fbpx

Trafik Artıyor Ama Satış Gelmiyor! Online Mağazanızı Geliştirmeniz İçin Tavsiyeler

Mağazamı Geliştirmek İçin Tavsiyeler

İçindekiler:

Bir online mağaza açılışının ilk günlerde yüzlerce hatta bazen binlerce ziyaretçiyi internet sitesine çekmek çok da alışılmadık bir şey değil. Ancak genellikle çok fazla satış gerçekleşmez. Doğru trafiği hedeflediğiniz varsayıldığında, ilgili potansiyel müşterilerin alışveriş yapmasına neyin engel olduğunu bulmak bir gizeme dönüşebilir. 

Bir müşterinin satın almasında rol oynayan pek çok faktör var. Bu faktörlerin “satın al” butonunuzun renginden, marka hikayenizi nasıl yarattığınıza kadar uzun bir listesi var. Bazen bize gereksiz gelse de platformların kullanıcı deneyiminde renk ve şekil değişikliğine gitmesinin başlıca sebebi de bu aslında. Günlük hayattaki bir problemi çözmekte olduğu gibi, satışlarınızın artmamasının ilk olarak “nedenini” bulmanız gerekiyor. Böylece çözüme doğru adım atabilmeniz için başlayacağınız noktayı belirlemiş olursunuz. Dolayısıyla trafiğinizde bir problem yoksa ama yine de satış gerçekleşmiyorsa, yaratmak için uzun saatler harcadığınız internet mağazanıza bir adım uzaktan bir başkasının gözüyle bakmaya çalışın ve kendinize şu soruları sorun:

  1. Online mağaza navigasyonun/yönlendirmenin kullanımı kolay mı?
  2. Gerekli olmayan sayfaları footer navigasyonuna taşımanız mümkün mü?
  3. Markanız görsel olarak profesyonel görünüyor mu?
  4. Online mağaza ana sayfasında net bir harekete geçirici mesaj mevcut mu?
  5. İnternet sitenizin metni hedef kitlenize hitap ediyor mu?
  6. Online mağaza her şeyiyle akıllı telefonunuzda yeterince iyi görünüyor mu?
  7. Şirketiniz güvenilir görünüyor mu?
  8. Alışveriş için gelen ziyaretçiler alışveriş sepetlerine ürün ekliyor mu?
  9. Ziyaretçileriniz sepetlerine ürün ekleyip terk ediyor mu?
  10. Fiyat veya ödeme seçenekleri ziyaretçilerinizin ödeme yapmalarına engel oluyor mu?
  11. İnternet sitenizin ziyaretçilerine yeniden pazarlama uyguluyor musunuz?
  12. Ziyaretçiler internet sitenizi nasıl kaydırıyor, tıklıyor ve arıyor?
  13. Satış gerçekleşmesine engel olan başka ne gibi etkenler olabilir?

Online Mağazanızda Yeni Bir Ziyaretçi Gibi Gezinin

İnternet siteniz potansiyel müşterilerinizin hayatlarındaki ilk e-ticaret deneyimi olmayacak. Herhangi bir giyim mağazasında giyinme kabini olmasını beklediğiniz gibi, potansiyel müşterilerinizin de sizin internet sitenizden beklentileri olacak. Bu beklentilerin bazıları anlaşılır görünse de, birçok durumda basit bir hata satış kaybına neden olabilir.

Menünüzde gezinmek yeterince kolay mı?

Daha-Cok-Satis-Icin-Tavsiyeler

Genellikle ziyaretçiler internet sitelerinde bulunan gezinme menüleriyle, ürün sayfasından ödeme adımına kadar olan yolu takip edebilirler. Bu gezinme menüleri genellikle sayfanın en üzerinde ve en altında bulunur. 

Örnek olarak Apple, Gap ve Victoria’s Secret gibi büyük e-ticaret sitelerini inceleyebilirsiniz. Her birinin, müşterilerin alışkın oldukları ortak unsurları barındırdığını göreceksiniz. İnternet sitelerinin sayfalarının en üzerinde bulunan gezinme menüsü genellikle o e-ticaret sitesinin tüm ürünlerini içeren bir koleksiyon sayfasına ya da ürünleri kendi içerisinde kategorize edecek şekilde açılır ve menü düğmelerine ev sahipliği yapar. 

