fbpx

Etsy SEO 2022 Güncellemesi

2022 etsy seo güncellemesi

İçindekiler:

Birkaç gün önce Etsy SEO kriterlerine güncelleme getirince herkesi bir panik aldı; Etsy SEO eğitimi alanlar hariç! Eğitimlere hep büyük Google güncellemelerini anlatarak başlarım çünkü Google bir kriter getirirse en geç iki üç sene sonra Etsy için de aynı güncelleme gelir. Bu nedenle sık sık “Şu an geçerli değil ama çok yakında gelecek, o yüzden böyle yazın” diye de uyarılar yaparım. Velhasıl sonunda 2022 Etsy SEO güncellemesiyle beraber ürün tanıtım yazıları hak ettiği değeri resmi bir şekilde almış oldu. 2022’de verdiğim eğitimlere katılanlar “Yaptığım A/B testlerinde bu Etsy SEO güncellemesinin geldiğini görüyorum ama bu konuda bir yazılı açıklama yapmadılar” dediğimi de hatırlarlar. 

Eğer Etsy’ye yeni giriş yapacaksanız bu yazımızdan önce Etsy Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Etsy SEO Nedir ve Etsy Listeleri Nasıl Sıralar?

SEO, arama motoru optimizasyonu, ürün listelemenizin arama motorunda görünürlüğünü artırma ve dolayısıyla daha fazla görüntülenme sürecinin kısaltılmış adı aslında. Uzun hali “Search Engine Optimization”. Türkçe halini kısaltınca “AMO” oluyor diye “SEO” şeklinde kullanıyoruz. 

Etsy bir arama motoru üzerine kuruludur ve model olarak Google modelini baz alır. Temelde Etsy mağazalarındaki ürünleri alışveriş yapanların aramalarıyla eşleştirir. 

Etsy SEO, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak ve daha fazla potansiyel müşteri tarafından görülmek için en iyi şansa sahip olmanız için ürünlerinizi, mağazanızı ve diğer faktörleri optimize etmektir. Bu faktörlerin bazılarını kolayca manipüle edebiliyoruz (pardon optimize diyecektim!) bazılarını ise edemiyoruz. Bu nedenle de bu ve benzeri yazılarda genellikle manipüle edilen Etsy SEO özelliklerinden bahsedilir. Ben de böyle yapacağım; daha sonra da Etsy SEO ile ilgili en sık aldığımız soruları cevaplayacağım. Daha zor manipüle ettiklerimizi ise eğitimde detaylıca konuşuruz. 

etsy seo egitimi

Etsy SEO Eğitimi

Etsy’de aramalarda yüksek sıralarda çıkarak satışları artırmak isteyen, mağaza sahipleri için ayda bir kere gerçek zamanlı düzenlenen Etsy SEO eğitimi.

Eğitimini İncele

Kolay Manipüle Edilebilen Etsy SEO Özellikleri

Etsy algoritması “birebir eşleşme” dediğimiz bir sistem üzerinden çalışır. Asıl amaç arama yapan kişiye olabildiğince hızlı bir şekilde aradığı şeyi göstermek ve satın alma yapmasını sağlamak.

Birebir Eşleşme

  • Başlık
  • Etiketler
  • Kategoriler
  • Nitelikler
  • Ürün tanıtım yazıları (Mayıs 2022 Etsy SEO güncellemesi)

Eğer müşterinin aramasıyla bu yukarıdakileri eşleştirebiliyorsa müşterinin önüne çıkarıyor, burada bir sorun yok. Olay bütün o eşleşen milyon tane diğer ürün arasında öne geçmek yani Etsy SEO yapmak. Daha öne, daha da öne geçmenin yolları daha önce bahsettiğim kolay manipüle edilebilen özelliklerden ve sonrasında ise daha zor manipüle edilenlerden geçiyor. 

Etsy SEO: Etsy’nin Sıralama Kriterleri

İlgililik

Kırmızı kazak aradığınızda size mavi takı kutusu gösterilmemesi için hem başlık hem de etiketlerde birebir eşleşme ve uyum olması gerekiyor.

