak en iyi durumda bile tüm kontrol yine tedarikçinizde olacaktır. Ürün üzerinde yapmak istediğiniz herhangi bir ekleme çıkarma işlemi çoğu tedarikçi için minimum sipariş adetine tabi olacaktır.

Dropshipping Nedir? : Maliyetler

Birçok işletme için başlangıçta yapılacak yatırım tutarı değişebilir. Ancak birkaç temel masraf kaleminden bahsedilebilir.

Mağaza Maliyeti:

Tahmini Maliyet: Aylık ~$25

İnternette bir mağaza açmak için bir yazılım yazdırmanız veya hazır yazılım ve platformlardan faydalanmanız gerekecek.

Alan Adı Maliyeti:

Tahmini Maliyet: Yıllık ~$15

Kendi alan adınız olmadan birçok müşterinin mağazanıza güvenmesi oldukça zor. Mağazanıza bir isim seçerken internet siteniz için seçeceğiniz alan adını da göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır. Eğer mümkünse .com uzantılı bir alan adı seçmeniz iyi bir başlangıç olabilir. Tabii ki akılda kalıcı olmasına da dikkat etmelisiniz.

Ürün-Tedarikçi Test Maliyeti:

Tahmini Maliyet: Değişken

Stoksuz e-ticaret yapmak size ürün yelpazesi konusunda ne kadar geniş alan tanısa da mağazanızda listeleyeceğiniz ürünleri ve tedarikçilerinizi test etmek için para ve vakit ayırmanız yararlı olacaktır. Bu testi yapmamanız halinde daha sonra karşılaşabileceğiniz eksik ürün, kusurlu ürün gibi durumlara karşı daha hazırlıksız yakalanmanız an meselesi. Bu da mutsuz müşterilerle ve iade edilen ürünlerle sonuçlanan bir vakit kaybına dönüşebilir.

Reklam Maliyeti:

Tahmini Maliyet: Birçok işletme için değişebilir. Başlangıç olarak $500 önerilmektedir.

Tüm e-ticaret mağazaları, içerik pazarlaması ve SEO gibi birçok pazarlama aracını kullanmalıdır. Bu araçlar ortalama müşteri edinme maliyetini düşürmek için etkili pazarlama yollarından bazıları. Ancak e-ticarete yeni başlayan mağazalar ilk olarak online reklamlara başvurabilir. Böylece ürünlerinizi görücüye çıkarmak için hızlı bir yol seçmiş olursunuz. En yaygın reklam yolları ise arama motoru pazarlaması (SEM), ürün videolarının reklamları, sosyal medya reklamları ve mobil reklamlardır. 

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping nedir? sorusuna cevap bulabildiysek, artık dropshipping nasıl yapılır? sorusuna cevap arayabiliriz.

Dropshipping nasıl yapılır

Dropshipping ile stoksuz e-ticaret yapan kişiler olarak müşterilere pazarlamak için doğru ürünü bulmanız gerekir. Daha sonra bu ürünün maliyetini hesaplamalısınız. Pazarlama, müşterilerin doğru ürünü bulmasına, değerlendirmesine ve satın almasına yardımcı olduğunuz bir zaman ve para maliyetidir. Aynı zaman da ürünün gönderiminde bir problem olduğunda da müşteri hizmetleri olarak destek olduğunuz bir maliyetiniz olacak. Son olarak ise tedarikçinizin ürün için belirlediği fiyatı maliyetlerinize ekleyebilirsiniz.

Tüm bu maliyetleri hesapladığınızda üzerine kendi kârınızı koyarak satmaya başlayabilirsiniz. Dropshipping ile satış yapan mağazalar, tedarikçilerin ürünlerini pazarlamaya ayıramadığı vakti değerlendirerek para kazanırlar. Tedarikçilerin kaçırdığı tüm müşteri potansiyelini siz değerlendirebilirsiniz. Ürünün üretiminde ve stoklanmasında vakit kaybetmediğiniz için odağınız sadece pazarlama olduğunda ürün için doğru kişileri bulmakta daha az zorlanmanız oldukça normal. Kilit nokta ise tedarikçinin bir ürünü için bir müşteri “edinmenin” size olan maliyetini iyi hesaplamaktır. Ürünlerinizi ve pazarlama stratejinizi buna göre ayarlamak stoksuz e-ticaret mağazanız için iyi bir yöntem.

