Etsy Nedir?
Diğer soruları cevaplamadan önce Etsy Nedir sorusuna cevap vermeye çalışalım. Etsy; el yapımı, vintage – antika, dijital ürünler (PDF, Jpeg dosyalar gibi) ve el yapımı ürünlerin yapımında kullanılan malzemelerin (craft supply) alım satımının yapılması için müşteri ve satıcıları bir araya getiren bir alışveriş platformudur. 36 Milyon alıcıyı 2 Milyon satıcıyla buluşturur ve müşterilerinin %85’ini kadınlar oluşturur. Çalışma mantığı Ebay ve Amazon ile benzerlik taşımakla birlikte, satılmasına izin verilen ürünler bakımından diğer platformlardan çok daha farklıdır.
Barındırdığı ürünlerin birçoğu, dünyanın birçok yerindeki Etsy mağazası sahipleri tarafından üretilen benzersiz ürünlerdir. Etsy’de satılabilecek ürünler ya sizin tarafınızdan üretilerek “handmade” olmalı, ya “vintage” olmalı ya da bir ürünü üretmek için ihtiyaç duyulan ham malzemeler olmalıdır.
Etsy’de dükkan açma maliyeti ne kadar?
Etsy nedir sorusundan sonra en çok aldığımız soru, Etsy’de dükkan açma maliyetleri. Aslında Etsy’de dükkan açmak ücretsiz fakat ürünlerinizi dükkanınızda listelemek için ürün başına 0.20 Amerikan Doları ücret talep edilir. 0.20 dolara listelediğiniz ürününüz 4 ay boyunca aktif kalır, 4 aydan sonra tekrar 0.20 Amerikan Doları vermeniz gerekir. Ürünler satıldığında eğer stok yenilenirse tekrar 0.20 Dolar ödeme doğar. Yani dükkanınıza kaç ürün yüklerseniz dükkan maliyetiniz o kadar olacaktır. Birden fazla stok da girseniz Etsy bunların ücretini tek seferde tahsil etmez; örneğin 5 stoklu bir ürünü listelediğinizde 0.20 Cent ödersiniz, ürün satılınca stok düştüğü ve yeni stok aktive olduğu için yeniden 0.20 Cent ödemek gerekir.
Listeleme ücretine ek olarak yapılan her satıştan komisyon alınmaktadır. Etsy komisyon hesaplama yazımızda detaylı komisyon oranlarını ve hesaplamalarını bulabilrisiniz.
2018 yılı ortasında Etsy satıcılar için yeni bir üyelik sistemi geliştirdi. Bu sisteme göre dükkanlarınız için Standard veya Plus paketlerinden birini seçebiliyorsunuz.
Standart ücretsiz ve satış için ihtiyacınız olan bütün fonksiyonlarını içeren bir pakettir. Etsy kurulduğundan beri var olan bütün fonksiyonlar ve özellikler bu paketin içerisinde yer almaktadır ve paket ücreti yoktur.
Plus her ay yeni ürün yükleyen ve düzenli reklam veren dükkanlar düşünülerek hazırlanan bir paket. Aylık 10 Dolar üyelik ücreti ödeniyor ve bunun karşılığında Etsy Standard paketine ek aylık 15 ücretsiz listeleme (değeri 3$), 5$ Etsy reklamı, ekstra dükkan kişiselleştirme opsiyonları (farklı banner görünümleri gibi kozmetik değişiklikler) ve Etsy dükkanınız için kişiselleştirilmiş web sitesi adresine sahip oluyorsunuz. Size verilen listelemeleri ve reklamları o ay içinde bitirmeniz gerekiyor. Krediler bir sonraki aya aktarılamıyor.
Etsy’nin aldığı listeleme ve satış komisyonlarına ek ödeme sistemi ile ilgili sizden alacağı komisyonlar var. Bu komisyonlar bulunduğunuz ülke için Etsy Payments sisteminin belirlediği şekilde alınıyor, her ülke için farklı. Biraz daha detaylı bilgi için Etsy’de ödeme alma yöntemleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Temel olarak dükkan açma maliyetiniz bu kadar. Fakat dükkanınızı duyurmak için reklam vermek isterseniz vereceğiniz reklam kadar reklam ücreti vermeniz gerekecek. Reklamlar konusunda detaylı bilgiler için Etsy’de Reklam Vermek yazımızı okuyabilirsiniz.