Ürün Tanıtım Yazıları

2022 Etsy SEO güncellemesi bu konuya geldi işte. Ürün tanıtım yazılarını da resmi olarak Etsy SEO içerisine kattılar. Peki bu ne demek? Etsy; başlıkta geçirdiğiniz kelimeleri ürün tanıtım yazısında da görmek istiyor. Burada yapılan en büyük hata başlığı alıp ürün tanıtım yazısına kopyalamak. Etsy o kadar şapşal değil. (2008 yılında böyle şeyler yapılabiliyordu ama mazide kaldı.) Başlıktaki kelimeleri cümle içerisinde görmek istiyor. Mantıken bakarsanız ürün tanıtım yazısının ürün hakkında olması gerekli ve dolayısı ile üründen bahsetmesi gerekli. Product, item gibi kelimeler yerine başlıktan kelimeler kullanırsanız bu konuyu çözmüş olursunuz. Etsy’de Ürün Tanıtım Yazısı Nasıl Yazılır makalesi de ilginizi çekebilir.

Listing Kalitesi

Bu da Etsy’nin hem siz hem de kendi para kazansın diye kurduğu bir sistem. Dönüşüm oranı ile ilgili bir konu. Bir ürünü (A) 1.000 kişiye göstermiş ve 1 kişi almış diyelim ki. Diğer ürünü de (B) 10.000 kişi görmüş ve 1 kişi almış. O zaman 1.000 kişiye gösteriğimi (A) daha çok kişiye gösterirsem daha çok satış olur şeklinde bir mantık yürütüyor. Etsy SEO içinde çok kontrol edebildiğimiz bir özellik olmamakla birlikte kolaylıkla düşürüp kendimizi sabote edebiliriz. Konuyla ilgili Etsy Like ve Follow Oyunları makalesini de kesinlikle okumanızı öneririm; orada dönüşüm oranını çok daha detaylı anlatmıştım. 

Etsy SEO için en önemli bileşenler: Ürün Başlıkları ve Etiketler

Etsy SEO’nun en önemli bileşenlerinden birisi de etiketler. Etsy size her bir ürün için 13 adet etiket girme hakkı tanır ve bu etiketlerin bir tanesinin boşluk dahil en fazla 20 karakter olması gereklidir. Sistem 20 karakterin üzerinde etiket girilmesine izin vermez. 13 etikete ek olarak ürün için girdiğiniz kategoriler de Etsy tarafından otomatik olarak eklenirler. Dolayısıyla toplamda 13 + kategoriler kadar etiket kullanmış olursunuz.

etsy ürün etiketi

Etiketlerin Etsy içerisinde iki amacı vardır. Birincisi; bir müşterinin baktığı ürüne benzer şeyler incelemesini sağlar. Kullanıcılar bir etiketin üzerine tıkladıklarında etiketin üzerinde yazan kelime grubunun aramasına giderler. Böylece de arama kutusuna bir şey yazmadan arama yapmış olurlar. İkinci amaç ise ürünün aramalarda otomatik olarak çıkmasını sağlamasıdır. Etsy algoritması ürünleri başlıklarına ve etiketlerine göre aramalarda yerleştirir. 13 taneden az etiket kullandığınızda aramalarda öne çıkmayı engelleyip müşterilerin organik olarak sizi bulma ihtimalini azaltmış olursunuz.

Etsy arama motoru aramalarda ürünleri yerleştirirken diğer SEO elementleri ile birlikte hem başlıklara hem etiketlere bakar. Eğer alıcının yaptığı aramada kelime ya da kelime grubu hem başlık hem de etiketlerde yer alıyorsa ürünün aramayla “daha ilgili” olduğunu düşünür ve önlerde gösterir. Aynı ürünü iki kere listelediğimizi düşünelim. Bu listelerden birincisinin başlığında “beach necklace” var fakat etiketlerinde yok. İkinci listenin ise hem başlığında hem de etiketlerinde “beach necklace” yer alıyor. Bir müşteri “beach necklace” diye arattığında ikinci liste daha önde gösterilecektir.

