Etsy dükkanınızın reklamını yapmanın ve SEO (arama motoru optimizasyonu) haricinde müşteri çekmenin ücretsiz ve en eğlenceli yolu sosyal medya kullanmak. Eğer doğru kitleye ulaşıp markanızı izlemekten keyif alan bir kitle yaratabilirseniz bu kitledeki her bir kişi sizin ücretsiz reklamınızı yapan marka elçileri olurlar.
Herkes pek çok sosyal medya platformunda hesaba sahip olsa da bu hesapları kullanma amaçları çok değişik olabiliyor. Örneğin Twitter’da sizi asla takip etmeyecek bir kişi Instagram hesabınızın en sadık, en çok yorum yapan takipçisi olabilir. Doğru kitleye ulaşmak için yapılması gereken en akıllıca şey doğru sosyal medya platformunu bulmak. Yanlış bir platforma en az Etsy mağazanıza verdiğiniz kadar emek verip hiçbir sonuç alamayabilirsiniz. Bu nedenle markanıza uygun platformu bulup o mecranın kurallarına göre oynamanız gerekiyor.
Markanız için sosyal medya platformu seçerken önce rakiplerinizi inceleyin. Eğer onlar bir platformda başarılı olmuşsa sizin de aynı hedef kitlesine ulaşmak için deneme yanılma yapmanıza gerek kalmaz. Kaç takipçileri var? Takipçiler markayla etkileşime geçiyor mu? Mesela rakibinizin 20.000 Instagram takipçisi varsa ve postlarına 100 civarı beğeni alıyorsa takipçileri gerçek değildir. Hedef kitlenizin Instagram’da olup olmadığına ya da buradan alışverişe yönelip yönelmediğine bakmanız gerekir. Aynı şekilde rakibinizin Tumblr’da çok sadık bir kitlesi varsa siz de o kitleye ulaşabilirsiniz, Tumblr sizin için bulunmaz bir fırsat olabilir.
Sosyal medya platformlarını incelemeden önce size uygun olup olmadığını görmek için şu sorulara cevap vermeniz ve analiz etmeniz gerekli:
- Hedef kitlemin ne kadarı bu platformda? Bir yüzde belirleyin. Düğün sektöründekilerin hedef kitlesi ve potansiyal müşterilerinin %90’ı Pinterest’ten fikir ediniyor ve pinleri kullarak ilgili yerlerden alışveriş yapıyor. Fakat aynı kişilerin sadece %2’si Twitter’da düğünleriyle ilgili hesapları takip ediyor olabilir.
- Bu platformu hedef kitlem ne için kullanıyor? 3-5 sebep bulmanız yeterli. Linkedin’i işe alımlarda potansiyel çalışanların öz geçmişlerine bakmak için kullanan bir satın alma müdürü aynı zamanda müşterilerine veya çalışanlarına özel günlerde verilecek hediyelerin nereden alınacağına da karar vermek için kullanıyor olabilir.
- Hedef kitlemin kullanım amacına yönelik içerik üretebilir miyim? Bebek kıyafetleri yapıyorsanız Instagram’dan annelere ulaşmak çok kolay. Fakat paylaşım yapmak için görsel üretmekte zorlanıyorsanız sosyal medya platformu seçiminiz Instagram olmamalı.
- Bu platformda genel olarak neler paylaşabilirim? Şema yapıp satan birisi için şemaların kullanımı gösteren videolar çekip Youtube’da paylaşmak çok başarılı bir strateji olacakken çanta yapan bir Etsy dükkanı sahibi yapım aşamalarını paylaşmak istemeyecektir.
- Bu platformda satış yapan diğer hesaplardan farklı ne yapabilirim? Bir önceki örnekten gidersek; eğer dikiş türleri ve nasıl yapılacağı ile ilgili 1000 video varsa ve daha iyisini ya da farklısını çekemeyecekseniz hedef kitleniz orada olsa bile Youtube için çabalamanın bir anlamı olmayabilir.