Dropshipping İşletmeleri Nasıl Çalışır?

Her şeyden önce ürün! Seçtiğiniz ürünü sağlayacak dropshipping tedarikçilerini de bulduysanız, web sitenizi kurup ürünlerinizi listeleyebilirsiniz. Müşteri sizden bir ürün aldığında, tedarikçiniz siparişi alır ve sizin adınıza kargoya verir. Markasız kutular kullanılır, bu şekilde müşteriler üçüncü bir tarafın işe dahil olduğunu fark etmez. Tedarikçi ile anlaşmanıza göre işletmenizin adı ve iade adresiniz, ambalaj üzerinde yer alabilir. Fakat bu başlangıçta gereğinden fazla ek maliyet doğuracaktır.

Tedarikçi ile toptan satış fiyatı üzerinden anlaştığınız ürünü web sitenize eklerken, tedarikçiye ödeyeceğiniz nakliye masraflarını ve karınızı da hesaba katarak satış fiyatınızı belirleyebilirsiniz. Böylece her satıştan kar elde edersiniz.

Yasal süreçleri, seçtiğiniz ürünün ve iş akışının yapısına uygun olarak yürütmelisiniz. Bu süreçler ne sattığınıza, nerede yaşadığınıza, hangi ülkelere satış yaptığınıza göre değişkenlik gösterebiliyor. Tedarikçi seçerken ve anlaşma yaparken, işletme lisansı ve vergilendirme süreçlerinin tamamı hakkında yetkili kişilerden bilgi almak ve güvenilir bir muhasebeci ile çalışarak ihtiyaçlarınızı belirlemek oldukça önemli.

Dropshipping İçin İyi Ürün Nasıl Bulunur?

Dikkat gerektiren iyi ürün bulma süreci, aslında oldukça eğlenceli. Dropshipping modelinde, pek çok rakibiniz sizinle aynı ürünlere erişebiliyor. Bu noktada ürün seçimi ve pazarlama, rekabet sürecinde iki önemli silah olarak değerlendirilebilir.

Niş bir hedef kitleye hitap eden iyi bir ürün seçmeniz gerekiyor. Bildiğiniz bir şeyi satmak daha kolaydır ancak her zaman başarılı olmayabilir. Bu sebeple yatırımınızı tek ürüne yapmayın, güçlü bir başlangıç için birkaç ürün fikri bulun. Böylece biri iyi gitmezse, yatırımınızı diğer ürüne yönlendirebilirsiniz.

Hedef kitlenizi doğru seçin. Unutmayın, pazar ne kadar büyükse, rekabet de o kadar yüksektir. Büyük pazarda küçük oyuncu olmak yerine, hedef kitlenizi özelleştirerek onların ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürün seçin ve pazarın daha küçük bir bölümünde etkin bir oyuncu olmayı deneyin. 

Ürünler arasından doğru seçimleri yapabilmek için zaman ayırın. Google Trendler, Google Ads gibi araçlar ile internette anahtar kelime araştırması yaparak satmak istediğiniz ürünlerin arama hacmini inceleyin, internette en çok nelerin satıldığına bakın, sosyal medya trendlerini takip edin. Ürün fikrinizin karlı olduğundan emin olmak için araştırmalar yapın; gönderim ücreti pahalı olmayan, alıcıya değer sunan ve mevsimlik olmayan ürünler tercih edilebilir.

Tüm bu süreçler zaman ve çaba istiyor. Cesur ve kararlı olun. Doymuş bir pazara giriş yapıp zaman kaybetmektense ideal ürünü bulana kadar araştırmalarınıza devam edin. Çünkü uzun vadede işinizin başarısını belirleyecek şey bu adımı doğru atmak olacak.

Kaliteli Dropshipping Tedarikçileri ile Çalışmak Neden Önemli?

Doğru tedarikçileri bulmak, ürün fikri bulmak kadar olmasa da zaman ister. Bulduğunuz tedarikçi sizin marka ve ürün kalitenizi belirleyecek. Piyasada iyi anılan, kaliteli ürünler ve müşteri hizmetleri sağlayan tedarikçiler arasından seçim yapın. Stoklama, paketleme, nakliye gibi hizmetler sunan tedarikçilerin size yansıtacağı ücretler de önemli. Bazı tedarikçiler, iş süreçleri için aylık ücretler talep edebiliyor. Maliyetleri azaltmak ve karınızı yükseltmek için bu bütçeleri iyi planlamalısınız.

