Sosyal ticaret, deneyimli pazarlamacıların e-ticareti en iyi şekilde ele alıp sosyal medya ile buluşturmasıyla ortaya çıkan şeydir. Sosyal ticaret günümüzde tam 89.4 Milyar Dolarlık bir endüstri halinde. Önümüzdeki 7 yıl içerisinde bu sayının 604.5 Milyar Dolara çıkması bekleniyor. Satacak ürünleri olan bir işletmeyseniz bu bilgiler kendinizi gözlerinde dolar işareti olan emoji gibi hissetmenizi sağlayabilir.
Dijital dönüşüm pastasından nasıl bir dilim alabileceğinizi merak mı ediyorsunuz? Endişe etmeyin, bu makalede sizlere nasıl yapılacağını tarif edeceğiz.
Sosyal Ticaret Nedir?
Sosyal ticaret, ürünleri direkt olarak sosyal medya üzerinden satma sürecine denir. Sosyal ticaret ile bir ürünün keşfedilmesinden ödeme adımına kadar tüm süreç sosyal medya üzerinden ilerler.
Şu anda sosyal ticarete altyapısı hazır olan platformların başında Facebook, Instagram ve Pinterest geliyor. Sosyal ticaret sayesinde Instagram’ınızın ana sayfasında gezinirken bir çift ayakkabı görebilir ve “Şimdi Alışveriş Yap” butonuna tıklayarak alışveriş deneyiminin tamamını Instagram üzerinde tamamlayabilirsiniz.
Aynı şekilde Facebook’ta gezinirken fiyatı makul olan bir mont görebilir ve “Satın Al” düğmesine tıklayabilirsiniz. Bir yandan da her zamanki Facebook deneyiminizde olduğu gibi komşunuzun yeğenlerinin ne kadar büyüdüklerini incelemeye devam edebilirsiniz.
Tüm bunlar, hedef kitlenizin en çok kullandığı sosyal medya platformlarındaki alışveriş fırsatlarıdır ve bunları siz de değerlendirebilirsiniz, değerlendirmelisiniz.
Sosyal Ticaret vs. E-Ticaret
E-Ticaret, bir web sitesi veya markanın kendisine özel mobil uygulaması aracılığıyla alışveriş deneyimini temsil eder. Sosyal ticaret ise adından da anlaşılacağı üzere kullanıcıların sosyal medya kullanımlarına ara vermeden alışveriş yapmalarına olanak tanır. Dolayısıyla sosyal ticaret ile e-ticaret aynı şey değildir.
Sosyal ticaret aynı zamanda “sosyal satış” da değildir. Sosyal satış potansiyel alıcılar edinmek için sosyal medyada ilişkiler geliştirmenin tanımıdır.
Neden Sosyal Ticaret?
Sosyal ticaret sayesinde alışverişler sosyal birer deneyime dönüşmekte. Sosyal medya platformları üzerinden alışveriş yapmak, tipik e-ticaret deneyimine göre çok daha etkileşimli bir halde. Müşteriler satın almayı düşündükleri ürünleri kolayca kendi arkadaş çevresiyle paylaşabilir, havalı ceketlerini sergileyebilir, Fatma teyzenin “Torunumu seviyorum” tişörtü hakkında yorum yapabilir, daha önce aynı şampuanı satın alan kişilerin yorumlarını okuyabilir veya doğrudan kolyenin üreticisine mesaj atabilir. Alışveriş merkezlerinde geçirilen bir günün sosyal yönlerini özleyenler için bir sonraki en iyi şey sosyal ticaret olabilir.
Sosyal medyada bir mağaza açmak konusunda kararsız mısınız? İşte karar vermenize yardımcı olacağını düşündüğümüz nedenler:
Sosyal Ticaret Pürüzleri Ortadan Kaldırır
Keşfedin, tıklayın ve satın alın. Sosyal ticaret ile satış yapan sosyal medya mağazaları, alışveriş yolculuğundaki tüm pürüzleri ortadan kaldırmayı hedeflemeli. Ürünü bulmaktan satın almaya kadar olan süreci takip etmek oldukça kolay. Müşterilerle ürünler orada ve kasadan başka gidecek hiçbir yer yok.
Sonuç olarak mouse ile yapılan her bir tıklama potansiyel bir müşterinin fikrini değiştirmesi için fırsat sayılır. Reklamınızdan internet sitenize gitmeleri, ürünü sepete eklemeleri, kredi kartı bilgilerini girmeleri… Tüm bunlar müşterilerin dikkatinin dağılması için oldukça yeterli zamana sahip. Bu adımların tamamını bir kenara bırakabilir ve işinizi sosyal medyaya taşıyabilirsiniz.
