Instagram’da yeniyseniz veya kişisel hesabınızı bir işletme hesabına çevirip Instagram’da satış yapmak istiyorsanız, Instagram etiketleri kullanımını doğru bir şekilde öğrenmek istiyorsanız bu yazımızı size rehber olması için hazırladık.
Sosyal medyanın hayatımıza ve dilimize soktuğu bir çok kelime ve kavram var. Bazen bu kavramlar Türkçe’nin yanında orjinali ile birlikte paralel kullanımına devam ediliyor. Biz de bu yazımıza hem Türkçe hem de İngilizce isimleri birlikte kullandık. Yani gönderi ve post, story ve hikaye gibi bazı kavramlar bu yazıda birbirleriyle eşdeğer olarak birlikte kullanıldı. Lütfen Türk Dil Kurumu bize kızmasın amacımız Türkçe dilini kötüleştirmek değil yazının anlaşılırlığını artırmak ve okuyanları kavramların özgün hallerine de aşina hale getirmek :).
Öncelikle eğer hala bir Instagram veya işletme hesabınız yoksa buradaki adımları takip edip bir Instagram hesabı açabilir ve işletme hesabına geçiş yapabilirsiniz.
Başlangıçta statik görsellerin paylaşıldığı bir sanat platformu olarak 2010 yılında kurulan Instagram, 2012 yılında Facebook tarafından satın alındı. Şu anda ise platforma rakip olabilecek bütün sosyal medya platformlarına karşı yeni özellikler ekleyen Instagram büyümeye devam ediyor. Bu nedenle Instagram artık statik, dinamik, süreli, süresiz her görsel formatın barındığı, canlı yayınların yapıldığı bir platform haline geldi.
Instagram; “her türlü görsel içeriğinizi paylaşabileceğiniz bir sosyal medya platformu.” Kulağa çok temel gelse bile bu cümle çok önemli çünkü eğer Instagram’da takipçi artırmak, sizi takip edenlerin eş, dost, akraba çevreniz dışına çıkmasını sağlamak ve Instagram’da satış yapmak istiyorsanız yayınladığınız bütün içeriklerin görsel olarak ilgi çekici, estetik ve belirli bir kalitenin üzerinde olması gerekiyor.
Unutmamanız gereken bir diğer unsur da platformda dünyanın en önemli sanatçıları, fotoğrafçıları, tasarımcıları, modacıları, modelleri, markalarının da bulunduğu. Yani kullanıcıların Instagram akışı içerisinde profesyonel hesaplarla bir dikkat çekme yarışı halindesiniz.
Instagram’da başarılı olan kişi ve işletmelerin profillerini, içeriklerini incelediğinizde; başarılı hesapların içeriklerini ve profillerini ışık, tema, renk, kompozisyon, yazılar gibi her etkeni dikkatli bir şekilde seçerek paylaşım yaptığını fark edeceksiniz. İçerik paylaşırken bunların hepsi çok ama çok önemli.
Dolayısıyla Instagram’da satış yapmanın birinci kuralı kaliteli, görsel olarak estetik içerikler. Paylaştığınız her fotoğrafta, videoda, canlı yayında, yazıda yani yayınladığınız her içerikte bu unsurları düşünerek hareket etmeniz gerek.
Instagram Gönderi Tipleri
Instagram Postu
Instagram’da yayınlayabileceğiniz en temel içerik tipi Instagram postu. Instagram gönderisi olarak Türkçeleştirilen bu içerik tipi kullanıcıların platformda paylaştığı fotoğraf veya videolardan oluşuyor. Tek bir görsel veya video olabileceği gibi galeri şeklinde bir den fazla video ve görselden de oluşabilir.
Instagram Hikayeleri
Instagram’da sadece postlar paylaşıyorsanız, hedef kitlenizin önüne çıkmak zor olabilir. İyi bir Instagram hikayesi stratejisi, markanızın keşfedilmesi ve Instagram’da satış için daha fazla kişinin karşısına çıkmanızı sağlar ve yeni potansiyel müşterileriniz tarafından keşfedilmenize yardımcı olur.
Instagram hikayeleri için o anda çekilmiş statik görseller ve 15 saniyelik video klipler kullanmak zorunda değilsiniz. Fotoğraflar ve videoları önceden profesyonel olarak hazırlayıp daha sonra hikayelere yükleyebilirsiniz.
Instagram hikayelerini, paylaştığınız gönderinin sahne arkasında yaşananları göstermek bu sayede markanızın sıcak, sempatik ve ulaşılabilir yönünü göstermek için kullanmak hikaye stratejilerinden sadece bir tanesi. Instagram’da satış yaptığınız ürün hangi aşamalardan geçiyor, üretim süreci nasıl, hangi malzemeler kullanılıyor bunlar her potansiyel müşterinin ilgisini çekebilecek hikaye örnekleri.
İçeriğe ek olarak hikayelerinize ekleyeceğiniz Instagram stickerları ile etkileşim ve erişiminizi artırabilirsiniz. Eğer yerel bir işletmeyseniz veya belirli bir bölgedeki kişileri hedeflemek istiyorsanız hikayelerinize yer imi ekleyerek potansiyel müşterilerinize ulaşma ihtimalini artırabilirsiniz. Mesela örme bikini satıyorsanız potansiyel müşterilerinizin bulunma ihtimali yüksek olan Miami plajlarını veya kayakçılar için bere üretiyorsanız İsviçre Alpleri’ndeki pistleri hikayenize yer imi olarak eklemek iyi bir fikir olabilir.
Yer stickerları gibi hikayenize gönderilerde yaptığımız gibi kişi ve markaları etiketlemeniz, quiz , anket ve benzeri etkileşim stickerları kullanmanız Instagram hikaye stratejinizi oluştururken dikkate almanız ve deneme yapmanız gereken özellikler.
Instagram Highlights
Instagram Highlights (Hikayelerde Öne Çıkanlar) profilinizi ziyaret eden kişiler ve takipçilerinize işletmenizle ilgili göstermek istediğiniz önemli kategoriler gibidir. Buraya Instagram’da satış yaptığınız ürün kategorilerini, kampanyalarınızı veya benzer hikayelerinizi gruplayabilirsiniz. Bu sayede profiliniz ziyaret edildiğinde geçmiş hikayelerinize bu bölümden ulaşılabilir.
Öne Çıkanlar kısmı, profilinizde biyografinin altında yeni bir kısım olarak görünür. Öne çıkan bir hikaye oluşturmak için sol alt köşedeki “Yeni” dairesine dokunun. Buradan arşivinizdeki herhangi bir hikayeyi seçebilir, öne çıkan hikayeniz için bir kapak seçebilir ve bir ad verebilirsiniz. Öne çıkan hikayeler siz silene kadar profilinizde görünmeye devam eder ve istediğiniz kadar hikayeyi öne çıkarabilirsiniz. Öne çıkan bir hikayeyi düzenlemek veya kaldırmak için profilinizde hikayeye dokunup basılı tutmanız yeterlidir.