- Paylaşımlarım bu platformda nasıl gözükecek? Etsy fotoğraf formatı ile Instagram’ınki aynı değil. Görselleri kesmeniz (crop) gerekebilir ve bu da başarısız sonuçlar verebilir. Etsy dükkanınızın reklamını yapmak için Instagram’ı seçtiyseniz buraya özel görseller de hazırlamak ayrıca vakit isteyecektir. Daha az emek vereceğiniz ama benzer sonuç alacağınız başka bir platform varsa ona yönelmek isteyebilirsiniz.
- Ne kadar sıklıkta paylaşım yapmam gerekecek? Eğer yapımı çok uzun vakitler alan ürünleriniz varsa içerik hazırlamak zorlayıcı olacaktır. Çok sık paylaşım yapılması gereken Instagram ya da Facebook yerine başkalarının paylaşımlarından yararlanabileceğiniz Pinterest’i daha uygun bulabilirsiniz.
- Ne sıklıkta etkileşime geçmem gerekecek? Hemen hemen bütün platformlarda önlere çıkmanın yolu diğer kullanıcılarla etkileşimden geçiyor ama Twitter’da yazı yazmanız gerekirken Pinterest’te repin yapmanız yeterli. Sık sık birbirini tekrar etmeyen yorumlar yapamayacaksanız sosyal medya platformu seçerken buna da dikkat etmelisiniz.
- Bu sosyal medya platformunu seçersem Etsy dükkanıma nasıl avantaj sağlayacağım? Pinterest bir arama motoru olarak çalıştığı için aynı Etsy’deki gibi kullanıcıların size dair bir şeyler araması gerekiyor. Fakat Facebook’ta reklam ve kullanıcıların beğenileri üzerinden aklında ürününüzü almak olmayan birine daha çabuk ulaşabilirsiniz.
- Harcadığım zamana değecek mi? Aşağıda detaylı bahsedeceğimiz sosyal medya platformlarından bir örnek vermek gerekirse; kullanıcılarının %87’si kadın olan Pinterest ciddi bir emek ve zaman gerektiriyor. Kadınlara hitap eden bir ürününüz yoksa ve bu ürünü erkeklere hediye olarak pazarlamakta güçlük çekecekseniz harcadığınız zamana değmeyecektir.
- Bu sosyal medyayı seçersem hedef kitlemin istediklerini, ihtiyaçlarını, beğenilerini nasıl araştıracağım? Pinterest’te bir kullanıcının en az 10 farklı alanda panosu ve bu panolar içinde de yüzlerce pini oluyor. Algoritma sebebiyle de neyi incelerseniz size o konuyu daha çok göstermeye başlıyor. Bunun sonucunda da hedef kitlenizin nelerle ilgilendiğine dair bilgi etmek oldukça zor olabilir, tek tek kullanıcıları incelemeniz gerekebilir. Tam tersi şekilde Instagram takipçilerinizle daha çabuk etkileşime geçmenize fırsat veriyor, özellikle hashtagleri takip ederek başarılı marka stratejileri oluşturabilirsiniz.
- Biyografim bu mecranın ruhunu, markamın tavrını yansıtıyor mu? Hedef kitle aynı olsa da farklı sosyal medya platformlarında farklı tavırlarda olmanız gerekir. Örneğin Instagram’da esprili bir havanız varken Linkedin’de daha kurumsal ve profosyonel gözükmelisiniz.
- Bu platformu daha verimli kullanmak için kullabileceğim araçlar var mı? Facebook için önceden postları planlamanıza ve siz bir şey yapmadan post etmeye yarayan bir araç olan Hootsuite’i kullanmak vakit kazanmanızı sağlarken Pinterest ve Instagram için Tailwindapp sizi başarıya götürebilir.
Hangi Platformda Ne Paylaşılır?