Tedarikçi sözleşmesi imzalamadan önce sizinle ürün numunesi paylaşabilecek tedarikçilere yönelin. Böylece müşterilerinize nasıl bir kalite sunacağınızı önceden anlama şansınız olur. Numune sipariş ettiğinizde, bir müşteri gözünden nakliye sürecini de değerlendirmiş olursunuz. Hızlı sevkiyat sağlayan tedarikçiler, sizin işinizi de bir adım öne taşır.

E-Ticaret Sitenizi Oluştururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Piyasada web sitenizi oluşturmanıza yardımcı olacak pek çok e-ticaret platformu var. İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra doğru platformu seçip, satış kanalınızı oluşturabilirsiniz. Teknoloji ile aranız çok iyi değilse, az teknik bilgi ile kodlama becerisine gerek olmadan birkaç saat içinde web sitenizi oluşturabileceğiniz platformlardan birini tercih edebilirsiniz. Bu platformların size sunduğu kullanımı kolay arayüzler sayesinde küçük ayrıntılar üzerinde kontrol sahibi olabilir, satış sitenizi ihtiyaçlarınıza göre şekillendirebilirsiniz.

Web sitesi geliştirirken bütçeniz de önemli. Özelleştirmek istediğiniz detaylar için bir uzmanla ya da ajansla anlaşmaya bütçeniz yoksa başlangıçta daha sınırlı seçenekler ile ilerleyebilirsiniz. Tabii ki en sınırlı seçenekte bile domain (alan adı) ve hosting için yatırım yapmanız gerekecek. Zamanla web sitenizi geliştirmek için daha ileri seviye yatırımlar yapabilirsiniz.

Dropshipping tedarikçileri ile entegre olabilen platformlar üzerinden web sitenizi oluşturmak iş akışınızı kolaylaştırır. Siteniz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, bütçeniz dahilinde farklı eklentiler ile geliştirme yapabilirsiniz. Daha kolay bir seçenek olarak aylık belli bir ödeme karşılığında, hosting gerektirmeden e-ticaret sitenizi kurabileceğiniz platformları da tercih edebilirsiniz.

Zaman içerisinde e-ticaret platformunuzu değiştirmeniz mümkün ama bu geçiş ihtiyacını en aza indirmek daha sağlıklı bir ilerleme sağlar. Bunun nedenle başlangıçta; ürün sayınıza uygun olarak size alan tanıyan, SEO dostu, ihtiyacınız olan uygulama ve eklentileri sunan, dropshipping entegrasyonları sağlayan, kupon kodu tanımlama ve hediye kartı gibi yerleşik pazarlama özellikleri bulunan e-ticaret platformları ile çalışmak uzun vadede işinize değer katar.

Küçük-İşletmeler-İçin-Markalaşma

Ücretsiz e-Kitap

Küçük İşletmeler İçin Markalaşma

Hemen İndir

Dropshipping için Pazarlama Yöntemleri 

Sadece satış yapmayın, online dünyada bir marka kimliği oluşturmaya odaklanın. Bu şekilde rakiplerinizden sıyrılabilirsiniz. Logo ve bir renk düzeni belirlemek, sosyal medya ve internet üzerindeki reklam kampanyalarınızda bir marka dili oluşturmanıza rehberlik eder. Bunlar için bütçeniz varsa bir grafik tasarımcı tutabilir ya da ücretsiz tasarım araçlarını kullanabilirsiniz.

Hedef kitlenizin zamanlarının çoğunu hangi sosyal medya platformunda geçirdiğini öğrenin ve karşılarına çıkmak için orada olun. Aynı anda birçok yerde olmaktansa, müşterilerinizin bulunma olasılığı en yüksek olan iki platformda sağlam bir şekilde kendinizi göstermeniz yeterli.

Bulunduğunuz platformun diline göre içeriklerinizi şekillendirin. Sosyal medya takvimi oluşturmak için zaman ayırın. Rakiplerinizin ne tarz içerikler ürettiklerini ve ne zaman yayınladıklarını inceleyerek kendi paylaşım programınızı oluşturabilirsiniz. Sosyal medya kanallarınızda sürekli satış konuşması yapmayın; bu, zamanla yok sayılmanıza sebep olur. İçten olun, yeni fikirler bulun, dikkat çekin! Takipçi sayınızı artırmak ve insanları web sitenize yönlendirmek için ücretli reklamlar açabilirsiniz.