Instagram Live – Instagram Canlı Yayını
Dünya’nın her yerinde insanlar canlı etkileşimleri severler. Ekip olarak biz de birçok insan gibi herkesle aynı anda bir etkinliği izlemek, o sırada birlikte tepki vermek, canlı yayını yapan kişinin sorulara ve yorumlara verdiği cevap ve tepkilerini anlık olarak izlemekten çok hoşlanıyoruz.
Instagram’da canlı yayın yaptığınızda da yayına filtreler ekleyebilir ve canlı izleyicilerinizin size gerçek zamanlı olarak soru sormasını sağlayabilirsiniz. İstediğiniz zaman 4 saate kadar canlı yayın yapabilirsiniz. 4 saatten daha uzun yayın yapma imkanı olmadığından daha uzun bir yayın için yeni bir canlı yayına başlamanız gerekir. Canlı videonuz sona erdiğinde, tekrarını hikayenizde ve post olarak da paylaşma imkanınız var.
Instagram TV
Instagram hayatımızda olan bütün sosyal medya platformları ile rekabet halinde olmak istediğinden dolayı tabii ki video içerik devi Youtube’a da rakip bir özellik geliştirmeseydi olmazdı.
Instagram TV ya da kısaca IGTV Youtube’a gerçekten çok benziyor. Canlı olmayan video içeriklerinizi platform üzerinde yayınlamanızı sağlıyor. Bildiğiniz gibi hikayeler 15 saniye ve video postlarının uzunluğu 60 saniye iken, IGTV videoları 60 dakika olabiliyor. Platform 9:16 oranında en fazla 3.6 GB videoya izin veriyor.
IGTV kanalınızı oluşturmak için, IGTV uygulamasını indirmeniz ve hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor. Bu sayede IGTV uygulaması Instagram hesabınızla senkronize olur ve IGTV videolarınızı anında yüklemenize, izlemenize ve paylaşmanıza olanak tanır. IGTV videolarınız Instagram profil sayfasında öne çıkan hikayelerin altında bir sekme olarak görünüyor.
Videonuzu yükledikten sonra, ilk 60 saniyenin bir önizlemesini oluşturup profil akışınızda gösterme seçeneğiniz vardır. Bunu yaparsanız profil fotoğrafınıza tıklandığında bu 60 saniyelik ön izleme görünecek ve 60 saniye bittikten sonra izleyiciler devamını izlemek için “izlemeye devam et” diyerek IGTV’de izlemeye devam edebilecekler.
Instagram Guides
2020’nin sonuna doğru Instagram işletme hesapları için “Guide” özelliği getirdi. Bu özellik sayesinde gönderilerinizi bir araya getirerek kullanıcılara markanızla ilgili kılavuz veya rehber benzeri bir yapı oluşturabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz bu rehber profil sayfanızdaki rehber sekmesinin altında yer alıyor ve ziyaretçileriniz istedikleri zaman bu içeriğe girip inceleyebiliyor. Bu bölüme Instagram’da satış yaptığınız ürünleri bir katalog gibi eklemek iyi bir fikir olabilir.
Instagram Reels
Reels; Instagram’ın Tiktok ile rekabet etmek için geliştirdiği bir özellik. Hikayelere benzer olmakla birlikte en büyük farkları Reel içeriklerinin bir süre sonra kaybolmuyor olması. Reels videolarının kendine özel bir sekmesi var; hem onun altında hem de ana sekmede gözükebiliyorlar.
Instagram’da Satış İçin Profilinizi İyileştirmek
Instagram profilinizde (bu kısıma bio da deniyor) yazı yazabileceğiniz alan ve bu yazıya ilgi gösterilecek süre çok kısıtlı. Bu nedenle profilinizin inanılmaz derecede odaklı olması gerekiyor. Birisi sizin Instagram profilinizi ziyaret ettiğinde en kısa süre içerisinde ne yaptığınızı anlamalı, neden sizi takip etmesi gerektiğini öğrenmeli, sizi takip ederek ne tarz içerikler görebileceğini bilmeli. Emojiler artık kelimeler kadar etkili iletişim araçları bu nedenle profil yazınızın içine emojiler yerleştirerek mesajınızı pekiştirebilirsiniz.
Bio kısmına etiketler de eklenebiliyor. Buraya ekleyeceğiniz etiketler sizin markanıza özel Instagram etiketleri olabileceği gibi markanızın bulunduğu sektörü belirtmek için kullanacağınız etiketler de olabilir. Örnek vermek gerekirse bio kısmınıza #markanız yazarak, müşterilerinizin sizin etiketinizle paylaşım yapmasını teşvik edebilir ve yine sektörünüzün etiketi olan #bohojewelry kullanarak profilinizi ziyaret edenlerin sizin hangi alanda hizmet verdiğinizi daha hızlı anlamasını sağlayabilirsiniz.
Önceden, kullanıcılar kolye aradıysa, içinde “kolye” kelimesini içeren etiket (hashtag) veya hesaplar gösteriliyordu. Artık kolye kelimesine sahip yazılar, adlar veya profiller bile aramada görünebiliyor. Instagram, bu sayede kullanıcıların karşısına daha doğru şeyleri çıkarmaya odaklanıyor. Bu nedenle örneğin daha önce ‘sağlıklı tarifler’ bulmak istiyorsanız, yalnızca adında veya biyografisinde #sağlıklıtarifler veya ‘sağlıklı tarifler’ varyasyonları bulunan aramalar yapabiliyordunuz. Ancak artık Instagram, insanların anahtar kelimelerini kendilerinin aramasına izin verecek ve bu da belirleyici bir etiket eksik olsa bile ‘sağlıklı tarifler’ içeren gönderilerin ortaya çıkmasını sağlayacak anlamına geliyor.
Instagram Profil Linki
Instagram sadece profil alanına tıklanabilir dış bağlantı eklemenize izin veriyor. Platformun başka hiçbir yerinde tıklanabilir dış bağlantı paylaşımı yapılamıyor. Yani Instagram’da satış yaptığınız ürün gönderilerinin altına girdiğiniz linklere basılamıyor. Bu da profilinizdeki bu linki çok verimli kullanmanız gerektiği anlamına geliyor. Bu linki takipçilerinizi e-ticaret mağazanıza, web sitenize veya istediğiniz herhangi bir siteye yönlendirmek için kullanabilirsiniz. Eğer birden fazla yere yönlendirmeye ihtiyacınız varsa internet sitenize içinde paylaşmak istediğiniz linkler içeren basit bir sayfa ekleyebilir ve Instagram profilinize bu sayfanın linkini koyabilirsiniz. Böylece Instagram’da bu linke tıklayan kişiler web sitenizdeki bu link sayfasından istedikleri linke ulaşabilirler.
Eğer böyle bir sayfa oluşturabileceğiniz bir websiteniz yoksa bir sayfada birden fazla link oluşturabileceğiniz Linktree gibi hizmetler de var.
Instagram Profil Fotoğrafı
Profil fotoğrafınız için minimum 110 x 110 piksel boyutunda bir görsel yüklemelisiniz. Fakat görselinizin net görünmesini istiyorsanız ideal boyut olarak en az 180 x 180 piksel kullanmanızda fayda var.