Kazanılması Gereken Ciddi Paralar Var
Matematik yalan söylemez! Uzmanlar önümüzdeki üç yıl içerisinde internet üzerinden gerçekleşen alışverişlerin 735 Milyar Doları aşacağını tahmin ediyor.
Bu dönüşümün bir parçası olmak istiyorsanız ürünlerinizi müşterilerin çok fazla zaman harcadığı sosyal medya platformlarına getirmeniz son derece mantıklı.
Alışveriş yapan kullanıcıların %81’i Facebook ve Instagram üzerinde ürünü araştırıyor. Pinterest kullanıcılarının %48’i ise ilk önceliklerinin alışveriş olduğunu belirtmiş. Bu kullanıcılara aradıklarını vermek için neyi bekliyorsunuz?
Sosyal Ticaret, Anında Odak Grubu Sunar
Sosyal ticareti yalnızca alışveriş sürecini hızlandırmaktan ibaret sanmak oldukça büyük bir hata. Aynı zamanda geri bildirim toplamak için de harika bir yol.
Kullanıcıların hep birlikte gözden geçirmesi için ürün kataloğunuzu tüm dünyaya sunmanız da mümkün. Çok kolay bir şekilde müşterilerin neyi sevip neyi sevmediklerini öğrenebilirsiniz.
Hazır kitlenizde bir tık uzağınızdayken neden ürün geliştirme ve envanter hazırlama adımlarını onlarla paylaşmıyorsunuz? Örneğin kırmızı-siyah tasarladığınız bir çanta hakkında ne düşündüklerini, beğenip beğenmediklerini sorabilirsiniz.
Ek olarak kişiselleştirilmiş bir müşteri hizmeti sunmak için elinizde yeterli veriye de sahip olacaksınız. Müşterilerinizin tam olarak kim oldukları hakkında fikir sahibi olabilir, onlarla mesaj veya yorum yoluyla iletişime geçme fırsatını değerlendirebilirsiniz.
Milenyum Çocuklarının ve Z Kuşağının Alışveriş Yapmayı Sevdiği Yer
Hedef kitleniz 18-34 yaş aralığında ise bildiğiniz gibi internette çok sık vakit geçiriyor ve sayfaları kaydırarak alışveriş yapmaya da meyilli.
Bu yaş aralığındaki ABD’li kullanıcıların %48’i 2019 yılında sosyal medya üzerinden en az bir alışveriş gerçekleştirmiş. Ek olarak bu yaş aralığında henüz sosyal medyadan alışveriş yapmamış olan kullanıcıların %27’si sosyal medyadan alışveriş yapmakla ilgilendiklerini belirtmiş.
Sosyal medyayı modern bir alışveriş merkezi olarak düşünebilirsiniz. Zaman, dükkan açma zamanı!
Ana Hedef Kitlenizi “Hiper” Hedefleyin
Sosyal medya işletme sahiplerine inanılmaz zengin müşteri verileri sunmakta. Dolayısıyla bu verileri kullanarak reklamlarınıza ince ayarlar yapma fırsatına sahip olduğunuzu hatırlatmak istiyoruz.
At desenli bornozlarınızı pazen kumaş seven at binicilerin karşısına çıkarabilir, bebekler için üretilmiş sevimli güneş gözlüklerini havalı genç babaların ana sayfalarına “ışınlayabilirsiniz”.
Sosyal ticaret, geleneksel ticaretin sunamayacağı birçok özelliğe sahip. Satın almaya hazır ürünleri, o ürünlere bayılacak kişilere gösterme fırsatını değerlendirmeniz mümkün.
Sosyal Ticaret İçin En İyi Sosyal Medya Platformları Hangileridir?
Günümüzde en kalabalık sosyal medya platformlarından yalnızca birkaç tanesi sosyal ticaret fırsatı sunmakta. Ancak ilgi, dolayısıyla gelir arttığı sürece “Şimdi Alışveriş Yap” butonunu destekleyen platformların sayısı gün geçtikçe mutlaka artacak.
Sosyal ticaret imkanı sunan platformlar ise şunlar:
Facebook Mağazaları
Facebook sayfanızı haberleri paylaşmak, takipçilerinizle bağlantı kurmak, yeni tasarlanan logonuzu tanıtmak gibi amaçlarla kullanıyor olabilirsiniz. Ancak hazır kitleniz oradayken neden ürün pazarlamak için de kullanmayasınız? Bir Facebook mağazası kurabilir ve ürünlerinizi sergilemeye hemen başlayabilirsiniz.
Facebook Mağazaları işletmelere özelleştirme imkanı da sunmakta. Hangi koleksiyonların veya ürünlerin öne çıkarılacağını seçebilir, markanıza ve kurumsal kimliğinize uygun yazı tipi ve renkleriyle mağazanızı özelleştirebilirsiniz. Üstelik dilerseniz tüm ürün kataloğunuzu kendi internet sitenizden Facebook mağazanıza otomatik olarak yüklemeniz de mümkün. Eğer internet sitenizden çekemiyorsanız sıfırdan bir katalog oluşturabilirsiniz.