Etsy ay boyunca biriken ücretleri ay sonunda ödemenizi bekliyor, sizden otomatik ücret almıyor fakat ödemezseniz ödeme yapana kadar dükkanınızı kapatıyor.
Etsy ve Vergiler
Her ne kadar Etsy nedir sorusuyla ilgisiz olsa da vergi ile ilgili durumlar özellikle Facebook grubumuzda bir çok kişinin kafasını karıştıran bir konu. Elde ettiğiniz gelirler karşılığı, ikamet ettiğiniz ülkeye vergi verme sorumluluğu size ait. Etsy sizin adınıza vergi vermiyor. Etsy faturalarında gördüğünüz vergi kesintileri Etsy’nin kendi ödediği vergilerin kesintileri (ülkemizdeki KDV gibi). Eğer Etsy tarafından tanınan bir vergi numarası girebiliyorsanız Etsy sizden bu vergilerin bir kısmını almıyor.
Etsy’de Ne Satılır?
Etsy kendini “özel” ürünlerin bulunduğu bir pazar olarak tanımlıyor. Bu anlamda da Ebay ve Amazon’dan kendini farklı tutabilmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Çünkü Etsy’nin müşteri kitlesi zaten hali hazırda Amazon ve Ebay’i kullanan ama kişiselleştirmiş veya özel ürünler almak için Etsy’e gelen kişiler. Etsy’nin yaptığı anketlere göre Etsy müşterilerinin neredeyse tamamı Etsy’e başka yerde bulamayacaklarını bildikleri şeyler için geldiğini söylüyor.
Etsy de bu müşteri kitlesini korumak için platformunda sadece “El Yapımı”, “Vintage – Antika”, “Dijital Ürün” veya “El işi malzemeleri” satılmasına izin veriyor. Aliexpress, Amazon gibi sitelerde satılan seri üretim veya fabrikasyon ürünlerin satılmasına izin vermiyor. Bu kuralı okuyanlardan bazıları “Ama ben X dükkanı gördüm yapıyordu”, “Arkadaşım Y var o satıyor” diyor fakat bir süre (bazen bir hafta, bazen bir yıl sonra) o X dükkanı mutlaka kapatılıyor ve Y kişisinin hesabı kitleniyor. Evet, belirli bir müddet Etsy sistemini kandırabilirsiniz ama ilk müşteri şikayetinde gözünüzün yaşına bakılmadan platformdan atılıyorsunuz.
El Yapımı Ürünler
El yapımı ürünler Etsy mağazası sahibi veya üyesi olarak sizin tarafınızdan üretilen veya tasarlanan ürünlerdir. El yapımı ürünler satıyorsanız aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Ürünlerinizin orjinal tasarımlarını fiziksel olarak yapmayı düşünebilirsiniz.
- Mağazanızın “Hakkında” bölümünde üretim sürecinizle alakalı detayları ve işin yürümesini sağlayan herkesi anlatabilirsiniz. Bir üretim ortağınız varsa bunu mutlaka ürünlerinizi girerken belirtmeniz gerekir.
- Sattığınız ürünlerin fotoğrafları size ait olmalıdır.
Etsy’de El Yapımı Ürünleri Al-Sat Yapmak
Etsy, mağaza sahiplerinin “handmade” kategorisinde al-sat yapmasına izin vermemekte. Tasarımından üretimine kadar olan hiçbir aşamada mağaza sahibinin müdahalesi olmadığı için al-sat yapmak Etsy tarafından yasaklanmış durumda.
Vintage Ürünler
Etsy’de satmak istediğiniz vintage ürünler en az 20 yıllık olmalı. Dolayısıyla Etsy’nin vintage kategorisinde yeni, eskitme yapılmış veya koleksiyonluk ürünlerin satışına izin verilmiyor.
Dijital Ürünler
Dijital ürünler hazırladığınız, indirilebilir dosyaları kapsar. Bunlar çektiğiniz fotoğraflar, yazdığınız e-kitap, PDF tarif gibi şeyler olabilir. Etsy tasarımı sizin yapmanızı bekliyor. Ürünler satıldığında müşteriler otomatik olarak sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan dosyaları indireblir.