Fotoğrafınızı güncellemek istediğinizde ise profil sayfanızdaki “Profili Düzenle” yi tıklayın. Profil fotoğrafınızı, adınızı, kullanıcı adınızı, bir biyografi ve bağlantı içeren profil açıklamanızı, iş bilgilerinizi ve özel bilgilerin hepsini buradan değiştirebilirsiniz.
Instagram’a Hangi İşletme Bilgilerinizi Ekleyebilirsiniz?
Bu bölümde Sayfa, Kategori ve İletişim seçenekleri olmak üzere üç kısım bulunmaktadır.
Sayfa
Mevcut bir Facebook sayfanız varsa, Instagram hesabınızı o sayfaya bağlayabilirsiniz. Bu sayede eğer bir Facebook reklam hesabınız varsa, bu reklam hesabı üzerinden Instagram reklam kampanyaları oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Böylece reklam yönetimi için daha gelişmiş araçlara sahip olabilirsiniz. Ayrıca Facebook sayfanızı bağladığınızda oluşturduğunuz Instagram hikayelerini Facebook Hikayeleriniz olarak da paylaşabilirsiniz.
Kategori
Kategori, işletmenizin bulunduğu sektörü ifade eder. Doğru kategoriyi seçtiğinizde bu, Instagram’ın içeriğinizi Keşfet sayfasında doğru gruba yerleştirmesini kolaylaştırır.
İletişim Seçenekleri
Bu bölüm olası bir müşterinin sizi Instagram’da bulduğunda sizinle nasıl iletişime geçeceğini belirler. Bu alana E-postanızı veya telefon numaranızı veya her ikisini birden ekleyebilirsiniz. Eğer fiziksel bir mağazanız varsa, buraya adresinizi de girebilirsiniz.
Instagram’da Satış İçin Sektörünüzü Anlamak
Eğer amacınız sadece Instagram fenomeni olmak değilse başarınız; sizi takip etmesini istediğiniz kitleye, sektörünüze ve takipçilerinizin asıl hedefinize nasıl etki ettiğine göre ölçülür. Instagram’da neredeyse bütün markaların hesapları olduğundan sektörünüzde yer alan dünyaca ünlü markalar ve tasarımcılarla rekabet ediyorsunuz. Bu markaların ürünleri kadar; fotoğrafları, kullandıkları modeller, temalar da etkileyici. Profilinizi ziyaret edenler sizin ürün ve içeriğinizi onlarla kıyaslayacak. Sizin bu seviyedeki markalarla reklam bütçesi açısından rekabet etme şansınız olmadığına göre içerik ve profilinizle bu markalardan farklılaşarak rekabet etmeye çalışmanız gerekiyor.
Bazı sektörlerde ise rekabet ürün ve fotoğraftan ziyade markanın görüş ve mesajı ile oluyor. Doğayla dost, vegan, çevreci, bebekler için uygun, hayvansever, komik, belirli bir ideolojiyi destekleyen profiller gibi.
Bu nedenle sektörünüzü ve hitap etmek istediğiniz kişileri seçerken araştırma yapmanız ve rekabet edebileceğiniz alanlarda konumlanmanız çok önemli. Instagram’a yükleme yapmadan önce kullanıcı olarak kullanmalısınız; rakiplerinizin, sektördeki kişilerin, büyük markaların nasıl hareket ettiğini anlayıp hedef kitlenizi belirlemelisiniz ve hedef kitlenizin sizden ne gibi bir içerik beklediği konusunda fikir sahibi olmalısınız. Bu araştırmaları yapmak size hem ürün hem de içerik üretirken fayda sağlayacak, markanızı konumlandırırken size fikir verecektir.
Ayrıca sektör liderlerinin takipçi ve etkileşim sayıları sizin hedef belirlemenize yardımcı olur. Başka bir sektörden örnek vermek gerekirse dünyanın en büyük nakış ipliği üreticisinin 200.000 Instagram takipçisi, en büyük nakış hesabının 500.000 takipçisi varken sizin bu sektörde bulunan hesabınızın 1 Milyon takipçisi olması gerçekleştirilebilir bir hedef değil.
Instagram’da Satış İçin Mükemmel İçeriği Üretmek
Yazının her yerinde içeriğin ne kadar önemli olduğundan bahsediyoruz. Peki Instagram’da satış için nasıl içerik üreteceğiz? Sektörünüzün ve hitap etmek istediğiniz kitlenin ne tarz içerik istediği konusunda bilgi ve fikir edindiniz. Bu bilgileri nasıl içeriğinize nasıl yansıtacaksınız?
Öncelikle sosyal medyada başarılı olmak için sosyal bir markanız olmalı. Nike, McDonalds, Apple, Benetton… Aklınıza gelen ve son tüketiciye hitap eden bütün markalar sosyal olmaya çalışıyor. Bunun için hepsinin marka elçileri, marka yüzleri var. Hepsi takipçilerine “insani dokunuş” ile yaklaşmaya çalışıyor. Hiçbiri sadece ürün fotoğrafı koyarak içerik üretmiyor. Instagram’da satış yapmaya çalışmıyor. Amaçları elbette satış yapmak ama sürekli ürünlerini paylaşmıyor ve sürekli “satın al”, “indirim” gibi yazılarla takipçilerini sıkmıyorlar.
Ürünlerini yaşam tarzı görsellerinin içine yediriyorlar. Nike size spor eşyası satmaya çalışmıyor, Nike dünyadaki her sporcuya ilham vermeye çalışıyor ve Nike’a göre vücudunuz varsa, siz bir sporcusunuz. Yani Nike size ilham vermeye çalışıyor ve bu ilhamı verirken kendi ürünlerini kullanan kişileri gösteriyor.
Coca-Cola size gazlı bir içecek satmaya çalışmıyor, Coca-Cola’nın pazarlama ve reklam stratejisi mutluluk sunmak. Bu yüzden Noel Baba Coca-Cola rengi kıyafetler giyiyor, pofuduk ayı maskotları var. Benzer şekilde Redbull da size bir içecek satmıyor. Size yapmak istediğiniz her neyse yapmanız için kanat veriyor. Bu nedenle adrenalin içeren neredeyse bütün spor ve etkinliklerin sponsoru Redbull. Kendi spor takımları ve sporcuları var. Sosyal medya hesaplarında içecek yerine ilham veren kişilerin fotoğraf ve videolarını paylaşıyorlar.
Siz bu alanda daha avantajlısınız çünkü küçük işletmesiniz, zaten sosyalsiniz. Nike’ın fabrikasından fotoğraf paylaşması çok itici olabilir, McDonalds’ın üretim aşaması paylaşması skandal bir pazarlama hatası olacaktır fakat sizin üretim süreciniz sosyal ve samimi. Bu nedenle kendinizi gösterin. Sürecinizi gösterin. Ürününüzü üretirken kendinizi gösterin. İlham kaynaklarınızdan bahsedin. Ürettiğiniz içerik sadece ürün fotoğrafınız olmasın. Haftanın 4 günü ürün fotoğrafı paylaşıyorsanız 1 günü üründen bağımsız markanız ve sizinle ilgili bir şey paylaşın. Ürün fotoğraflarınızın altına açıklama olarak kişisel bir şey yazın. Bu ürünü neden ürettiniz, nelerden ilham aldınız, üretirken zorluk yaşadınız mı?