Arama motorlarında ön sıralara çıkabilmek için web sitenizde yer alan içeriklerde belirli anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Etkili bir SEO çalışması zaman alır. Bu sebeple arama motoru optimizasyonu hakkında daha fazla bilgi edinin ve bildiklerinizi yılmadan uygulayın. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak, tıklama oranlarınızı yükseltmek için hedef kitlenize uygun, anlaşılır ve okunabilir içerikler paylaşın.

Günümüzde web sitelerin mobil uyumluluğu da oldukça önemli. Hepimiz, neredeyse bilgisayar yerine geçen telefonlarımız üzerinden dünyayla iletişim halindeyiz. Alışveriş için de mobil cihazlarımızı kullanıyoruz. Bu sebeple web sitenizin mobil sürümünün verimli bir şekilde kullanılabiliyor olması çok önemli. 

E-posta pazarlamaları, bu dünyanın önemli bir parçası. Bir müşteri datası oluşturmak ve onlarla yeni ürünleri, indirimleri paylaşarak bağlantı kurmak sadakat sağlar. Siz de iş süreciniz için hoş geldiniz e-postaları, blog e-posta içerikleri, abonelerinizin dikkatini çekecek kampanya ve indirim e-postaları, sepeti terk edenlere hatırlatıcı e-postalar, sipariş onayı, geri kazanma, anket, teşekkür e-postaları planlamaya özen gösterin.

Sitemizde yer alan dijital pazarlama içerikleri bu konuda size yardımcı olabilir.

Sipariş Takibi ve Envanter Yönetimi

Dropshipping, envanter yönetimini ortadan kaldırır ve işinizi kolaylaştırır demiştik. Ancak yine de tedarikçinin envanterinin sizin mağazanızla doğru senkronize edildiğinden emin olmanız önemli. Tedarikçinizle anlaşarak bu bilgileri bir elektronik tablo halinde görmeyi talep edebilirsiniz. Bu tabloların ne sıklıkla güncelleneceği ve hangi detayları içereceği ile ilgili detayları da netleştirmeyi ihmal etmeyin. Ürün başlıkları ve açıklamalarından, kategorilerine kadar size maksimum bilgi sağlayabilecek tedarikçilerle çalışmayı tercih edin.

Bu tarz işlemleri otomatikleştirmek için e-ticaret platformunuza ekleyebileceğiniz uygulamalar ve önceden sağlanmış entegrasyonlar olabilir. E-ticaret platformunuzu seçerken tüm bunları da araştırmalarınıza dahil edin ve en fazla faydayı sağlayacağınız platformu seçin.

Müşteri Hizmetleri

Son müşteri, üçüncü parti tedarikçinizden haberdar olmayacağından tüm ihtiyaçları için sizinle iletişimde olacaktır. İlk zamanlar müşteri desteği için bir e-posta adresi tanımlamak ve gelen mailleri yanıtlamak yeterli olabilir. Ancak iş gelişip büyüdüğünde bu hizmet yetersiz kalacak.

Web sitenizde müşterilerin ihtiyaç duyacağı bilgileri kolaylıkla bulmasını ve sorunlarını çözebilmesini sağlayacak alanlar olmalı. Sıkça Sorulan Sorular sayfaları hazırlamak sizi bir adım öteye taşır. Daha acil durumlar için canlı sohbet hatları ve canlı hizmetin sunulamadığı anlarda kullanılacak sohbet robotları oluşturulabilir. İşinizin büyüklüğüne göre müşteriler ile iletişimin sağlanması için sanal bir asistan kiralayabilirsiniz.

Web sitenizde nakliye ve iade politikalarına, ürün iade ve değişim bilgilerine dair detaylı bilgiler de yer almalı. Gönderim yöntemlerinizi ve süreçlerinizi yansıtacak politikalarınızı güncel tutmaya özen gösterin. Dropshipping sürecinde ürün gönderimi tedarikçiniz tarafından yapıldığı için net bir iade politikanız olması çok önemli. Tedarikçinizin iade politikasını da inceleyin. Ücretsiz iade nakliyesi, geri ödeme süreleri, ürünün hangi koşullarda iade edilebileceği gibi konuları politika dahilinde detaylı olarak belirtmelisiniz.