Ham Malzemeler
Bir ürünün üretilmesinde kullanılabilecek malzemeleri Etsy üzerinden satmanız mümkün. Bu malzemelerin de el yapımı olması şartı yok. Dolayısıyla seri üretim malzemeler bu kategoride satılabilir. Aynı zamanda parti malzemeleri de bu kategoriye dahil olarak değerlendirilir.
Etsy’e Göre “El Yapımı” Ne Demek?
Etsy nedir sorusunu cevaplarken mutlaka üzerinde durulması gereken konulardan birisi Etsy için el yapımı ürünlerin ne olduğu. Etsy için el yapımı, sizin veya dükkanınıza ekli çalışanlarınız tarafından elle yapılmış ve/veya tasarlanmış ürünleri içeriyor. El yapımının bir ucunda ürünü otomasyon kullanmadan üreten zanaatkâr ve sanatçılar yani “yapımcılar” var. Etsy kurallarına göre “Yapımcılar ürünlerini kendi elleriyle (veya araçlarıyla) yaratıyor olmalılar.”
Diğer ucunda ise ürünü kendisi üretmeyen fakat tamamen kendisi tasarlamış tasarımcılar var. Tasarımcı demek ise üretimi kendisi yapmayan, üretim için bir üretim ortağı kullanan kişiler. Kurallara göre; “Tasarımcı, dükkan üyeleri veya yapım ortağı tarafından üretilecek özgün bir tasarım, desen, eskiz, şablon, prototip veya plan tasarlayan kişidir. Renkleri, şekilleri seçmek veya hazır seçeneklerden birini seçmek gibi basit kişiselleştirme Etsy’de tasarım olarak kabul edilmez.”
Etsy bir konuda çok net, ürünü siz yapmadıysanız veya tasarlamadıysanız o ürün el emeği değildir. Yani bir fabrikada yüzlerce ürettirmiş olduğunuz ürün el emeği değil ve Etsy’de “handmade” kategorisinde onu satmanız yasak. Zaten bize soracak olursanız bu ürünleri Etsy’de satmaya çalışmanız sizin için zaman kaybı. Çünkü Etsy, Amazon ile kıyaslandığında küçük bir pazar yeri ve bu tarz ürünleriniz için Etsy’de harcayacağınız zamanı Amazon, Ebay veya kendi web sitenize ayırırsanız çok daha fazla başarı elde edersiniz.
Etsy’nin son derece net olduğu bir diğer nokta da şeffaflık. Üretimi siz yapmıyorsanız, kimin ürettiğini belirtmek zorundasınız. Eğer ürünü atölyenizde çalışan birisi üretiyorsa o kişiyi Etsy dükkanınıza çalışan olarak eklemeniz gerekiyor. Eğer paketlemeyi sizin adınıza başka biri yapıyorsa bu kişiyi dükkanınızda eleman olarak belirtmelisiniz. Tasarımınızı üreten bir üretim ortağı kullanıyorsanız; ürünü sizin üretmediğinizi açıkça yazmalı ve bu atölyenin adını, yerini, işin hangi kısmını üretim ortağınızın yaptığı, sizin tasarım sürecinizi – bir nevi katma değerinizi açıkça belirtmelisiniz. Aynısı Printful gibi ürün yollamaya yardımcı depoları kullananlar için de geçerli.
İlginizi çekebilir: Etsy’de Dükkan Üyesi ve Üretim Ortağı Nedir?
Bu bilgileri yazdıktan sonra bazı bilgileri müşterilere göstermemeyi seçebilirsiniz (Sadece Etsy çalışanları görsün) fakat bu durumda bile bir üretim ortağınızın olduğu ve ortağınızın konumu müşterilerinize gösterilecektir.
Üretimde yer alan her kişi ve/veya üretim ortağını açıkça belirtmenin yanında, Etsy sizden kendi ürün fotoğraflarınızı kullanmanızı da bekliyor. Yani ürününüz için stok fotoğraf (kendi hazırladığınız mockuplardan bahsetmiyoruz) veya başka site veya dükkanlar tarafından kullanılan fotoğraflar kullanamazsınız.
Etsy’de Ne Satılmaz?
Etsy’yi Amazon ve Ebay gibi satış platofrmlarından ayıran ve Etsy Nedir sorusuna cevap verirken üzerinde durulması gereken bir diğer konu da Etsy’de satışına izin verilmeyen ürünler.