Blogunuz ve Web Siteniz
Eğer bir web siteniz yoksa markanızın adıyla web sitesi alan adınızı alın. Etsy’de Satışı Engelleyen 5 Hata konulu makalede belirtildiği gibi bütün markanızın geleceğini Etsy’nin ya da başka bir pazarın eline bırakmak çok riskli bir hamle. Pazar yerlerinin yaptığı değişiklikler sebebiyle satışlarınız alt üst olabilir ama bir web siteniz varsa olası bir felakette sosyal medyadaki herkesi sitenize yönlendirip az yara alarak kurtulabilirsiniz.
Blogunuz ve web siteniz sizin oyun alanınız. İstediğiniz her şeyi paylaşabilir, kuralları siz koyabilirsiniz. Hitap ettiğiniz kitle kim ise ona yönelik her şeyi yazabilirsiniz. Örneğin boho stilinde takılar yapıyorsanız bu takılara uygun kıyafet seçimlerinin nasıl yapılacağını anlatan yazılar, kitleye hitap eden görseller, ürünlerin yapım aşamaları, malzeme seçimini yaptığınıza kadar aklınıza gelecek her konuda yazabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey sitenin markanızın genel havasını hem renklerle hem fontlarla hem de yazı diliyle yansıtması.
Pinterest, Etsy kullanıcıları için adeta bir sihirli değnek. Eğer hala bir Pinterest hesabınız yoksa mutlaka açın. Etsy dükkanı sahipleri için Pinterest bir sosyal medya seçimi değil, bir zorunluluk. Çünkü Etsy ile Pinterest kullanıcıları aynı kişiler. Müşterilerinizin neredeyse hepsi alacakları şeyleri orada panolara kaydetmiş durumda.
Pinterest kendine has algoritması ve kuralları sebebiyle düzenli pinleme sonrası 3-4 ay içerisinde görsellerinizi kullanıcıların önüne çıkarır. Bu sebeple pes etmeden uzun süre emek vermeniz gerekir. Sosyal medya platformu seçimi yaparken size “fazla vakit alan” bir mecra gibi gelebilir fakat doğru kullanıldığında siparişlere yetişemeyecek hale gelebilirsiniz. Bu platform tamamen görsel bir platform olduğu için ürün fotoğrafları çok büyük önem taşıyor.
Twitter görsel değil, yazılı bir platform. Bu nedenle İngilizcenize güvenmiyorsanız uzak durmak isteyebilirsiniz. Fakat her şeyi kendiniz yazmanız gerekmiyor. Örneğin sektörünüze dair haberler, ilgi çekici sözler, web sitesi postlarınızın linkleri arasına yeni ürün linklerinizi de serpiştirebilirsiniz. Twitter, kullanıcıların etkileşime geçmelerini çok önemsiyor, o nedenle hedef kitleniz buradaysa onların postlarını paylaşın, yorum yapın ve beğenin. Ne kadar etkileşim o kadar iyi.
Facebook hem görsel, hem video hem de yazılar paylaşabileceğiniz benzersiz bir platform. Markanız için bu sosyal medya platformunu seçtiyseniz belli bir bütçe ayırıp sayfanız için reklam da verebilirsiniz. Facebook kullanmanın en iyi tarafı zaten halihazırda bir hesabınızın olması ve bu platformun pek çok başka platforma entegre edilebilmesi, hesaplar arası bağlantıyı kurduğunuzda tek tuşla hepsinde birden paylaşım yapmış oluyorsunuz. Çok interaktif olması sebebiyle de müşterilerden geri dönüşler oldukça hızlı yaşanıyor.
Instagram’ın son algoritma değişikliği ile kullanıcıların canını sıkmış olsa da hala gözde bir sosyal medya platformu Instagram. Pinterest gibi bu platform da neredeyse tamamen görsel. Instagram hesabınızda malzemelerinizin fotoğrafından yapım aşamalarına, bitmiş ürünlerin bütün fotoğraflarından üretim aşamasındaki selfielerinize kadar her şeyi paylaşabilirsiniz. Sık sık takipçilerinizle etkileşime geçmeniz, yasaklı hashtagler kullanmamanız Instagram’daki görüntülenmeniz açısından çok önemli. Story özelliğini de kullanıp aktifliğinizi koruyarak akılda kalabilirsiniz. Instagram’da Satış ve Hashtag Kullanımı başlıklı makeleyi size yardımcı olması için yazdık.