Etiketlere tıklandığında o etikete ait arama sayfasına gittiğinden dolayı, başlıktaki ve etiketlerdeki kelimeler uyuşmadığında etiket sizin için işlevsiz hale gelir. Örneğin etiketlerinizde “gift for her” yazıyor fakat bu kelime grubu liste başlığında yok. Bir müşteri başka bir ürünün “gift for her” etiketine tıkladığında karşısına çıkan arama sayfasında sizin ürününüzü görmez çünkü başlığınızda olmayan bir kelimenin aramasında çok gerilerde çıkarsınız.

Başlık ve etiket uyumu çok önemli olduğundan dolayı başlığımızdaki her kelimenin etiketlerde, etiketlerdeki her kelimenin de başlıkta yer alması gereklidir. Bunu yapabilmek için başlığı alıp etiketlere kopyalamanız gerekiyor. 20 karakteri geçen kelime gruplarını bölüp iki ayrı etiket olarak girebilirsiniz. Örneğin “white wedding necklace”  kelime grubu 20 karakteri geçtiği için tek bir etiket olarak girilemez. Bu durumda “white necklace” olarak bir etiket, “wedding necklace” olarak ikinci bir etiket olarak girilir. Bu şekilde etiketleri bölerek başlık ve etiket uyumunu yakalamış oluruz.

İpucu: Arama motoru tekil ve çoğul kelimelerin aynı şeyi ifade ettiğini anlayabilir, iyelik eklerini de okuyabilir. Bu nedenle 20 karakterlik etiket kısmına “the valentine’s day gift” sığmadığında “valentine day gift” olarak kısaltılabilir. Aynı şekilde eğer çoğul bir kelimeyle tamlama yapıyorsanız; “violet knitted gloves” sığmadığında “violet knitted glove” olarak giriş yapılabilir, çünkü motor tekilleri de çoğulları da aynı yere yerleştirir.

Etiketleri bölerken tek kelimelik etiket girmemeye de özen göstermek gerekir. Bunun iki sebebi var. Birincisi tek kelimelik etiketler çok geniş kapsamlı şeyleri ifade eder; örneğin “red” diye ürün rengine işaret eden tek kelimelik bir etikete sahip olduğunuzu düşünelim. Ürününüz başlığında aynı kelime olsa bile bu etiketle 5,038,621 adet sonuçla yarışır. Nitekim satın alma niyeti olan bir kişi de daha daraltılmış bir arama yapacaktır; “red pillow” gibi. Etiketi iki ya da üç kelimeye çıkardığınızda yarıştığınız sonuç sayısı azalır ve daha görünür olursunuz. Aynı örnekten gidersek “red” etiketini “red pillow” olarak uzattığımızda yarıştığımız sonuç sadece 84,993.

İpucu: İkiden daha fazla kelimeye sahip olan anahtar kelime gruplarına “long-tail keywords”, uzun kuyruklu anahtar kelimeler denir. İstatistiklere göre satın alma yapmaya karar vermiş kişiler uzun kuyruklu anahtar kelimelerle arama yaparlar.

Etiket girerken kelime gruplarını anlamlı bir şekilde ayırmak da çok önemli. Örneğin üzerinde mavi tüyler olan bir battaniye satıyorsunuz ve “blue feathers” etiketine sahipsiniz. Bu etiket sizin için işlevsiz çünkü sattığınız şey “mavi tüyler” değil. Bu etiketle çıktığınız arama hedef kitlenize hitap etmiyor, gerçekten mavi tüy arayan kişileri hedefliyor. Bu etiket yerine iki veya üç kelimelik, battaniye arayan kişileri hedefleyen etiketler kullanmanız başarılı bir strateji olacaktır.

İpucu: Burada da boncuklu küpeyi “mavi tüyler” aramasında buluyoruz. Kusursuz bir “mavi tüy” SEO’su yapılmış olsa bile bu aramada çıkmak ürünün hiçbir işine yaramıyor. İyi SEO yapmak ile doğru SEO yapmak arasındaki farkı bu örnek çok güzel anlatıyor.