Şirketinizin türüne göre müşterilerinizin alışveriş yapmayı tamamlamadan önce incelemek isteyebileceği sayfaların bağlantılarını da gezinme menülerinize ekleyebilirsiniz. Mesela:

  • İşletmeniz ve kuruluş hikayeniz hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen müşterileriniz için “Hakkımızda” sayfası.
  • Müşterilerin soru ve endişeleriyle alakalı size ulaşabilmesi için “İletişim” sayfası.
  • Müşterilerinizin en yaygın sorularını yanıtlamak için “Sıkça Sorulan Sorular” sayfası.
  • Müşterilerinizin ne kadar ücret ödeyeceği ve kaç günde ürüne ulaşacağı gibi bilgileri içeren “Kargo” sayfası.
  • Yine şirketinizin faaliyet gösterdiği alana göre “Beden Tablosu” sayfası.

Gerekli Olmayan Bağlantıları Sayfanın En Altındaki Gezinme Menüsüne Taşıyın

Profesyonel Bir Mağaza İçin Tavsiyeler

Ziyaretçilerin geneli bir şirket hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerinde, o şirketin internet sitesinin en altındaki gezinme menüsünü inceler. Dolayısıyla en alttaki gezinme menüsüne koyacağınız bağlantıları ortadan kaldırmayı düşünmek hata olur.

Footer gezinme menüleri bir online mağaza için birçok avantaja sahiptir. En alta yerleştirilen bağlantılar genellikle sayfanın en üzerinde bulunan gezinme menüsündeki bağlantılardan oldukça farklıdır. İade ve değişim politikası, müşteri yorumları, gizlilik ve şartlar gibi bilgilere erişilebilecek bağlantıların tamamını internet sitenizin en altında bulunan gezinme menüsüne yerleştirebilirsiniz.

Hem sayfanızın üzerindeki, hem de en altındaki gezinme menülerini sık sık kontrol etmelisiniz. Başlıklar ile sayfalar uyumlu mu, verilen bağlantılar güncel mi ve tıklandığında sayfaya ulaşılabiliyor mu? Bu potansiyel sorunların hepsi çözmesi oldukça basit problemler olmasına rağmen satış kaybetmenizin bir parçası olabilir.

Ana Sayfanız Konusunda Dürüst Olun

Bir online mağaza ana sayfasını fiziksel bir mağazanın vitrinine benzetebilirsiniz. Ana sayfadan hem müşterileri internet sitesinde gezinmeye ve alışveriş yapmaya teşvik etmesi hem de markanızı en iyi şekilde yansıtması beklenir. 

E-ticaret siteniz için seçtiğiniz tasarım ve tema önemli rol oynuyor olsa da dikkat etmeniz gereken farklı noktalar da var.

Markanız Görsel Olarak Profesyonel Görünüyor Mu?

Daha İyi Bir Mağaza İçin Tavsiyeler

Markanız internet sitenizin ana sayfasında sergilenir. Ana sayfanızda sergilediğiniz şeyler -buna renk paletinden yazı tipine kadar her şey dahil olmak üzere- müşteriler tarafından markanızın kim olduğunu anlamak için kullanılır. Benzer şekilde ana sayfanızda gördükleri, markanın müşterileri arasına katılıp katılmayacaklarını da belirleyebilir. Kendinize şu soruları yöneltebilirsiniz:

  • Profesyonel bir logonuz var mı?
  • Birbirleriyle uyumlu renkler ve yazı tipleri ile güçlü bir görsel marka kimliği yansıtıyor musunuz?
  • İnternet sitenizdeki fotoğraflar yeterince kaliteli ve net mi? Bir başka deyişle, internet sitenizde bulanık, kötü çekilmiş fotoğraflar mevcut mu?
  • İnternet sitenizdeki metinlerin okunması, daha da önemlisi taranması, yeterince kolay mı?

İlginizi çekebilir: Ücretsiz E-Kitap – Küçük İşletmeler İçin Markalaşma

Bir markanın görsel unsurlarını bir araya getirmek için her zaman karmaşık aşamalara ihtiyaç duymaz. Bir logo sahibi olmasanız bile, internette size logo oluşturmak da yardımcı olabilecek pek çok araç var. İlk etapta Canva üzerinden bile hazırlayabilirsiniz.

Bu araçlar sayesinde, potansiyel müşterilerinize güven vermek ve mağaza şablonunuzda sergilemek için logonuzun tamamlayıcı renklerinden oluşturulmuş varyasyonlarını edinebilirsiniz. Böylece markanız daha kusursuz görünebilir.

