Ürünün ne olduğunu yazın.
Şimdi bazılarınız ”E herhalde yani yazacağız ürünün tanıtımını, ürünün ne olduğunu.” diye düşünmüş olabilir fakat bazen şu gibi şeylerle karşılaşabiliyoruz: Ürünün tanıtımına ürünün ne olduğunu yazmak yerine ”It is pink.” yani ”Bu pembe.” gibi şeyler yazılabiliyor. Burada eğer ürünün ne olduğunu yazarsak daha başarılı bir sonuç elde ederiz. Aynı şekilde başlıklarda çok fazla ”Gift” kelimesi veya bağlantılı kelimeler kullanmışsak; gift for her, wedding gift, couple gift vs. gibi. O zaman bu durumda ürün tanıtımına indiğimiz zaman tekrardan ürünün ne olduğunu söylemek daha başarılı sonuç verecektir.
Ürünün rengini yazın.
Ürünün rengini aslında attribution kısmında yani nitelikler kısmında belirtiyoruz fakat fotoğraflara bakıldığı zaman özellikle kırmızı ve turuncu arasındaki farklar ya da mint yeşili mi yoksa mint mavisi mi olduğu gibi farklılıklar bazen anlaşılamıyor. İşte bu yüzden ürün tanıtımına geldiğimizde tekrardan rengini belirtmemiz gerekebilir. Örneğin mavi bir bardak yaptıysanız bu mavi bardağın ölçülerini de belirtmeniz SEO açısından da harika olur.
Ürünün büyüklüğünü ve boyutunu yazın.
Ürün tanıtımlarımıza boyut ve büyüklük yazarken dikkat etmemiz gereken şeylerden bir tanesi de sadece santimetre cinsinden yazmamak; inç cinsinden de yazmak. Bir ağırlık varsa sadece gram değil pound cinsinden de yazmak. Bunun sebebi şu: Müşteri gidip de onu internette arayıp ”Kaça denk geliyor acaba?” diye bakmayabilir ve bu da üründen ayrılmasına neden olur. Size ürün ölçülerini öğrenmek için mesaj atabilir, ama saat farkından dolayı geç cevap verebilirsiniz. Bu da müşterinizi kaybetmenize neden olur. Bundan dolayı iki cinsten de yazmaya özen gösterin. Lifestyle fotoğraflarınız yani kullanım aşamasında fotoğraflarınız yoksa eğer boyutunu da yazmalısınız. Örneğin bu A3 boyutunda bir poster veya bu etek dize kadar inen etek gibi.
Ürünün malzemesini yazın.
Malzemeyi aslında ayrıca bir yerde belirtiyoruz hatta başlıkta da yazmış olabilirsiniz. Ama yine de ürün tanıtımına geldiğinizde malzemeyi yeniden belirtin. Özellikle bazı sektörlerde karışıklıklar olabiliyor. Örneğin reçine ile cam birbiriyle karışabiliyor, suni deri mi yoksa gerçek deri mi olduğu da karışabilir. Bu yüzden yeniden belirtmenizde fayda var.
Ürünün tekniğini yazın.
Bu aslında her sektör ve her ürün için gerekli bir madde değil. Yani mesela eğer bitmiş bir kazak satıyorsanız ”Ben onu Türkan Şoray kirpiği tekniği ile ördüm.” demenize, bunu belirtmenize gerek yok. Fakat bir nakış tarifi satıyorsanız ”Bunu zincir tekniği ile yaptım.” ya da ”Şu dikişleri kullandım.” demeniz gerekebilir.
Teknik kelimelerin açıklamasını yazın.
Eğer çok teknik kelimeler kullanmanız gerekmişse Yani pyrography tekniği ile yaptım demişseniz eğer müşteriniz pyrography’nin ne olduğunu bilmiyor olabilir. Bu sebeple çok fazla teknik kelimelerin kullanılması durumunda bunların açıklamalarını da ürün tanıtımına yazmalısınız.
Ürünün bakım şartlarını yazın.
Ürün özel bir bakım gerektiriyorsa bunu da ürün tanıtımına yazmalısınız. Bu her ürün için geçerli değil aslında ama eğer ürün özel bir bakım gerektiriyorsa: “Direkt güneş ışığı almasın” veya “Deterjanla yıkanmasın” gibi bunları ürün tanıtımına yazmamız lazım.
Kimler almalı yada almamalı ?
Ürünümüzü herkesin almasını istiyoruz tabi ki. Ama bazı durumlarda mesela cilt bakım ürünlerinde “hamilelere uygundur” ya da “bebeklere uygun değildir” gibi ibareler yazmanız gerekebilir. Buna ek olarak bazı malzemeler cilde değdiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu tarz malzemeler kullanıyorsanız da alerji uyarısını da yazmayı unutmayın.
Ürünün verdiği his nedir?
Böyle söyleyince kulağa bir garip geliyor olsa da, müşteriler ürünlerinizi ellerine alıp bakamadıkları için ürünün hissiyatını bilmek isterler. Mesela yaptığımız telefon kılıfı sert mi, yumuşak mı? Dokulu bir kağıda basılmış bir davetiye mi satıyorsunuz? Sattığınız kolyenin ağırlığı nasıl? Bu gibi bilgileri de yazmak isteyebilirsiniz.
Ürün nasıl çalışıyor?