Evet, iyi bir fotoğraf başlangıç noktası ama sadece fotoğraf size takipçi kazandırmaz. Çünkü siz fotoğrafçı değilsiniz, sizin asıl sattığınız şey fotoğraf değil (fotoğraf sanatçılarını bu noktada kaybettik 🙂 ) Siz ürününüzü satıyorsunuz. Ürününüzle birlikte de hikayenizi. Instagram sizin için bir amaç değil bir araç. Asıl amacınız markanızı, ürününüzü anlatmak. Bu nedenle her ürün fotoğrafının altında kısa ve içten bir günlük tutun. Gönderinizin altına yukarıda bahsettiğimiz gibi yazılar yazabilirsiniz; içeriği neden paylaştınız, son zamanlarda markanızla ilgili ilgi çekici bir şeyler yaşadınız mı? Gününüz nasıl geçiyor? Bunu bir süre devam ettirdiğinizde inanın “Hasta oldum.” yazdığınız bir hikayeye (story) dünyanın dört bir yanından “Geçmiş olsun” yağacak. Bu sayede sadece birer rakam olan boş takipçiler yerine gerçekten markanızla ilgilenen takipçileriniz oluyor.
Buraya kadar her şey tamam; fotoğrafa ilgi gösterdiler, yazınızı okudular artık onları bir yere yönlendirme zamanı. Geldiler, beğendiler, yorum yaptılar, şimdi ne yapmalarını istiyorsunuz? Sitenizi mi ziyaret etsinler? Etsy dükkanınıza mı baksınlar? Yazınızın sonuna bunu belirtip profilinizde yer alacak link üzerinden takipçinizi yapmasını istediğiniz şeye yönlendirebilirsiniz.
Sosyal medya fenomeni olmaya çalışmadığımız için sosyal medyada takipçi edinmemizin tek amacı bu takipçilerin bir hizmet, bir ürün satın almalarını veya bizim markamıza değer katacak bir şeyler yapmalarını sağlamak. Bu nedenle yapılabilecek en büyük hatalardan biri henüz ürünler dükkanlarda veya web sitelerinde yer almadan Instagram üzerine yoğunlaşmak. Takipçileri müşteriye çeviremiyorsak yaptığımızın bir amacı kalmıyor, boşa vakit harcamış oluyoruz. Dükkanınızda ürün olduğundan, web sitenizde okunacak içerikler olduğundan emin olmadan Instagram takipçisi artırmaya vakit harcamayın.
Instagram Takipçisi Kazanma Yolları
Sektörünüzü tanıdınız, sektör liderlerini incelediniz, hedef kitlenizin nasıl içerik beğendiğini artık biliyorsunuz ve muhteşem içerikler ürettiniz. Buraya kadar her şey tamam. Şimdi işin eğlenceli kısmına geldik. Bu içeriği kullanıcılarla buluşturup Instagram takipçisi kazanmak ve satış yapmak. Başlamadan önce şunu belirtelim; sadece takipçi sayısı veya beğeni almak, satışa dönmediği sürece bizim için çok önem ifade etmiyor. Önemli olan; bu takipçileri ve etkileşimleri nasıl satışa dönüştürdüğümüz.
Sizin markanıza bir şey katmayan, sizden ürün veya hizmet satın almayan ama her postunuzu beğenen yüz bin takipçi ve onların etkileşimi yerine, sizin listelediğiniz ürünleri satın alan, arkadaşlarının satın almasını sağlayan bin takipçi her zaman daha değerli. Tabii amacınız sosyal medya fenomeni olmaksa o ayrı bir konu. Biz bu yazıyı Instagram’ı satış yapmak veya satışlarını artırmak isteyen kişi ve küçük işletmeleri düşünerek yazdık. Fenomen adayları da okumayı bu noktada bıraktı 🙂
Sektör fenomenlerini içeriğinize etiketlemek
Bildiğiniz gibi Instagram’da içerik paylaşırken gönderinize (fotoğrafın altındaki yazıya değil direkt içeriğe) başka kişileri etiketleyebiliyorsunuz. Etiketlenen kişiye Instagram bilgi veriyor ve isimlerinin kullanılıp kullanılamayacağını soruyor. Bu da sektör fenomenlerinin gönderilerinizi görmesini, belki de beğenmesini, yorum yapmasını veya gönderinizi paylaşmasını sağlıyor. Bu durum gerçekleşirse de bu kişinin takipçilerine de içeriğiniz ulaştırılmış oluyor. Yalnız etiketleme yaparken yine kişileri gerekli gereksiz her içeriğe etiketlememeye sadece ilgili olabilecek ve kaliteli içeriklere etiketlemeye özen göstermeniz gerekiyor. İnsanları rahatsız edecek her davranış yarardan çok zarar sağlar.
İlginizi çekebilir: Influencer Marketing nedir? Stratejinizi nasıl geliştirirsiniz?
Benzer hesaplarla karşılıklı paylaşım: Shout Out
Hesabınızı büyütmenin en kolay yolu sektörde bulunan popüler bir hesabın sizin hesabınızı duyurması yani sizi “Shout out” etmesi. Bu durum birkaç şekilde gerçekleşebilir.
Ücretli; bazı popüler hesaplar bunun için ücret talep edecektir. Bu ücret sayesinde onların takipçilerine çok kısa sürede erişip kendi takipçi sayınızı artırabilirsiniz. Sektörünüzde popüler olan ve ücret karşılığı paylaşım yapan hesapların üye olduğu bazı sosyal medya ajansları var. Bu ajanslar paylaşım yapılırken sizi de diğer hesabı da koruyan bir yapıya sahip.
Ücretsiz; bazı hesaplar “shout for shout” diye tabir edilen karşılıklı duyurma istiyorlar. Yani siz onun hesabını o da sizin hesabınızı kendi takipçilerine duyuruyor. Tabii bu isteğinizin kabul edilmesi için hesabınızın takipçi sayısının diğer hesabın takipçi sayısına yakın olması gerekiyor.
Ortaklıklar
Sektörünüzdeki başka Instagram hesaplarıyla ortaklıklar kurmak yukarıda bahsettiğimiz yöntemlere benzer ama çok daha fazla takipçi kazandıracak bir yöntem. Burada amaç gerçekten beraber bir şeyler yapmak. Bir araya gelip birlikte takı tasarlamak, birlikte fotoğraf çekmek, bir ürünü beraber yapmak… Sonra bu süreç içerisinde üretilen içerikleri karşılıklı hesaplarda birbirinizden bahsederek paylaşmak. Bu sayede hem birbirinizin takipçilerine hem de sektörde ikinizi de takip etmeyen takipçilere beraber ulaşmış oluyorsunuz. Bu yazının altına Instagram adresinizi ekleyip neler yaptığınızdan bahsedebilirsiniz; ortaklık kurmak için daha iyi neresi olabilir? 🙂
Sosyal Olmak
Instagram bir sosyal medya platformu. Bu nedenle hesapların sosyal olmasını her zaman teşvik ediyor, sosyal olan hesapları her zaman öne çıkarıyor.