Tabii ki markanızın görünümüne verdiğiniz önemi ürünlerinizin nasıl göründüğüne de vermeniz gerekiyor. İnternet sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerin ürün hakkındaki en büyük izlenimi kullanacağınız fotoğraflardan edineceğini unutmamalısınız.

İnternet sitenizde veya pazarlama kanallarınızda kullanmak üzere “lifestyle” fotoğraflara ihtiyaç duyarsanız kendiniz çekebilir veya Burst üzerinden ücretsiz stok fotoğraflar edinebilirsiniz. Burst’daki fotoğrafların birçoğu e-ticaret sektörü için çekilmiş profesyonel fotoğraflardır.

Kendi fotoğraflarınızı kaliteli bir şekilde sergilemeyi tercih ederseniz aşağıdaki seçenekler hem basit hem de uygun fiyatlı olması ile işinize yarayabilir:

  • Ev yapımı fotoğraf stüdyosu
  • Remove.bg ile fotoğraf arka planlarının temizlenmesi(dekupe edilmesi)
  • Ücretsiz fotoğraf düzenleme programları

İnternet sitenizdeki fotoğraflar yeterince kaliteli görünmüyorsa müşterileriniz şirketinizin “amatör” olduğu izlenimine kapılabilirler olabilir. Bu yüzden görselliğe önem vermenizi tavsiye ederiz.

İlginizi çekebilir: Etsy’de Ürün Fotoğrafı Nasıl Olmalı?

Ana Sayfanızda Harekete Geçirici Mesaj Kullanın

Mağaza Geliştirmek İçin Tavsiyeler

Daha önce bahsettiğimiz gezinme menüsünde olduğu gibi, harekete geçirici mesaj kullanımı da internet sitenizi ziyaret eden müşterilerinizin ana sayfadan ödeme adımına kadar takip ettiği yolda yön bulmasını sağlayabilir. Harekete geçirici mesajlar tıklanabilir bir düğme olmasıyla birlikte rengi, yazı stili ve içerdiği “mesaj” ile ziyaretçilerin aksiyon alması için tasarlanmış araçlardır. İnternet sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerin eyleme geçmesi için teşvik edici olmalıdır.

E-ticaret siteleri genellikle ana eylem çağrılarını ana sayfalarının bannerları aracılığıyla yapar. Ana sayfanın “header” bölümünde bulunan ilk banner genellikle en çok satan ürünleri veya en ilgi çekici koleksiyonu tanıtır. 

Örneğin, güzellik sektöründe faaliyet gösteren Vanity Planet, internet sitesinde güçlü bir ana sayfa bannerının gerekli tüm özelliklerini taşıyor. Ana sayfalarında bulunan banner tüm sayfayı kaplayarak yeterince ilgi çekici halde ve içerisinde müşterilerin alışverişe hemen başlamaları için bir mesaj bulunuyor. 

İnternet sitenizin güçlü bir ana sayfa bannerı yoksa veya içerisinde çok fazla mesaj barındırıyorsa ziyaretçilerin kafasını karıştırabilir. Rakipleriniz bir tık uzakta bekliyorken müşterilerinizde soru işareti yaratmanız ne yazık ki onları kaybetmenin en kolay yollarından biri.

İnternet sitenizde ücretsiz kargo veya belirli ürünlerdeki indirimi tanıtmak için ikinci bir mesaja ihtiyaç duyuyorsanız “duyuru çubukları” kullanmak en iyi yollardan biri. Duyuru çubukları genellikle internet sitelerinin en üzerinde, gezinme menüsünün de üstünde küçük puntolu mesajlar olarak görünür.

Örneğin Outdoor Voices’ın internet sitesini inceleyebilirsiniz. Kullandıkları duyuru çubuğu ile banner hiçbir şekilde birbirlerini engellemiyor. Aynı zamanda hazırladıkları hediye kılavuzunu da kendi müşterilerine sunma fırsatı buluyorlar. 

İkincil mesajlar kullanmak müşterilerinizin eyleme geçme potansiyelini artırabilir. Bannerda en çok satan ürünlerinizi sergilerken duyuru çubuğunuzda belli bir limitin üzerinde ücretsiz gönderim yapacağınızı bildirdiğinizde müşterilerinizin ortalama sepet tutarlarına da olumlu etki sağlamak için bir şansınız olabilir.