Kanuna aykırı olan ürünlerin satılamayacağını belirtmemize gerek yok sanırım. Buna ek olarak “reseller” tabir edilen aracı satıcılık yapmak da yasak. Yani üretiminde yukarıda bahsettiğimiz şekilde bulunmadığınız veya antika/el işi malzemesi olmayan ürün satmanız kurallara aykırı. Evet X dükkanı satıyor ve arkadaşınız Y de Çin’den aldığı şeyleri satarak çok para kazanıyor ama emin olun X dükkanı da, arkadaşınız Y de bir süre sonra platformdan atılacaklar. Çünkü Etsy’nin kendisi kadar müşteri kitlesi de “shop small”, “buy local” gibi küçük işletmeleri koruyan, kollayan ve kural ihlallerini genelde şikayet eden kişilerden oluşuyor.
Etsy’de Satılması Yasak Ürünler
Başlıca aşağıdakiler olmak üzere Etsy’de satmanın yasak olduğu bazı ürünler mevcut:
- Alkol, tütün, uyuşturucu, uyuşturucu malzemeleri ve tıbbi uyuşturucular.
- Belirli hayvansal ürünler ve insan kalıntıları.
- Silah ve benzeri tehlikeli patlayıcı/tehlikeli ürünler.
- Nefret içeren, nefrete teşvik eden ve destekleyen ürünler.
- Üst düzey izinler gereken, yasa dışı ve yasa dışı faaliyetlere teşvik eden ürünler.
- Uluslararası satışı yasaklanmış ürünler.
- Yetişkinlere yönelik ürünler.
- Şiddet içeren, şiddete yönelten ve şiddeti destekleyen ürünler.
Etsy Nedir konusunu açıklığa kavuşturduysak yukarıdaki bilgiler ışığında Etsy’de Drop Shipping yapmak konusunu inceleyebiliriz.
Etsy’de Drop Shipping Yapılır Mı?
“Dropshipping”den kastınız kendi yaptığınız tasarımları (poster, t-shirt, kahve kupası, baskılı çanta..) Etsy tarafından onaylı bir üretim ortağına ürettirip (Printful gibi), ürünleri üretim ortağının tesislerinden göndermekse ve bunu yukarıda yazdığımız kurallar çerçevesinde şeffaf olarak gerçekleştirecekseniz evet, bunu yapabilirsiniz.
eğer dropshipping konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz Dropshipping Nedir? konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
Eğer drop shippingden kastınız Ebay ve benzeri sitelerde kullanılan şekilde, seri üretim ürünleri fabrikadan göndertmek yani “resell” yapmak ise hayır, yapamazsınız. Yasak olması dışında zaten Etsy müşteri kitlesi Ebay ve Amazon’u en az sizin kadar biliyor ve sizden daha sık kullanıyor. Bu tip ürünleri zaten Amazon ve Ebay üzerinden ekspres kargo özellikleri ile çok daha avantajlı şekilde satın alabiliyor.
Etsy; kurallara uyulduğunda ve emek harcandığında çok iyi gelir elde edilen, müşterisiyle ve kitlesiyle çok farklı, güzel bir platform.
Etsy Giriş Eğitimi
Etsy’yi en hızlı şekilde anlamak ve en etkili yoldan başlangıç yapmak isteyen, öğrenmeye ve emek vermeye niyetli herkese hitap eden bir kılavuz ve yol haritası.
Eğitimi İncele
Etsy Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Eğer Etsy Nedir ve Etsy’de Dropshipping yapılır mı sorularına cevap bulabildiysek sıkça aldığımız sorulara ve cevaplarına geçebiliriz.
Etsy’de satış yapmak istiyorum ancak şirketim yok. Satış yapabilir miyim?
Evet yapabilirsiniz. Makelenin Etsy nedir sorusuna cevap verdiğimiz kısmında da belirttiğimiz gibi Etsy şirketinizin olup olmamasıyla ilgilenmiyor. Şirket sizin gelirinizi devlete doğru bir şekilde beyan edebilmeniz için gerekir. Eğer şartları sağlıyorsanız vergiden muaf esnaflık belgesi alabilir ve bu şekilde de satış yapabilirsiniz.