Instagram’da sosyal olmanın yolu ise paylaşmanın yanında başkalarının paylaşımlarını beğenmek ve yorum yapmak. Bu taktik Instagram takipçisi artırmanın en temel ama en zor yolu. Beğenme ve yorum yapma stratejisi son derece basit ve aslında Instagram’ın asıl kullanım amacı. Sektörünüz ile ilgili hashtagleri takip edin, bu hashtaglere girip hoşunuza giden görselleri beğenin, fikir ve önerilerinizi gerçekten ve içten yorum olarak belirtin ve bunu müsait olduğunuz her zaman tekrarlayın.
Bu taktiğin işe yaraması, Instagram’ın bunun için kurulmuş olmasının yanı sıra kendi reklamınızı yapıyor olmanızdan da kaynaklanıyor. Sizin hesabınıza girip fotoğraflarınızı beğenen ve içten bir yorum bırakan kişilerin veya başka bir hesabın yorumlarının arasında beğendiğiniz bir yorum bırakan kişinin hesabına siz de girip bakıyorsunuz. Hesaplarına baktığınızda içeriklerini beğenirseniz siz de bu kişiyi takip etmeye başlıyorsunuz.
Siz ne kadar çok içten yorum yapıp içerik beğenirseniz, o kadar kişi hesabınıza girecek ve o kadar çok kişi hesabınızı beğenip sizi takip etmeye başlayacak. Bu taktikle başarı sağlamak için; abartmamanız (bir saat içinde yüzlerce foto beğenmemeniz) ve yorumlarınızın kibar, olumlu ve içten olması gerekiyor. Instagram zaten abartmamanız için hesaplara saatlik limitler koyuyor ve bu limitleri zorlarsanız bir süre sonra etkileşimizini kısıtlıyor.
Takip Et – Takibi Bırak
Eskiden işe yarayan fakat son zamanlarda sayısı artan bot hesaplar nedeniyle artk çok da önerilmeyen ve birçok kişide kötü etki bırakan taktik; takip et, takibi bırak. Evet bu taktik sıfır takipçi ile başlayan hesabınızın ilk birkaç yüz takipçisini kazanması için işe yarayabilir ama uzun vadede sürdürülebilir ve verimli bir yöntem olmayacaktır. Evet Instagram takipçi sayımız asıl hedefimiz değil ama 50 takipçili bir hesabın kimsede satın alma güveni uyandırmadığı da bir gerçek. Kabul edelim ki Instagram’da satış yapmak için çok takipçisi olan ve etkileşim alan hesaplar müşterilerin markaya daha fazla güvenmesini sağlıyor.
Yöntem adından da belli olduğu gibi sektörünüzde bulunan, tercihen rakiplerinizi takip eden hesapların sistemli olarak takip edilmesi, birkaç gün geçtikten sonra ise takipten çıkarılması üzerine kurulu. Bazı kişiler takip edilip sonra takip edilmemeyi çok önemsemekle birlikte birçok kişi takibi bıraktığınızın farkında bile olmayacaktır. Bu sistemi bot hesaplar çok kullandığından bu yöntem birçok hesap ve sektör için işe yaramamakla birlikte, makul ölçülerde yapılırsa işe yarayabilir.
Etiket Kullanımı
Instagram’da takipçi artırma ve kullanıcılara erişme yöntemlerinden en temeli, en basiti ve en az zaman alanı Instagram etiketlerinin doğru kullanılması. Etiketin İngilizcesi hashtag ve bu yazımızda etiket ve hashtag kelimelerini aynı anlamda kullanıldı.
Instagram’da paylaştığımız içeriğin altına # işareti kullanarak etiketler ekleyebiliyoruz ve içeriğimiz o etiketlerle ile ilgilenen kişilere gösteriliyor. Yani hashtagler Instagram için anahtar kelime, arama terimi olarak kullanılıyor.
Buraya kadar her şey tamam ama her Instagram etiketi aynı değil maalesef. Bazıları çok popüler ve doğal olarak çok rekabetçi, bazıları ise hiç aranmayan kelimeler. Hep bahsettiğimiz SEO prensipleri gibi sizin yapmanız gereken popüler ve popüler olmayan etiketlerden içeriğiniz ile ilgili bir grup oluşturmak.
Instagram gönderilere 30, hikayelere ise 10 adet etiket eklenmesine izin veriyor. Yalnız sürekli aynı hashtagleri kullanmanız hesabınızın erişiminin azalmasına neden oluyor; Instagram gönderilerinizi takipçilerinizin büyük çoğunluğuna göstermiyor. Bu duruma platformlarda shadow ban adı veriliyor.
Hazır sırası gelmişken Instagram Shadowban’den biraz bahsedelim ve sonra doğru da etiket kullanımını konuşalım.
Instagram Shadow Ban Nedir?
Instagram shadow ban; kullandığınız hashtaglerde içeriğinizin diğer kullanıcılara gösterilmemesi durumu. Siz hiçbir şey olmamış gibi paylaşım yaptığınızı sanıyorsunuz fakat Instagram sizin içeriğinizi diğer kullanıcılara göstermiyor. Takipçileriniz içeriğinizi görüyor fakat yeni kullanıcılara içeriğiniz gösterilmiyor. Bu sayede siz yasaklandığınızı anlamadığınız için yeni bir hesap açıp tekrar topluluğu “rahatsız” etmiyorsunuz ve Instagram size fark ettirmeden bir anlamda sizi oyalıyor.
Bu yasaklanma durumu belirli kuralları çiğnediğimizde oluyor. En sık karşılaşılan kural ihlali ise sürekli aynı veya yasaklı hashtagleri kullanarak paylaşım yapılması. Bu hataları düzelttiğinizde (postlarınızdan tekrar eden hashtagleri sildiğinizde) ise Instagram sizi takip etmeyen kullanıcılara da içeriğinizi göstermeye başlıyor.
Instagram’ın sizi engelleyip engellemediğini anlamak için bazı internet siteleri mevcut. Bunlara Instagram hesabınızı girerek içeriğinizin yazmış olduğunuz etiketlerde görünüp görünmediğini anlayabilirsiniz. Başka bir yöntem ise ikinci bir hesap oluşturup (bu hesabınızla ana hesabınızı takip etmeyin) ana hesabınızda size özel bir hashtag ile içerik paylaşıp (örnek #markanız2021) ikinci hesabınızdan bu etiketi araştırın. Eğer içeriğinizi görüyorsanız Instagram sizi yasaklamamış demektir.
Instagram ise shadow ban diye bir kavramın platform üzerinde olmadığını savunuyor. 2019 yılında, Instagram’ın başındaki Adam Mosseri konuyla ilgili bir röportajda şu cevabı verdi; “Shadowban diye bir şey yok. Biri Instagram’da sizi takip ederse fotoğraflarınız ve videolarınız bu kişilerin akışında gözükebilir. Keşfette yer almak hiç kimse için garanti edilmez.”