İnternet sitenizin metinleri hedef kitlenize hitap ediyor mu?

Satış Yapmak İçin Tavsiyeler

Bir online mağaza ana sayfasını iyi yapan bir diğer unsur metinleridir. Bu metinlerin, ziyaretçileri sizin mağazanızdan alışveriş yapmaya yönlendirmesi gerekir.

İnternet sitenizin metinleri, açık ve ikna edici olmalı. Gereğinden uzun cümleler ve paragraflar ürünlerimizi satın almak için gelen ziyaretçilerimizin dikkatinin dağılmasına neden olabilir. Birçok e-ticaret devi ana sayfalarındaki metinleri olabilecek en kısa şekilde tutmaya özen gösterir.

Mejuri, internet sitesinde marka hikayesinden bahsederken bile mümkün olan en kısa şekilde metin yazan şirketlerden biri. Daha fazla bilgi edinmek isteyen müşterilerini “Hakkımızda” sayfasına yönlendiriyor ve ana sayfasını ürün satın almaya gelen müşterilerin önünü kendi hikayesini anlatarak kesmiyor.

Metin yazarlığında yapılan en sık hatalardan biri herhangi bir hedef kitle belirlenmeden metinlerin yazılması. İnternet sitenizi ziyaret eden ve metinlerinizle karşılaşan potansiyel müşterileriniz “bu internet sitesi tam da benim için” diyebilmeli.

Ana sayfadaki metinleriniz herkesle konuşmaya çalışırsa, hiç kimseyle konuşamaz.

İnternetten satış ve e-ticaret sektöründe tamamen güvene dayalı bir yapı işlemekte. Bir online mağaza ana sayfasında göze çarpan bir yazım hatası, o sayfanın amatör görünmesine neden olabilir. Dolayısıyla güven vermesi de bir o kadar zorlaşır. Şirketinizin ana sayfasını kontrol ederken çevrenizin görüşlerinden de yararlanmanız hata olasılığınızı azaltabilir. Aynı zamanda freelance metin yazarları ile çalışmanız işinizi bir adım daha yükseltmenize yardımcı olabilir.

İnternet siteniz akıllı telefonunuzda yeterince iyi görünüyor mu?

Daha Fazla Yapmak İçin Tavsiyeler

Kendi internet sitenizi düzenlemenin en büyük problemi internet sitenizi müşterilerinizin gördüğü ekran ile aynı ekrandan görmüyor olmanız. Günümüzde e-ticaret sitelerinin trafiklerinin büyük bölümü bilgisayarlara göre oldukça farklı görünüme sahip akıllı telefonlardan ve tabletlerden gelmekte. 

İnternet sitenizin her cihazda iyi göründüğünden emin olmak için hem kendi cihazlarınızdan hem de çevrenizde bulabildiğiniz her cihazdan kontrol edin. 

Eğer bir mobil cihaza erişiminiz yoksa bilgisayarınızda kullandığınız Google Chrome gibi browserların “Siteyi İncele” özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bunu yapmak için sağ tıklayıp “İncele” diyebilir veya Ctrl + Shift + I kısayolunu kullanabilirsiniz.

Online Mağaza güvenilir görünüyor mu?

Hiç satışınız olmadığında ziyaretçilerinizin güvenini kazanmak zor olabilir. Ancak bir şekilde ziyaretçileri, müşterileriniz arasında katmanız gerekiyor. Ziyaretçileriniz sizi şahsen tanıyamayacağı için, internet sitenizin davetkar olması ve kendilerini güvende hissettirecek şekilde tasarlanmış olması çok önemli.

Bunu sağlamanın birkaç yolu var:

1. Canlı Sohbet Desteği

Daha Çok Satış Yapmak İçin Tavsiyeler

Müşterilerinizi fiziksel olarak karşılayamıyor olsanız da onlarla birebir iletişim kurmanızın bir yolu mevcut. Canlı sohbet desteği ile müşterilerinize kendinizi ve şirketinizi birebir tanıtabilir onlarla bağlantı kurabilirsiniz. Bunu yapmak için online mağaza sitenizin altyapısına uygun eklentiler kullanabilirsiniz. Facebook Messenger uygulaması bile birçok altyapıya uygun canlı sohbet desteği sunuyor.