Facebook mağazanıza Facebook sayfanızdan, Instagram profilinizden, Instagram alışveriş reklamlarından veya alışveriş yapılabilir hikaye ve gönderilerinizden müşterilerinizi yönlendirmeniz mümkün.
Müşterilerin bir “dönüşüm” gerçekleştireceği vakit geldiğinde onlara uygulama içi ödeme yapma imkanı sunabilir, hızlıca bir Messenger sohbeti başlatma gibi özellikleri de kullanabilirsiniz. Benzer şekilde müşterilerinizi Facebook mağazanızdan internet sitenize de yönlendirebilirsiniz.
Daha da iyisi, Facebook Mağazalarını doğrudan test edebilirsiniz. Bir test mağazası oluşturarak ürün ekleyebilir, siparişleri yönetebilir veya müşteri deneyimini testinizden geçirebilirsiniz.
Instagram Mağazaları
Instagram kullanan insanların %60’ı yeni ürünleri Instagram üzerinden keşfetmekte. Sizin ürünlerinizi de Instagram’dan keşfetmemeleri için hiçbir neden yok. Instagram’da satış için aslında hazırsınız.
Instagram Mağazaları, kullanıcıların fotoğraflarda veya videolarda gördüğü ürünleri uygulamanın herhangi bir yerinden satın almalarına olanak tanıyor. Instagram’da bir mağaza açabilmek için öncelikle Facebook Mağazası oluşturmanız gerekli. Instagram ürünlerinizi Facebook mağazanız üzerinden otomatik olarak yükleyecektir. Böylece Instagram hesabınızda ürünlerinizi vitrinde sergiler gibi sergileyebilir, her ürüne fiyat, açıklama gibi bilgileri girebilirsiniz.
Instagram’ın alışveriş etiketleri sayesinde ürünlerinizi gönderilerinizde etiketleyebilirsiniz. ABD Mağazaları aynı zamanda ürünleri yazı başlıklarında ve profillerinin biyografi kısmında da vurgulayabilmekte.
Şartları sağlayan ABD’li mağazalar aynı zamanda yine Instagram üzerinden Facebook Pay aracılığıyla ödeme alabilmekte. Şartları sağlamayan işletme profilleri ise (Türkiye de dahil) alışverişi Instagram dışına taşıyabilmekte.
Instagram mağazanızı kurmak için yalnızca Mağazalar özelliğinin desteklendiği bir bölgede yaşamanız ve Facebook hesabına bağlı bir Instagram işletme profiline sahip olmanız yeterli. Ek olarak tabii ki Instagram’ın ticaret politikalarına ve satıcı sözleşmesine de uyuyor olmanız gerekiyor.
Instagram mağazalarında hizmet satılamadığını da belirtmek istiyoruz. Yalnızca ürün satmak için geliştirilmiş bir özellik(şimdilik).
Öncelikle Pinterest hakkında bilmeniz gereken ilk şey Pinterest’in aslında sosyal ticaret özelliği sunmaması. Ancak Pinterest İşletme Hesapları, eski adıyla “Satın Alınabilir Pinler”, yeni adıyla “Ürün Pinleri” özelliğine sahip. Bu pinleri kullanarak ürünlerinizi Pinterest profilinizde sergileyebilirsiniz.
Ancak “Ürün Pinleri” özelliğini kullansanız dahi ziyaretçilerin satın almayı Pinterest üzerinde tamamlayamayacağını bilmeniz gerekiyor. Pin’e tıkladıktan sonra satın alma sürecine devam edebilmeleri için Pinterest, ziyaretçileri sizin internet sitenize yönlendirecektir.
Peki buna rağmen Pinterest ürünlerinizi dünyaya tanıtmak için doğru bir platform mudur? Kesinlikle evet. Özellikle de Pinterest kullanıcılarının %89’unun alışveriş ilhamı almak için Pinterest kullandıkları göz önünde bulundurulduğunda harika bir potansiyel olduğunu söyleyebiliriz.
Snapchat
Temmuz 2020 tarihinde Snapchat, Marka Profilleri isimli yeni özelliğinin kapalı beta sürümünü duyurdu. Bu özellik Shopify tarafından desteklenmekle birlikte “Lokal Mağaza” özelliği gibi çalışarak Snapchat kullanıcılarının alışveriş yapabilmesini sağlıyor.