Etsy’de nasıl ücretsiz 40 ürün listeleme hakkı kazanabilirim?
Facebook grubumuzdan veya Etsy Satış yazımızın altındaki yorumlarda verilen herhangi bir referans linkiyle kayıt olup mağazanızı oluşturursanız hem siz hem de referans linkinin sahibi ücretsiz 40 ürün listeleme hakkı kazanabilirsiniz. Dileyenler bu yazının altına da referans linklerini yorum olarak bırakabilirler.
Bazı durumlarda Etsy’de sistemsel hatalar olabilir ve ürün listelerken referans linkiyle kayıt olduğunuz halde sizden ücret kesildiğini görebilirsiniz. Bu durumda Etsy’e mail atarak veya canlı destek üzerinden yardım talep ederek probleminizi Etsy’e bildirmeniz en doğrusu olacaktır.
Not: Birçok mağaza sahibi Etsy ile iletişime geçmese dahi 40 ücretsiz ürün listeleme hakkının bir zaman sonra hesaplarına iade edildiğini bildirmiştir.
Birden fazla Etsy mağazası açabilir miyim?
Evet, açabilirsiniz. Ancak Etsy mağazalarınızın birbirinden farklı ürünler satması gerekir. Örneğin bir Etsy mağazanızda “Erkek Takı-Aksesuar” kategorisinde satış yapıyorsanız diğer mağazanızda “Kadın Takı-Aksesuar” kategorisinde satış yapabilirsiniz. Aynı şekilde her iki mağazanızda da “Kadın Takı-Aksesuar” kategorisinde satış yapabilirsiniz. Burada önemli olan aynı ürünü her iki mağazada birden satmamanızdır.
Tüm dükkanlarınızı aynı cihazlar üzerinden yönetip aynı banka bilgilerini girebilirsiniz. Hatta bunu yapabilmeniz için Sell on Etsy uygulamasında birden fazla dükkan eklemek için yer bile var.
Etsy mağazamda ürünlerimin olduğu kategoriden farklı bir kategoride de satış yapabilir miyim?
Evet, yapabilirsiniz. Etsy kuralları açısından hiçbir problem yok. Bir önceki soruda verdiğimiz örneği tek bir mağazada da satabilir, hatta aynı mağazada duvar tablosu satışına da başlayabilirsiniz. Fakat böyle bir strateji izlemek mağazanızı ziyaret eden müşterilerinizde olumsuz bir algı yaratabilir. İstatistiksel olarak belli bir alanda “uzmanlaşmış” dükkanların satışları daha yüksek. Alakasız ürünlerle alanınızda markalaşmak da zorlaşacaktır. Bu yüzden genellikle tavsiye edilmez.
Etsy mağazamı birden fazla cihaz üzerinden birden fazla kişi yönetebilir mi?
Evet yönetebilir. Etsy’nin sizden bu yöndeki tek talebi mağaza üyelerinin her birinin mağazaya eklenmiş olmasıdır. Mağaza üyelerini eklediğiniz takdirde tüm üyeler kendi cihazlarından mağazayı yönetebilir. Bu üyelerin farklı ülkelerde olması da bir sorun değil. İlgili kişileri eleman olarak eklediğiniz sürece gönül rahatlığı ile mağazanızı yönetebilirsiniz.
Etsy’de mağaza açtım ancak aramalarda mağazamı ve ürünlerimi bulamıyorum, sebebi nedir?
Etsy panelinizde görüntülenmeleriniz tamamen sıfır olarak görünüyorsa ve arama yaptığınızda kendi mağazanızı bulamıyorsanız Etsy’de kronikleşen indeksleme problemini yaşadığınız söylenebilir. Bu durumda Etsy’i arayarak veya “[email protected]” adresine mail atarak yaşadığınız problemi tarif edebilirsiniz. Sıklıkla yaşanan bir problem olduğu için genellikle çözüldüğüne dair bir mail ile dönüş yapıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Etsy’de Mark as Complete (Siparişi Tamamla) butonuna ne zaman basmalıyım?
Siparişlerinizi gönderdiğinizde “Mark as Complete” butonuna basabilirsiniz. Etsy siparişlerinde kargo takip numarası girmek zorunlu değildir. Ancak elinizde kargo takip numarası mevcutsa Mark as Complete butonuna bastığınızda kargo şirketini seçerek yanında bulunan kutucuğa takip numarasını girebilirsiniz.