Instagram’ın resmi açıklaması bu şekilde olsa ve erişim kısıtlamasını shadow ban olarak adlandırmasa bile bir çok sosyal medya uzmanı ve kullanıcı belirli davranışlardan sonra Instagram’ın erişimlerini kısıtladığını gözlemliyor.
Adı shadow ban olmasa bile kullanıcıların ve pazarlama uzmanlarının erişimlerinin azalmasına neden olduğunu fark ettikleri bazı ortak hatalar var. Bunların en başına Instagram’ın kurallarına uymamak geliyor. Yani spam paylaşımlar (sürekli aynı yorumu ya da açıklamayı kopyalayıp yapıştırmak), spam ve/veya yasaklı hashtag kullanımı; çok fazla follow/unfollow, yorum, like işlemi gerçekleştirmek, takip et-takipten çıkar ya da like için otomasyon programı kullanmak, takipçi ya da beğeni satın almak.
Yani özetle Instagram’ı “gerçek insan” gibi kullanmamak shadow ban sebebi. Instagram sizden hizmetlerini kötüye kullanmamanızı bekliyor. Hoşunuza giden içeriği beğenmenizi, gerçek ve içten yorum yapmanızı, ilgili kişileri takip etmenizi; platformda gerçek hayatta nasıl davranıyorsanız o şekilde sosyalleşmenizi bekliyor.
Instagram Shadow Ban Nasıl Kaldırılır?
Şüpheli veya uygunsuz olabilecek içeriklerinizi kaldırın ve bu tip içerikler paylaşmayın. Uygunsuz olma olasılığı olabilecek tipte içerikler olarak şiddet içeren, cinsel, yanlış bilgi veren veya spam olarak nitelendirilebilecek içerikleri sayabiliriz.
Instagram’ın kullanım kurallarını okuyun ve onlara uyun. Takip, beğeni, yorum gruplarına katılmayın ve bunları kullanmayın. Evet bu gruplar kısa ve orta vadede fayda sağlıyor gibi görünsede aslında uzun vadede size ve markanıza zarar veriyorlar. Eğer bu tip grupları kullanacaksanız da abartmadan ve sizinle en ilgili hesaplar olan grupları tercih edin. Benzer şekilde kesinlikle bot kullanmayın ve takipçi satın almayın.
Onaysız yazılım ya da program izinlerini kaldırın. Instagram’a bağlı her uygulama onaysız değil. Örnek vermek gerekirse bizim de Instagram ve Pinterest için içerik otomasyonu ve hashtag analizi için kullandığımız yazılım; Tailwindapp, hem Instagram hem de Pinterest için onaylı partnerlerden. Instagram’ın onay verdiği birçok uygulama var. Facebook bu sayfada onaylı uygulamaları belirtiyor.
İçeriklerinizde çok fazla ve tekrar eden hashtagler kullanmayın.
Yasaklı olduğunu düşündüğünüz eski içeriklerinizden hashtagleri kaldırın.
Birkaç gün Instagram’dan uzak durun.
Instagram’da Satış İçin Doğru Instagram Etiketi Kullanımı
Instagram’da etiketler (hashtag) içeriğinizin bulunması ve daha çok kullanıcıya ulaştırılması için anahtar kelimeler olarak kullanılıyor. Instagram postlara 30, storylere 10 adet etiket eklenmesine izin veriyor. Postlarda etiketi yazmaya başladığınızda bu etiketi kullanan ne kadar paylaşım olduğunu görebiliyorsunuz. Yani etiketin ne kadar popüler olduğu ile ilgili bilgi sahibi olabiliyorsunuz.
Bazı kullanıcıların 30 tane etiket belirleyip bütün postlara bu Instagram etiketlerini yapıştırdığını görüyorsunuz, bu da onların post gösterimlerinin neden kısıtlandığını (shadow ban) açıklıyor. Shadow ban dışında postun altına yazıdan çok hashtag koymak ziyaretçilerde kötü bir izlenim bırakıyor. Her postunuz için farklı otuzar adet hashtag bulup her postunuz için ayrı hashtag kullanırsanız hem erişim engellenmesi konusunda emniyette olursunuz hem de içerikleriniz farklı etiketlerle ilgilenen farklı kişilere de gösterilmiş olur.
Her postun altına 30, her hikayeye 10 etiket eklenebiliyor fakat bu Instagram etiketlerinin tamamını, her zaman kullanmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Bir çok durumda açıklama kısmının her tarafını etiketle doldurmak takipçilerde kötü bir izlenim bırakabiliyor. En doğru etiket sayısı her işletme, her hesap, hatta aynı hesabın her gönderisi için farklı olabiliyor. Yani etiket adedi konusunda sihirli doğru bir sayı diye bir şey yok.
Kullanıcılar 11 etiketin denemeye başlamak için iyi bir nokta olduğunu söylüyorlar. Bazı çok başarılı hesapların 5-10 hashtag kullandığını ve sürekli farklı etiketler eklediklerini görebiliyoruz. Biz yönetimini yaptığımız hesaplarda 12-18 arası ilgili etiket kullanıyoruz. Ancak sizin ve markanız için en uygun etiket sayısını belirlemek için bazı testler yapmanız ve bu sayıya kendiniz karar vermeniz en doğrusu olacaktır. Dikkat etmeniz gereken şeylerden biri fotoğrafın altına etiketlere ek olarak, mümkünse kullandığınız etiket grubundan daha uzun bir yazı yazmanız.
Instagram’da Satış için Doğru Etiketi Bulmak
Gerçekten içeriğinizle ilgilenecek ve sizin markanıza katkı sağlayacak kullanıcılara ulaşmak için doğru etiketler kullanarak paylaşım yapmak gerekiyor. Doğru hashtag kullanmak kadar “zararlı” hashtaglerden kaçınmak gerekiyor.
Zararlı Hashtag Nedir?
Hepsinin etkisi kötü olmakla birlikte birkaç farklı grup zararlı etiket var. Bu grubun bir tanesi pornografik, ırkçı, nefret söylemi içeren hashtagler. Bunları zaten kullanmanız için bir neden yok. Neden Instagram’da satış yapmak için nefret söylemi veya pornografik anahtar kelime kullanasınız ki?
Bir diğer grup; kullanıcılar tarafından kötüye kullanıldığı için Instagram tarafından yasaklanan hashtagler. Bu hashtagler aslında son derece masumlar fakat kullanıcılar bu hashtagleri kötüye kullandıkları için Instagram tarafından yasaklanmışlar. Örnek vermek gerekirse #boho, #valentinesday yasaklı hashtagler arasındaydı. Bu hashtaglerle paylaşım yaptığınız zaman içeriğiniz kullanıcılara gösterilmiyor ve içeriğinizin erişimi Instagram tarafından kısıtlanıyor.
Peki, biz bu Instagram hashtaglerinin neler olduğunu nereden bileceğiz? Google’a “Instagram Banned Hashtag” yazarsanız birçok sonuca ulaşıyorsunuz ama aslında kendi araştırmanızı yapmanız en sağlıklısı. Çünkü bazı hashtaglerin yasağı belirli bir süre sonra Instagram tarafından kaldırılıyor veya belirli hashtaglere Instagram kısa süreli de olsa yasak uygulayabiliyor.