Tedarikçiniz ürünlere sizin bilgilerinizi ve adresinizi gireceği için iade ürünler size gelecek. Bu ürünleri saklamak için yeriniz olmayabilir ya da ürünün parasını tedarikçiden almak sorun yaratabilir. Böyle durumlarda kar marjlarınız yüksekse, iade almadan geri ödeme sunmayı tercih edebilirsiniz. Hem iade süreci ile uğraşmamak hem de müşteri memnuniyetini sağlamak için müşterinize para iadesi yerine yeni bir ürün göndermeyi teklif edebilir, mevcut ürünün de kendilerinde kalacağını belirtebilirsiniz. Tabii öncesinde hasarlı ürünün fotoğrafını isteyerek bu talebin doğruluğundan emin olmalısınız. Bu şekilde müşterinizden pozitif yorum almanız da mümkün.

Dropshipping İle Uğraşmaya Değer Mi?

Daha önce de bahsettiğimiz üzere, dropshipping ile stoksuz e-ticaret yapmak tamamen pürüzsüz ve stressiz bir yol değildir. Her işte olduğu gibi dropshipping yaparken de sıkı çalışmalı, vakit ayırmalısınız. Tabii ki birçok avantajı mevcut ancak yine de ele almanız gereken bir dizi karmaşık problem olacaktır.

Sizin için hazırladığımız Dropshipping Kılavuzunu okumaya devam ederek karşınıza çıkabilecek bu problemlerin birçoğunun çözümlerini öğrenebilirsiniz. Dikkatli, iyi bir planlama ve değerlendirme ile karşılaşacağınız engellerin birçoğunu çözebilirsiniz ve siz de stoksuz e-ticaret ile kendi evinizden para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Dropshipping Yaparak Nasıl Başarılı Olunur?

Size güzel bir haberimiz var! Dropshipping sürecinde envanter stoklamanız ve sipariş gönderimleri ile ilgilenmeniz gerekmediği için çok büyük bir sermayeniz olmadan da işinizi kurgulayabilir, pek çok iş modelinden daha ekonomik bir başlangıç yapabilirsiniz.

İyi Bir İş Planı Oluşturun: Doğru bir başlangıç için iyi bir iş planı önemli. Satacağınız ürünü seçmeye zaman ayırın. Sadece beğendiğiniz için bir ürün seçmeyin. Beyin fırtınası yapın. Tüketici gruplarının istek ve ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak niş bir ürün fikri bulmaya odaklanın.

Rakip ve pazar analizi, potansiyel tedarikçiler, web sitenizin planlanması, müşterileri çekmenize yardımcı olacak pazarlama süreçleri üzerine araştırmalar yapın ve gerekli iş planını oluşturmaya başlayın.

Gireceğiniz pazarı iyi tanıyın. Yaşadığınız yere ve satacağınız ürünlere göre, bir işletme lisansına ihtiyacınız olabilir ya da olmayabilir. Bazı e-ticaret platformları şirket olmadan da satış yapmaya izin verirken, bazı tedarikçiler işletme lisansı olmayanlarla çalışmıyor. Bu aşamada yasal süreçler hakkında muhasebecinizden bilgi alarak işe nasıl başlayacağınıza ve nelere yatırım yapacağınıza karar verebilirsiniz.

Pazar Araştırması Yapın: İş planı oluştururken edindiğiniz bilgileri ve ürün fikirlerinizi doğrulamanın önemli adımlarından biri, pazar araştırması yapmaktır. Rekabet edemeyeceğiniz büyüklükte bir pazarda kaybolmamak ama yine de talep gören bir ürün fikri bulmak için bu araştırmalar yol gösterici olacak. 

Adım Adım Büyüyün: Pazarı tanımak ve süreç yönetimini öğrenmek için birkaç ürünle işe başlayın. Böylece çabalarınızın sonuçlarını görme ve sonraki adımlar için gerekli iyileştirmeleri yapma şansınız olur. Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra kazandığınız geliri yeniden işinize yatırabilir, işe farklı ürünler ekleyerek kendi pazarınızı genişletebilirsiniz.

“Dropshipping nedir?”, “Dropshipping nasıl yapılır?” gibi sorular üzerinden tüm süreci anlatmaya çalıştık. Her yeni iş gibi, bu işe başlamak da biraz emek ve zaman istiyor. Yolculuğunuz boyunca size yardımcı olması için bu kılavuzu kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top