Müşterim kargoyu teslim almıyor, ne yapmalıyım?
Bazı müşteriler yanlış adres yazıp mesajlarınıza dönmeyebilir, bazı müşteriler de gümrük vergisi çıktı diye ürünü teslim almayabilir, bazıları ise tamamen keyfi şekilde ürünü teslim almaktan vazgeçebilir. Böyle durumlarda sizi ve mağazanızı koruma altına alan en önemli şey Etsy mağazanızda bir “Shop Policy” belirlemiş olmanızdır.
Böylece belirlediğiniz “Shop Policy” size bu tarz durumlarda yol gösterebilir ve müşterinizin Etsy’e şikayet oluşturması durumunda sizi koruyabilir.
Müşterileriniz kendi ülkelerinin yasalarına ve gümrük kurallarına uymakla sorumludur. Etsy üzerinden alışverişi esnasında defalarca bu uyarıyla karşılaşacaktır ve kabul etmiş sayılacaktır. Dolayısıyla bir “Shop Policy” belirlediyseniz sadece belirlediğiniz kurallara uygun davranmanız yeterlidir. Etsy’de satış yaparken teslim alınmayan kargolar için para iadesi yapmak zorunda değilsiniz.
Etsy müşterilerim ne zaman review (yorum) bırakabilir?
Etsy mağazanızdan alışveriş yapan müşterileriniz en erken sizin belirlemiş olduğunuz “processing time” (ürünün yapılıp kargoya verilme süresi) ve “delivery time” (kargo süresi) sürelerinin sonuna gelindiğinde, en geç ise 100 gün sonunda mağazanıza review bırakabilir. Processing time ve delivery time ayarlarınızı dilediğiniz zaman “shipping profile” sayfanızdan düzenleyebilirsiniz. Shipping profile düzenlemek için ise aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:
- Shop Manager panelinize giriş yapın,
- Soldaki menüden “Settings” seçeneğine tıklayın,
- Açılan menüden “Shipping Settings” seçeneğine tıklayın,
- Açılan sayfadan “Shipping profiles” sekmesine tıklayın,
- Kullandığınız shipping profile’ın yanındaki “Edit” butonuna tıklayın.
Etsy’de ürünlerimi hangi para birimi ile listelemeliyim?
Etsy kullanıcıları direkt olarak tüm ürünleri bulundukları ülkenin para biriminde görüntülemektedir. Dolayısıyla mağazanızda ürünlerinizi teknik olarak istediğiniz her para biriminde listeleyebilirsiniz. Ancak tercih ettiğiniz para biriminin avantajı veya dezavantajı olabilir.
Örneğin ürünlerinizi TL olarak listelediğinizde yaşayacağınız en büyük dezavantaj mağazanızı ziyaret edenlerin çok büyük bir kısmının her gün kur değişiminden dolayı farklı fiyatlar görmesi olacaktır.
Ürünlerinizi USD ya da Euro ve benzeri olarak listelediğinizde ise en büyük dezavantajınız ödemeler hesabınıza TL olarak gönderileceği için “%2,5 Currency Conversion Fee” ödemek olacaktır. Eğer bu %2,5 kesinti kar marjınızı zorlamıyorsa biz USD olarak listelemenizi öneririz.
Not: Türkiye’den Etsy Payments ile ödeme alınıyorken TL hesabı girmek zorunludur. Ürünleri USD listeleyip, ödemeler için de USD hesabı tanımlamak ne yazık ki çözüm değildir. TL dışında bir para birimi olarak ödeme almak için o ülkenin payments hesabının açılması gerekir.
Etsy kimliğimi onaylamadı ve Etsy Payments ile ödeme alamıyorum, ne yapabilirim?
Etsy’de satış yapabilmek için üzerinde fotoğrafınızın bulunduğu, son kullanma tarihine sahip “yeni kimlik”, “ehliyet” ya da “pasaport” ibraz etmek zorunludur. Eğer mağazanızı eski kimlik ile açtıysanız ya da herhangi bir problemden dolayı Etsy kimliğinizi onaylamadıysa buraya tıklayarak koşulları sağlayan belgenizi Etsy’e tekrar gönderebilirsiniz.