Sattığınız kolyenin klipsi mi var yoksa arkadan mı bağlanıyor? Yastık kılıfınız fermuarlı mı yoksa cepli mi? Ürünleriniz hakkında merak edilen soruların cevaplarını yazacağınız yer ürün tanıtımınız olmalı.
Ürün kullanıma hazır mı?
Bu özellikle müşteriler ile problem yaşamamak açısından önemli. Ürün fotoğraflarımızda yaptığımız resim çerçeveli bir şekilde sergilenmiş olabilir ama gönderirken tüp içerisinde gönderiyor olabiliriz. Ya da bazı ürünlerin müşteri tarafından montajının yapılması gerekebilir. Problem yaşamamak açısından bunları mutlaka ürün tanıtımında belirtmeliyiz.
Paketlemeyi nasıl yapıyorsunuz?
Etsy hediye alışverişinin çok sık yapıldığı bir mecra. Eğer müşterileriniz hediye paketi istiyorlarsa; sizinle iletişime geçmeleri, ek bir ücret vermeleri gerekiyor olabilir. Ya da belirtilmiş olsun ya da olmasın her seferinde hediye paketinde gönderiyor olabilirsiniz. Bu gibi detayları mutlaka ürün tanıtımınızda belirtin.
Ürünün benzerlerinden farkı ne?
Daha kaliteli malzemeler kullanıyor olabilirsiniz, ertesi güne kargo yapıyor olabilirsiniz, az bulunan bir tekniğiniz olabilir. Bu gibi diğer ürünlerden ayrıldığınız noktaları rakiplerinizi kötülemeden ürün tanıtımına yazabiliriz.
Fotoğraftaki ürünü mü satıyorsunuz?
Etsy’de çoğu satıcı bir ürünü yaptıktan sonra fotoğrafını çekerek Etsy içerisinde listeliyor. Sipariş geldiği zamanda aynısından bir tane daha yapıp müşteriye kargoluyor. Buna made to order ürünler diyoruz. Bazı ürünler made to order olmayabilirler. Örneğin reçine içerisine bir çiçek koyarsınız kolye yapar ve onu satarsınız. Veya sahilden taşlar toplamışsınızdır; bir çerçevenin etrafına koyarsınız ve onu o şekilde satarsınız. Aynı ürünü bir kez daha gerçekleştirmeniz malzemenin yapısı dolayısıyla imkansız. Ama yeniden yapacağınız benzer bir şey olabilir. Bu gibi durumda listeyi kaldırmak yerine veya yeniden çerçeveletip koymak yerine ”Fotoğraftaki ürün gelmeyecektir fakat çok benzerini yapıp yollayacağım.” diyebilirsiniz.
Fotoğraftakilerin hepsini mi satıyorsunuz?
Fotoğraflarda müşteriye güzel, albenili gözükmesi açısından bazı ürünleri ve ürün ile alakalı şeyleri birlikte çekebiliriz. Örneğin bir kalemlik yaptınız diyelim ki; içerisine kalemler koyabilirsiniz. Ya da adet ile boncuk satıyoruz diyelim ki; bir tane boncuk güzel görünmeyebileceği için pek çok boncuğu toplu halde fotoğraflayıp listeyebilirsiniz. Fakat müşteri için açıklayıcı olması açısından “Fotoğraftakilerin kaç tanesini satıyorsunuz, hepsini mi yoksa bir ya da birkaç tanesini mi? Toplu halde mi satıyorsunuz?” gibi soruların cevaplarını belirtmeniz gerekir.
Ürünün bir kokusu var mı?
Bazı ürünlerin ağır kokuları olabilir. Özellikle verniklenmiş olanlar, boyanmış olanlar, antika olanlar gibi. Müşteri ile sorun yaşamamak açısından bu uyarıyı da ürün tanıtımınıza ekleyebilirsiniz.
Antika ürün belgesi.
Antika ürünler satıyorsanız; elinizde bu ürünlerin gerçek olduğuna dair belgeler varsa ve bunları müşterilerinize iletecekseniz mutlaka ürün tanıtımında belirtin.
Ürün açıklamasında dükkan politikası yazılmalı mı?
Önemli dükkan politikalarını da dükkan tanıtımına yazabilirsiniz ama gerçekten önemliyse. Etsy’de ürünlerin aramalarda daha yukarı çıkmasını sağlamanın yolu, arama motoru optimizasyonu yani SEO’dur. ”Soru-Cevap Etsy SEO” videosunun içerisinde de ürün tanıtımlarında ürün ile alakasız şeyler yazılmaması gerektiği konusundan bahsetmiştik. Bunların içerisinde shipping ile ilgili, dükkan politikaları ile ilgili şeyler de var. Bunun da küçük bir istisnası var. Eğer ürün için çok önemli bir dükkan politikası varsa bunu ürün tanıtımına yazabiliriz. Örnek olarak şunu verebiliriz; Eğer bir iç çamaşırı satıyorsanız ve bu ürün için kesinlikle değişim yapmayacaksanız, bunun belirtilmesi gerekebilir. Kişiselleştirilmiş ürünlerin iadesinin yapılmayacağı gibi detaylarda belirtmek isteyebilirsiniz.
Eğer Etsy ile ilgili daha çok bilgi almak isterseniz Etsy Nedir, Etsy Satış, Etsy SEO ve Etsy Kargo yazılarımızı okuyabilirsiniz.