Diğer sosyal medya platformlarının aksine biraz daha ciddi olsa da Etsy kullanıcılarının hedef kitlesine ulaşmaları için güzel yollardan biri de Linkedin. Türkiye’de genellikle CV yayınlamak ve iş bulmak için kullanılıyor ama aslında markanızın geleceği için stratejik olabilecek bir platform. Bu mecranın içinde kişiler ve büyük markalar yer alıyor. Siz de kendinize bir hesap açıp insanlarla bağlantı kurarak bu platformdan avantaj sağlayabilirsiniz. Örneğin parti süsleri yapıyorsanız organizasyon şirketlerine ulaşabilirsiniz ya da yaptığınız deri cüzdanlar bir şirketin çalışanlarına yılbaşı hediyesi olarak verilebilir. Belki bardak altlıklarınızı büyük otellerin barlarına satmak istersiniz? Linkedin’de her şey bağlantı kurmakla ilgili. Hesabınızı açın, bilgilerinizi girin ve bağlantı kurmaya başlayın. Yeni ürünler yaptığınızda onları bağlantılarınızla paylaşabilir, yapım aşaması fotoğraflarınızı yayınlabilirsiniz.
Google+
Google+ da Etsy kullanıcılarının yaygın olarak yararlanmadığı bir sosyal medya platformu. Doğru kullanılırsa buradan da mağazanıza akın akın müşteri çekebilirsiniz. Bu mecrada hashtaglerin bile kullanımı “garip” olsa da hem yazılı hem görsel olması açısından paylaşım yapacağınız içeriklerin ihtimalleri sonsuz. Yazılar, güzel sözler, nasıl yapılır (tutorial) postları, ilham aldığınız şeyler… Takipçilerinizle her şeyi paylaşabilirsiniz. Elbette etkileşimde olmak bu platform için de çok önemli.
Behance
Behance; sanatçılar için biçilmiş bir kaftan. Resim yapanlar, görsel hazırlayanlar, reklamcılarla çalışmak isteyenler, sıra dışı ürünler yapanlar Behance’e emek vermeyi seçerlerse pişman olmazlar. Etsy Satıcıları İçin Behance Kullanımı yazımızda platform ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Youtube
Belki de en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olsa da markanız için bu platformu seçtiyseniz diğer hepsinden çok emek vereceğiniz kesin. Kameranınızın olması (cep telefonu kamerası olsa bile) ve sahne korkunuzun olmaması gerekiyor. 5 dakikalık bir video için bile saatlerce video editlemeniz gerekebilir ama iyi haber: eğer başarılı olursanız sizi kimse durduramaz.
Youtube kanalınızda yapım aşamaları, ürün değerlendirmeleri, eğitimler yer alabilir. Youtube en çok düzenli paylaşım yapıldığında ve stratejik kullanıldığında sonuç veriyor. Bu yüzden de kanalınıza bir anda videolar yüklemek yerine düzenli paylaşım yapmaya özen gösterin.
Tumblr
Tumblr 25 yaş altı kullanıcıların çoğunlukta olduğu bir sosyal medya platformu. Etsy dükkanınız üzerinden tek tuşla paylaşım yapabiliyorsunuz, başlığı ve etiketleri paylaşımda otomatik olarak paylaşıyor. Fakat kullanıcılar sizin hesabınıza girdiğinde paylaşımları bir arada göremiyor, sayfayı aşağı kaydırmaları gerekli. Gruplama, albüm yapma gibi özelliklere de sahip değil. Eğer hedef kitlenizin çok aktif kullandığı bir mecra değilse çok emek vermeden sadece yeni ürün yüklediğinizde paylaşım yaparak kullanabilirsiniz.