Not: Fotoğraftan ziyade taranmış belgeleri Etsy daha kolay okuyabiliyor/onaylayabiliyor. Bir tarayıcıya erişiminiz yoksa bile telefonunuza indirdiğiniz bir belge tarama uygulaması ile fotoğraf çekmek daha yararlı olabilir.
Etsy’de en fazla $2 reklam verebiliyorum, nasıl yükseltebilirim?
Etsy reklmaları Etsy SEO ile çalışır ve Etsy’de maksimum reklam bütçeleri sizin harcamalarınız ile doğru orantılı şekilde yükselebilmektedir. Eğer maksimum $25 veya $50 gibi bütçeler görüyorsanız, harcama bütçenizi yükselttikçe maksimum girebileceğiniz bütçenin de artacağını bilmenizi isteriz. Etsy’de en sık karşılaşılan hatalardan biri de maksimum reklam bütçesinin $2 görünmesidir. Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelmekle birlikte Etsy’e bildirmekte fayda var.
Ürünlerimi Etsy’den başka platformlarda da satabilir miyim?
Evet, hem Etsy’de satış yapıp hem de aynı ürünleri başka platformlarda satabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken tek kural size Etsy üzerinden mesaj atarak ulaşan ziyaretçilerinizi Etsy dışındaki platformlara yönlendirmemek olacaktır. Etsy’nin size getirdiği ziyaretçilere Etsy dışında satış yapmanız kurallara aykırı.
Ancak dilerseniz Instagram hesabınızda, dilerseniz Pinterest hesabınızda yaptığınız tüm pazarlama çalışmalarını dilediğiniz her platforma yönlendirerek satış gerçekleştirebilirsiniz.
Umarım makalemiz Etsy nedir sorunuza yanıt olabilmiştir, eğer mağaza açmaya karar verdiyseniz şimdiden bol satışlar!
Etsy Giriş Eğitimi
Etsy’yi en hızlı şekilde anlamak ve en etkili yoldan başlangıç yapmak isteyen, öğrenmeye ve emek vermeye niyetli herkese hitap eden bir kılavuz ve yol haritası.
Etsy ve dropshipping hakkında birşey merak ediyorum. Etsy için özel ürünler satılması temel politikaları gibi bahsetmişsiniz. Printify gibi uygulamaları kullanarak özel tasarımlarımızı bir ürün üzerine yerleştirip satmayı denersek bu yine seri üretim ürün gibi mi değerlendiriliyor ?? Bu yöntem ile sorun Yaşar mıyız??
Merhaba 🙂 yazıda belirttiğimiz Printful zaten Printify benzeri bir uygulama. Bunu kurallar çerçevesinde şeffaf olarak gerçekleştirecekseniz sorun yaşamazsınız.
Merhaba ben kendi tasarımlarımla Printify sitesine bir sürü ürün koydum Etsy hesabımla bağlı bir şekilde. Bugün bana Printify’dan bir mail geldi ve ürün, üretim ve kargo masraflarından benim sorumlu olduğumu söyledi. Bu maili Printifyda satılan diğer şeyler gibi bir şey satarsam mı dikkate almalıyım, yoksa şu an Etsy’de satışta olan şeylerim için ücretlendirilmeyecek miyim? Eğer cevap verirseniz çok sevinirim çünkü Printify’dan kendi tasarımımı eklediğim ürünlerim hala Etsy’de duruyor. Bir sipariş gelirse ne yapacağım hakkında gram fikrim yok. Genel olarak internette benim bir ödeme yapmadığımı okudum ama bu Mailin gelmesi beni biraz korkuttu, e tabi satış deneyimimde yok bu sitede o yüzden. Cevabınız için şimdiden teşekkürler. İyi akşamlar.
Meryem Hanım merhabalar; Printify sizden üretim masrafını ve kargoyu alıyor; siz bunun üzerine kar koyup Etsy’deki fiyatlarınızı belirlemelisiniz.
ürünlerimizi biri favoriye aldı bende urunumuzu favoriledigini görduk yardımcı olmamizi ister misiniz gibi mesaj attım bunda bir sorun olur mu
Evet; kurallara göre müşteri alışveriş yapmadan ya da sizinle iletişime geçmeden sizin onunla iletişime geçmemeniz gerekiyor.