Canlı sohbet desteği ile internet sitenizde gezinen müşterilerin sorularını anında yanıtlayabilirsiniz. Bazı canlı sohbet araçları otomatik mesajlar ve yanıtlar programlamanıza olanak tanıyor. Böylece mesai saatleri dışında bile müşterilerinize destek sağlayabilir, soru sormalarına imkan tanıyabilirsiniz.

2. İlişkilerinizi Geliştirmek İçin Sosyal Medya Kullanın

Sosyal medya hesapları bir markanın internetteki varlığının önemli parçalarından biri. Potansiyel online mağaza müşterileri markanızı Instagram üzerinden keşfetmediyse bile, karar aşamasının bir noktasında markanızın Instagram sayfasına göz atmayı düşünebilir. 

Sosyal medya platformlarının tamamında olmanız gerekmez ancak müşterilerinizin sıklıkla kullandığı platformlara markanızı taşımanız oldukça iyi bir fikir. Böylece şirketinizin faal durumda olduğunu göstermek için düzenli paylaşımlar yapabilir, yorumlar ve özel mesajlar aracılığıyla potansiyel müşterileriniz ile iletişimde kalabilirsiniz.

Instagram hesabınız henüz gelişme aşamasındaysa, internet sitenizin küçük bir bölümüne Instagram galerisi koymayı düşünebilirsiniz. Böylece internet sitenizi ziyaret edip markanızdan hoşlanan ziyaretçileriniz, sizi Instagram’dan da kolaylıkla bulup takip edebilirler.

3. Kullanıcılar Tarafından Oluşturulan İçerikler

Mağazanızda veya pazarlama kanallarınızda kullanabileceğiniz müşteri yorumlarına sahip değilseniz; ürünlerinizin bir kısmını arkadaşlarınıza, ailenize ve çevrenize dağıtarak onlardan fotoğraf ve yorum isteyebilirsiniz. Aynı zamanda yorum veya değerlendirme yapmaya dayalı çekilişler ya da yarışmalar düzenlemek de alternatif bir yol olabilir.

Daha sonra elde ettiğiniz kullanıcı yorumlarını ve ürün değerlendirmelerini internet sitenizde ve pazarlama kanallarınızda kullanarak ziyaretçilerin güvenini kazanmak için adımlar atabilirsiniz.

4. Hikayenizi Yaratın ve Kullanıcılarla Paylaşın

İnsanlar, “insanlardan” satın almayı sever. Bu büyük perakende şirketlerine karşı elinizdeki en büyük kozlardan biri. Yarattığınız markada bu “kişisel” unsur yoksa veya eksikse yeni ziyaretçilerle bir bağlantı kurmak ve onların şans vermesini sağlamak için hikayenizi veya misyonunuzu ana sayfanızda ya da “Hakkımızda” sayfasında mutlaka anlatın.

Ziyaretçilerin Hangi Adımda Alışveriş Yapmaktan Vazgeçtiklerini Öğrenmek İçin Verileri Analiz Edin

Mağaza İyileştirmek İçin Tavsiyeler

İnternet sitenizin internetten alışveriş yapan kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına uygun bir yapıda olduğundan emin olduktan sonra yapmanız gereken ilk şey internet sitenizin verilerini yakından takip etmek.

Her online mağaza kendi içerisinde farklı özellikler barındırır. Dolayısıyla her internet sitesinde kullanıcıların takılabileceği farklı farklı aşamalar olabilir. Bu aşamaları öğrenmek için mutlaka Google Analytics gibi analiz araçları kullanmanızı öneririz.

Satın alma aşamasına kadar gelen ziyaretçilerinizin yüzdesi dijital pazarlama dilinde “dönüşüm oranı” olarak adlandırılır. Genel dönüşüm oranınız elbette önemli. Ancak internet sitenizdeki “Sepete eklendi”, “Ödeme alındı” gibi aşamaları da kayıt altında tutarsanız daha detaylı bir veri analizi yapmanız mümkün olur. Böylece neden satış olmadığını veya satışın hangi aşamasında problem olduğunu tespit etmeniz kolaylaşır.

Potansiyel müşterileriniz alışveriş sepetlerine ürün ekliyor mu?

İnternet sitenizi ziyaret edenlerin kaç tanesinin sepetlerine ürün eklediğini bilmek oldukça önemli. Bu bilgi mağazanızda yapacağınız değişiklikleri planlarken son derece yardımcı olabilir. 