Bu aramayı yapmak son derece basit. Instagram etiket arama kısmına kullanmayı düşündüğünüz etiketi yazın. Eğer o etiketi bulamıyorsanız yasaklı demektir, örnek “porn”. Arama yaptığınızda etiketi buluyorsanız, “Başlıca” kısmında içerik görüyorsanız ama “En Yeni” sekmesinde içerik yerine Instagram’ın uyarısını görüyorsanız o zaman bu etiket yasaklı hashtaglerden biri anlamına geliyor.
Yukarıda yazdığımız yasaklı etiketlere ek olarak, hesabınıza boş takipçi ve gereksiz etkileşim sağlayan etiketlerden de uzak durmak uzun dönem Instagram stratejiniz için daha faydalı olacaktır. Örnek #instagood, #followme, #f4f gibi. Bu etiketler üzerinden hesabınıza sadece spam ve size faydasız takipçiler gelecektir. Tekrar hatırlatalım sizin için boş takip ve etkileşim sayısı değil, ilgili takipçi ve etkileşim sayısı önemli.
Instagram’da Satış İçin İlgili Instagram Etiketi – Hashtag Bulmak
Ne tip Instagram etiketlerinden uzak durmamız gerektiğini öğrendiğimize göre şimdi bizim Instagram’da satış yapmamızı ve ilgili takipçi kazanmamızı sağlayacak sektörümüz ile bağlantılı etiketleri nasıl bulacağımızdan bahsedelim.
Instagram etiketlerini araştırmak için birçok yazılım olmakla birlikte bunu yapmanın en basit yöntemi aslında Instagram’ın aramasını kullanmak. Bir Microsoft Excel veya Google Sheet dokümanı açın, bunlar yoksa kağıt kalem bile olur. Yapacağınız şey bulduğunuz etiketleri ve bu etiketlerde kaç paylaşım olduğunu yazmak.
Öncelikle bir tabloya sektörünüzle ilgili bildiğiniz ingilizce anahtar kelimeleri yazıyoruz. Daha sonra bu anahtar kelimelerden ilkini etiket olarak (yani başına #işareti koyarak) Instagram’da arama kısmına yazıyoruz. Arama kısmına #anahtar kelime yazdığımızda Instagram bize bu kelime ile ilgili olan diğer etiketleri de gösteriyor. Bu kısımda çıkan ve sektörünüzle ilgili olan ve 10 Binden fazla gönderi olan bütün Instagram etiketleri ve bu etiketlerin her biri için kaç gönderi olduğunu not alıyoruz. Şu anda eleme yapmıyoruz, amacımız olabildiğince çok etiket bulmak.
Örnek üzerinden açıklayalım, mücevher sektörü için benim aklıma ilk gelen anahtar kelime necklace. #necklace olarak Instagram’da arama kısmına yazıp başka bir tuşa basmadan beklediğimiz zaman Instagram bize bu etiketle ilgili diğer Instagram etiketlerini de gösteriyor.
Bu listedeki sektörümüz ile ilgili bütün Instagram etiketleri ve paylaşım sayılarını not alıyoruz. Daha sonra not aldığımız bu etiketlere tek tek giriyoruz ve başlıca gönderilerine bakıyoruz.
En popüler gönderilerin kullandığı ve sektörümüz ile ilgili olabilecek etiketleri de not alıyoruz. Burada ben jewelry ile karşılaştım bu anahtar kelimeyi de listeme ekledim.
Listemde sırası geldiği zaman bu sefer #jewelry diye arama yaptım ve yine bu etiketle paylaşılan kaç gönderi olduğunu ve bu etiketle ilgili diğer kelimeleri de listenin altına yazdım.
Bulduğumuz her bir yeni etiket için aynı işlemleri tekrarlıyoruz. Bu döngüyle elimizden geldiğince çok etiket bulmaya çalışıyoruz. Bir süre sonra aynı etiketlerin tekrarlandığını fark edeceksiniz, yeni bir etiketle karşılaşmıyorsanız artık bir sonraki aşamaya geçme vakti gelmiş demektir.
Aynı işlemleri İngilizce ile birlikte diğer hedef müşterilerinizin dilinde de yapmanızda fayda var. Sözlük kullanarak Almanca, İspanyolca, Fransızca çeviri yapıp bu yöntemle bu dillerde etiketler elde edebilirsiniz.
Bu işlemlerin sonucunda elinizde 100- 300 etiketin bulunduğu bir liste olmuş oluyor. Şimdi bu liste üzerinden eleme yapmaya geldi sıra. Eğer takipçi sayınız azsa 2-3 Milyon ve üstü gönderi olan etiketlerden başlangıçta uzak durun. Hesabınız küçük olduğu için gönderileriniz bu etiketlerde popüler hesaplar arasında kaybolacaktır.
Eğer hesabınız büyükse, etkileşimi fazlaysa ve gönderiniz popüler etiketlerde başlıca gönderilerin arasında yer alıyorsa o zaman bütün Instagram etiketlerini kullanabilirsiniz. Fakat başlangıç için 10 Bin – 1 Milyon arası etiketleri hedeflemeniz sizin için daha verimli olacaktır.
Çıkarttığımız listedeki Instagram etiketlerinin hepsini incelemeye başlayacağız. Her bir etikete girip bu etiketle ne paylaşıldığını ve bu etiket altında yer almak isteyip istemediğimize karar vereceğiz.
Bazı etiketlerde sektörümüzden alakasız şeyler paylaşılabiliyor. Bizim bu etiketlerden uzak durmamız gerekiyor. Mesela “stitch”, dikiş anlamına geliyor fakat aynı zamanda bir animasyon karakterinin adı olduğu için bu etiketle daha çok animasyon karakteriyle ilgili şeyler paylaşılıyor. Bizim dikiş ile ilgili gönderilerimiz bu etiket altında kalabalığa karışacağından biz bu etiketi kullanmıyoruz. Yine bazı etiketler tamamen amacı dışında markamız için zararlı olabilecek içerik paylaşımı için kullanıldığından bu tarz etiketlerden de uzak durmamız gerekiyor.
Bakmamız gereken bir başka şey de etikette paylaşım yapanların ağırlıklı olarak kim olduğu. Eğer bir etikette sadece Instagram’da satış yapanlar paylaşım yapıyor, gönderilerde de etkileşim az görünüyorsa o etiketi de kullanmamak gerekiyor. Çünkü amacımız rakiplerimizle etkileşim kurmak değil, hedef müşterilerimize ulaşmak. Bu tarz etiketlerle paylaşım yapmasak bile bu etiketleri yine de takip etmekte fayda var. Çünkü bu sayede sektör ve trendler hakkında fikir sahibi olabiliyoruz.
Sadece satıcıların kullandığı etiketlere en güzel örnek #etsyseller hashtagi; 16 Milyon gönderi var ve paylaşım yapanların neredeyse hepsi Etsy dükkan sahipleri.