Bu özelliği duyururken oldukça popüler 5 Influencer isim ile birlikte çalıştılar. Bu isimler Kylie Jenner, Kim Kardashian, Shay Mitchell, Spencer Pratt ve Bhad Bhabie’ydi. Ardından birkaç marka daha bu özelliği kullanabilmek için onay aldı.
Snapchat’in “Alışveriş İçin Yukarı Kaydır” özelliğinin nasıl çalıştığını merak ederseniz bu özelliği en iyi kullanan markalardan biri olan Kylie Cosmetics hesabına göz atabilirsiniz.
Etkili Sosyal Ticaret İçin 6 İpucu
Dükkanınızı oluşturdunuz, ürünlerinizi yüklediniz ve sosyal ticaret yapmaya hazırsınız. İşte bu yeni dijital mağaza dünyasından en iyi şekilde yararlanabilmenizin püf noktaları:
Takipçilerinizle Etkileşim Kurun
Harika bir sosyal deneyim için işin en önemli kısımlarından biri “sosyal” kısmı. Ziyaretçilerin sorularını yanıtlayın, ilgilerini çekebilecek ilginç içerikler paylaşın ve özgün olun. İnsanların alışverişlerini kolaylaştırmak adına çeşitli sohbet robotları da kurabilirsiniz.
Stratejik Olarak Dinleyin
Kitleniz sizin için en ön sıralardan yer ayırmış olabilir. Bu yerden en iyi şekilde faydalanmayı hedefleyin. Mağazanızdaki yorumları ve paylaşımları yakından takip edin ve gerektiğinde soruları yanıtlayın. Benzer şekilde profesyonel bir müşteri hizmetleri servisi sunmanız da farklı bir seçenek olabilir.
Tüm platformlar için “social monitoring” kurulumu yapmak kendi kitlenizin dışındaki geri bildirimleri ve sektör hakkındaki haberleri öğrenmek için de iyi bir yol olabilir.
Değerlendirmeye Teşvik Edin
İnternetten alışveriş yapan insanların %93’ü ürün ve mağaza hakkındaki değerlendirmelerin kararlarını olumlu ya da olumsuz etkileyebileceğini belirtmiş. Eğer müşterileriniz ürünleriniz ile mutluysa bunu dünyaya duyurmaları için onları teşvik edin.
İster bir ürün müşteriye teslim edildikten sonra otomatik veya manuel olarak bir teşvik e-postası gönderiyor olun, ister müşterileri deneyimlerini ve görüşlerini paylaşmaya teşvik edecek yarışmalar düzenliyor olun; her şekilde sosyal kanıt toplamak olumlu bir sosyal itibar oluşturabilmek için son derece önemli.
Olumlu yorumlar aldıktan sonra bu yorumları sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Bu yorumlar müşterilerinizin oluşturduğu içerikleri paylaşmak olabilir veya mutlu müşterileriniz ile birlikte canlı yayın düzenlemek olabilir. Bunu övünüyormuşsunuz gibi görünmeden yapmanın onlarca yolu mevcut.
Erişiminizi Hedefleyin
Ürünlerinizi satmak veya doğru kişilerin karşısına çıkarmak için sosyal medya platformları sizlere harika veriler sunmakta. Bu verileri en efektif biçimde değerlendirmeniz gerekiyor.
Sürtüşme Anlarını Ortadan Kaldırın
Satın alma sürecini ne kadar kolaylaştırırsanız insanların markanızı takip etme olasılığı da o kadar artacaktır. Peki hangi tereddüt veya sürtüşme alanlarını ortadan kaldırabilirsiniz?
Ürün açıklamasının ürün hakkında yeterince detaylı bilgi verdiğinden emin olun. Alışveriş formlarının otomatik doldur özelliğinden faydalandığını teyit edin. Müşterilerin en sık sorduğu sorular için bir chatbot oluşturun. Tüm bunları uygulamak alışveriş sürecini müşteri açısından son derece hızlandıracak ve dikkatinin dağılmasını önleyecektir.
Fiyatlarınızı Düzenleyin
Sosyal ticaret, pek çok ürün türü için(giyim, evcil hayvan oyuncakları vb.) harika fırsatlar sunmakta. Ancak lüks ürün kategorileri için beklenen etkiyi yaratmayabilir. Gözle görünmeyen bir ürüne anlık olarak ücret ödenmesi nedeniyle kullanıcılar yüksek fiyatlı ürünleri internet üzerinden satın almaya genellikle çekiniyor. Shopify’ın sunduğu istatistiklere göre 70 doların altındaki ürünler kolayca satılmak için ideal. Pek çok kullanıcının “Neden olmasın barajı” olarak bu fiyat belirlenmiş.
Diliyoruz ki bu makale vesilesiyle siz de ürünlerinizi Facebook ve Instagram gibi sosyal platformlar üzerinden hemen satmaya başlarsınız. Bol satışlar!