Ziyaretçiler sepetlerine ürün eklemiyorsa aşağıdaki maddelerden bazılarını uygulamayı düşünebilirsiniz:

  • Daha detaylı inceleyebilmeleri için daha çok fotoğraf eklemek.
  • “Sepete Ekle” butonunun rengini, boyutunu veya yazı stilini değiştirmek.
  • “Sepete Ekle” butonunun hem mobil cihazlarda hem de bilgisayarlarda bulunmasının ve tıklanmasının kolay olduğundan emin olmak.
  • Ürün açıklamalarının uzun yazılarak “Sepete Ekle” butonunu sayfanın aşağılarına doğru itmediğinden emin olmak.
  • Ürün sayfanızın okunabilirliğini artırmak için çeşitli işaretler ve biçimlendirme seçeneklerinden yararlanmak.

Ziyaretçileriniz Sepete Ekliyor Fakat Satın Almadan Terk Mi Ediyor?

Dönüşüm oranlarında en sık problem yaşanan yer, alışveriş sepetlerine ürün eklenip satın alınmadan terk edildiği kısımdır. 

Ziyaretçileri terk ettikleri sepete geri döndürmenin, denemeye değer birkaç yolu var. Aşağıdaki fikirleri kendi internet siteniz için uygulayarak potansiyel müşterilerinizi, işlemlerine devam etmeleri için internet sitenize tekrar davet etmeyi deneyebilirsiniz.

  • Kullandığınız bir e-posta pazarlama aracını terk edilmiş alışveriş sepetleri için özelleştirerek potansiyel müşterilerinize “Sepetinizde ürün unuttunuz!” gibi bir mail atabilirsiniz.
  • Sepetlerini terk ettikleri için kaybettiğiniz satışları ve müşterileri geri kazanmak adına gönderdiğiniz e-postada bir indirim kuponu teklif edebilirsiniz.
  • Gönderdiğiniz e-postayı yalnızca bir adet ile sınırlandırmayarak belirli periyodlarla tekrar tekrar sepetlerini müşterilerinize hatırlatabilirsiniz.
  • “Alışveriş Sepetini İncele” sayfasını ödeme adımının önünden kaldırmayı ve müşterilerinizin sepete ekledikleri ürünlerin doğrudan ödeyebilecekleri sayfaya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • “Sepete Ekle” butonunun yanına “Şimdi Satın Al” butonu da ekleyerek müşterilerinizin ilgili ürünü doğrudan satın almaya yönlendirmeyi deneyebilirsiniz.

Fiyat veya Ödeme Seçenekleri Ödeme Yapmalarına Engel Oluyor Mu?

Mağazanızı Geliştirmek İçin Tavsiyeler

Dönüşüm oranlarınızı takip ettiğinizde ürün sayfasından ödeme sayfasına kadar herhangi bir problem görmüyorsanız ama ödeme aşamasında müşterileriniz takılıp kalıyorsa, aşağıdaki seçenekleri denemeniz faydalı olabilir.

  • Ürünlerinizin potansiyel müşterilerinize daha cazip gelmesi için fiyatlandırma ve kargo ücretleri konusunda bazı değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz.
  • Ziyaretçilerin daha fazla alışveriş yapmasını sağlayabilmek adına bir “Ücretsiz Kargo Eşiği” belirleyebilirsiniz. Böylece müşterilerinizin ortalama sepet tutarını da artırmanız mümkün olur.
  • Ucuz standart kargo ve hızlı ekspres kargo gibi gönderim seçenekleri sunabilirsiniz.
  • İmkanınız varsa Kredi/Banka Kartı, Hediye Kuponu, Apple Pay, Google Pay, Havale/EFT gibi olabildiğince çok ödeme kanalı sunmaya çalışabilirsiniz.
  • Çeşitli eklentiler ile ilk satın almasını gerçekleştiren müşterilere ödeme adımında özel bir kupon sunmayı test edebilirsiniz.

Ödeme sürecini kolaylaştırdıkça dönüşüm oranınız da artacaktır. Son adıma kadar gelmiş olan müşterilerinizin kolayca ödeme yapabilmesini sağlamak, sizin sorumluluğunuzun bir parçası.

İnternet sitenizin ziyaretçilerine yeniden pazarlama uyguluyor musunuz?