Instagram hashtaglerini eleme işlemi de tamamlandıktan sonra elimizde hatırı sayılır bir etiket listesi oluşmuş olmalı. Bu listeyi en çok gönderi sayısından en az gönderi sayısına olacak şekilde sıralıyoruz.
Sıra bu listeyi bölmeye geldi. Gönderilerinizde kaç adet Instagram etiketi kullanmayı planlıyorsanız elde ettiğiniz etiket listesini bu kadar etiket içeren gruplara bölmeniz gerek. Mesela biz her paylaşım için ortalama 15 etiket kullanıyoruz. Bu 15 etiketin 10 adedi bu listeden kalan 5 adedi ise tamamen sadece o içerikle alakalı etiketler (renk, tarz, mevsim vb gibi). Örnek vererek açıklarsak; toplamda 90 etiketli bir listemiz var ve 10’li gruplara böleceğiz. Yani bizim 9 etiket grubumuz olacak.
Her gruba, en çok paylaşımı olan etiketten başlayacak şekilde, etiketleri yazıyoruz. Yani A, B, C, D, E, F… gruplarımızın içine; 1. Sıradaki etiketi A grubuna, 2. Sıradaki etiketi B grubuna, 3. Sıradaki etiketi C grubuna olacak şekilde bütün etiketleri bölüyoruz.
Bu sayede elimizde hem popüler hem de az popüler etiketlerin dağıtıldığı etiket grupları olmuş oluyor. Etiketleri mümkün olduğunca çok gruba bölmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü paylaşımlarımızın altına bu gruplardan direkt kopyalayıp yapıştıracağız ve sürekli aynı etiketleri kullanarak paylaşım yapmak daha önce bahsettiğimiz gibi erişimin kısıtlanmasına neden olabiliyor.
Bu grupların hepsini ayrı ayrı notlar olarak kaydediyoruz ve her gün bu gruplardan birini kullanarak Instagram’da paylaşım yapıyoruz. Paylaşımlarımızın içeriğine göre grubun içinden bazı Instagram etiketlerini siliyoruz, içeriğe göre yeni ve farklı etiketler ekliyoruz ama genel bir şablon olarak bu etiketleri kullanıyoruz.
Biz otomatik yayınlama için Instagram’ın ve Pinterest’in onaylı çözüm ortağı olan Tailwindapp’i kullanıyoruz. Yukarıda yaptığınız analizden elde ettiğimiz etiketleri Tailwindapp’e girdiğimizde yazılım bize benzer, sektörel başka etiketler de öneriyor. Biz gönderimizin içeriğine göre bu etiketlerden de ekliyoruz.
Instagram’da Satış: Ne sıklıkla ve ne zaman paylaşım yapmalıyız?
Instagram’da düzenli olarak paylaşım yapmak hesabın hızlı büyümesine ve daha çok kişiye erişilmesini sağlıyor. Çoğu Instagram gönderisinin ömrü birkaç gün sürüyor (popüler etiketlerde daha da kısa) ve bu süre sonunda etkileşimi yok denecek kadar azalıyor.
Instagram’ın algoritması gönderinizi birisi beğendiğinde veya yorum yaptığında bu kişiye başka gönderilerinizi de gösteriyor. Dolayısıyla, bir sonraki sefer bir içerik paylaştığınızda algoritma yüksek ihtimalle içeriğinizi bu kişinin akışında tekrar gösteriyor. Yayınlamayı bıraktığınızda, alaka düzeyi puanınız düşüyor ve yeni bir içerik yayınladığınızda, akışta gösterilme olasılığı azalıyor. Potansiyel müşterileriniz içeriğinizle ne kadar çok karşılaşır ve etkileşim kurarsa, markanıza o kadar aşina olurlar ve markanızdan satın alma ihtimalleri o kadar artar.
Bu nedenlerden dolayı tutarlı ve düzenli olmak her sosyal medya platformunda olduğu gibi Instagram için de son derece önemli. Araştırmalara göre günde en az 1 haftada ise 10 post paylaşım yapan markaların platform üzerinde en iyi etkileşim elde ettiği görünüyor.
Fakat bu rakamlar sihirli rakamlar değil. Sizin ne kadar paylaşım yapacağınız ilgili, kaliteli ve müşterilerinizin ilgisini çeken içerik hazırlama miktarınıza bağlı. Yani paylaşmış olmak için paylaşım yapmak yerine her gün 1 adet kaliteli içerik paylaşmak sizin için daha iyi olacaktır.
Her gün yayınlayacağınız paylaşımları hikaye, reels, IGTV gibi içeriklerle destekleyerek iyi bir içerik stratejisi oluşturmalısınız.
Paylaşım yapacağınız saati ise hedef kitlenize göre belirlemeniz gerekiyor. Instagram Business hesabına geçerseniz hedef kitlenizin hangi saatlerde aktif olduğunu, hangi günler daha çok etkileşimde bulundukları görebilirsiniz.
Benzer şekilde internette belirli grupların Instagram’ı en aktif kullandıkları zamanlarla ilgili birçok araştırma sonucuna ulaşabilirsiniz. Başlangıçta paylaşım saatlerini bu araştırma sonuçlarına göre belirleyip daha sonra kendi istatistiklerinden elde ettiğiniz verilere göre değişikliklere gidebilirsiniz.
Instagram’dan her ne kadar bazen şikayet etsek de şu anda dünyanın en büyük sosyal medya platformu. Bu konumunu kaybetmemek için de karşısına çıkan her yeni rakibine karşı farklı çözüm ve özellikler sunarak sektör lideri konumunu korumayı başarıyor.
Daha fazla insana ulaşmak, Instagram’da satış yapmak, hedef kitlenizle iletişim kurup marka bilinirliğini artırmak ve potansiyel müşterileri markanızdan satın almaya yönlendirmek için Instagram pazarlamasına zaman ve çaba harcamak gerçekten gerekli ve önemli.
Yeni bir başlangıç yapmak üzereyim. Bu internet sitesinden çok şey öğreneceğim sanırım. Emekleriniz için gerçekten, tüm samimiyetimle tesekkur ederim. Yeni açacağım Instagram ve etsy magazamla ilgili size bilgi vereceğim. Desteklerinizi esirgemeyecegibizden eminim.
Sevgiler 🙂
Faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize, başarılar diliyoruz 🙂
[…] Instagram’ın son algoritma değişikliği ile kullanıcıların canını sıkmış olsa da hala gözde bir sosyal medya platformu Instagram. Pinterest gibi bu platform da neredeyse tamamen görsel. Instagram hesabınızda malzemelerinizin fotoğrafından yapım aşamalarına, bitmiş ürünlerin bütün fotoğraflarından üretim aşamasındaki selfielerinize kadar her şeyi paylaşabilirsiniz. Sık sık takipçilerinizle etkileşime geçmeniz, yasaklı hashtagler kullanmamanız Instagram’daki görüntülenmeniz açısından çok önemli. Story özelliğini de kullanıp aktifliğinizi koruyarak akılda kalabilirsiniz. Instagram’da Satış ve Hashtag Kullanımı başlıklı makeleyi size yardımcı olması için yazdık. […]