Ziyaretçilerinizin internet sitenizi ziyaret ettiği ilk seferde ürün satın almaya hazır olmayabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Birçok durumda internet sitenize ve fiyatlarınıza bağlı olarak tekrar tekrar ziyaret etme ihtiyacı duyabilirler.

‘Yeniden pazarlama’nın hedefinde tam da bu ziyaretçiler var. Alışveriş sepetini terk edenler, bir ürünün sayfasını ziyaret edenler ya da internet sitenizde başka farklı işlemler yapmak gibi eylemde bulunan ziyaretçileriniz, yeniden pazarlama kampanyalarınızı uygulamanız gereken kitledir. Satın almaya henüz hazır hissetmeyen ziyaretçilere markanızı hatırlatmak etkili bir satış yöntemi olabilir.

Yeniden pazarlama kampanyaları genellikle biraz önce bahsettiğimiz gibi e-posta pazarlamaları (“Sepetinde ürün unuttun” e-postası atmak gibi) ve ücretli reklamlar aracılığıyla yapılır. 

Kurulum aşaması biraz zaman alabilir ama dijital pazarlama açısından son derece etkili bir yöntemdir. İnternet sitenizde ziyaret ettikleri ürünleri dinamik olarak internetin birçok köşesinde tekrar tekrar görebilmelerini sağlar. Yeniden pazarlama kampanyası oluşturmanın en popüler yollarından biri de Facebook reklamları.

Ziyaretçiler internet sitenizi nasıl kaydırıyor, tıklıyor ve arıyor?

Ziyaretçilerinizin ürünlerinizi veya markanızı anlamakta zorlanıp zorlanmadığını tespit etmekte güçlük çekiyorsanız mevcut kayıtlı kullanıcıların oturumlarını izlemeyi ve analiz etmeyi düşünebilirsiniz. Bunu bir oturumun video kaydını daha sonradan izlemenize olanak tanıyan Hotjar veya LuckyOrange gibi uygulamalar aracılığıyla da yapmanız mümkün.

Birilerinin internet sitenizde aradığını bulmakta zorlandığını veya gezinmekte problem yaşadığını öğrenmek, işletme sahibi olarak sizin ders çıkarmanız gereken konulardır. Eğer Hotjar kullanmayı düşünürseniz, müşterilerinizin nerelere tıkladığı gibi bilgileri içeren bir harita çıkarmanız da mümkün. Böylece ziyaretçilerinizin ödeme adımına giden yolculuğunu daha “basit” şekilde planlayabilir ve kolaylaştırabilirsiniz.

Ziyaretçilerinizin internet sitenizin hangi kısmında kaybolduğunu daha iyi anlayabilmek için arama çubuklarından yararlanabilirsiniz. Böylece internet sitenizde gezinen ziyaretçilerin ne tür aramalar yaptıklarını ve tam olarak nasıl aradıklarını çeşitli raporlama eklentileri kullanarak izleme şansınız olur. Aynı zamanda popüler arama terimlerini gezinme menünüzün etrafına serpiştirmek hem ziyaretçilerinizi yönlendirmenize hem de dönüşüm oranlarınızı artırmanıza yarayabilir.

Satış gerçekleşmesine engel olan başka ne gibi etkenler olabilir?

Mağazanızı İyileştirmek İçin Tavsiyeler

İnternet sitenizin verilerini analiz etmek genellikle potansiyel satışların sızdığı boşlukları anlamanızı sağlar. Bunun yanı sıra popüler e-ticaret sitelerinin uyguladığı yöntemleri takip etmek de dönüşüm oranlarınızı artırmanıza yarayabilir. İş fikrinize güvendiğiniz sürece bu makalede okuduğunuz küçük değişiklikler ilk satışınızı elde etmenize yardımcı olabilir.

Eğer her yolu denediyseniz ve hala bir satış elde edemediyseniz kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Doğru ürünleri doğru kitleye mi satıyorsunuz?
  • Bir niş üzerine odaklanmayı denediniz mi?
  • Yüksek kaliteli trafik için çaba sarf ettiniz mi?
  • Ziyaretçilerinizi e-posta bülteninize kayıt ediyor musunuz?
  • Başkalarından geri bildirim istediniz mi?

Mağazanızın üzerinde sürekli çalışmanız gereken bir iş olduğunu unutmayın. Performansınızı sürekli denetleyerek zaman içerisinde daha iyi bir hale getirmeyi hedefleyin.

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top