Başlığınızı alıp etiketlere kopyaladığınızda elinizde dört ya da beş etiketlik yer kalır. Bu durumda başlıktan kelime kombinasyonları yapmak gerekiyor ki başlıktaki her kelime etiketlerde yer alsın, etiketlerdeki her kelime de başlıkta olsun. Şöyle bir başlığımız olduğunu düşünelim: Beach Necklace, White Jewelry, Beach Accessory…. Başlığı alıp etiketlere kopyaladığımızda bu üç kelime grubu etiket olarak eklenecek. Kalan etiketleri de birbiriyle eşleştirmek gerekiyor; “White Necklace”, “White Accessory” gibi. Bu sayede başlık ve etiketler uyumlu hale geliyor.

Etsy, seçtiğiniz kategorileri de etiket olarak eklediği için kategorinizi etiket olarak girdiğinizde bir tanesini boşa harcamış olursunuz. Örnek vermek gerekirse; “cross stitch” kategorisini seçtiyseniz “cross stitch” etiketi girmenize gerek yok çünkü zaten Etsy o kelime grubunu otomatik olarak etiketlerinize ekleyecek.

Etsy reklamları da başlık ve etiket üzerine çalışır. Başlık ve etiketlerdeki kelimelerde eksiklik ya da hata olması reklamın çıktığı yeri sizin için verimsiz hale getirebilir, bu da reklam performansının düşük olmasına sebep olur. Boncuklardan yapılmış bir avize için “mavi boncuklar” şeklinde girdiğiniz etiket sebebiyle avize ürünü reklamınız boncuk arayanlara gösterilir.

Etsy’de satış yaparken etiketlerden ve yaptığınız arama motoru optimizasyonundan (SEO) tam verim alabilmek için kullandığınız kelimelerin hepsinin başlıkta yer alması, bu kelimelerin ürüne dair anlamlı olması, hedef kitleye yönelik yazılması ve tek kelimeden uzun olması gerekir.

Yenilik

Yeni konulan listingler ve yenilenen listingler sıralama içerisinde çok az bir avantaja sahip oluyor. Boşu boşuna sürekli olarak listing yenilemenize inanın ki gerek yok. “New on Etsy” sayfası kaldırıldığından beri bunu yapmak boşa para harcamak olur. Onun yerine Etsy Shop Update yapabilirsiniz. Zaten satış olup stok yenilenince de bu özelliği kullanmış oluyorsunuz. 

Etsy Dükkan Yaşı

Yeni dükkanlar kısa bir süre sıralamada avantajlı oluyor. Fakat satış yapmaya başladığınız saniye artık “Siz de bizdensiniz!” Açıkçası bu konu da biraz yanlış anlaşılıyor diye düşünüyorum. Avantaj sağlanan nokta şu: bir listing satıldığında, iyi yorum aldığında Etsy SEO açısından avantajlı oluyor. Dolayısı ile yeni dükkanların eskilerle bir rekabet şansı kalmıyor. Bunu engellemek için Etsy satış ve yorum işlemini yeni dükkanlar için yapmıyor. Özel olarak bir avantaj yok yani, bir süre iki kriterden muaf oluyorsunuz sadece. 

Müşteri Deneyimi

Etsy, Etsy SEO kapsamında müşterinin deneyimine göre de sıralamayı değiştiriyor. 2015 sonu 2016 başına kadar herkes aramalarda aynı sonucu görüyordu. Artık müşterinin kişisel deneyimi de önemli. Örneğin bir müşteri bebek ürünlerine baktıktan, satın almalar yaptıktan sonra onun bebek alışverişine eğilimli olduğunu anlıyor ve “Zürafa” araması yaptığında ona zürafalı bebek ürünleri gösterme eğiliminde oluyor. Bir başkası aynı aramayı yaptığında daha az bebek ürünü de görebilir. 

Ek olarak elbette;

  • İyi yorumlar almak
  • Dükkanın hakkında bölümünün doldurulmuş olması
  • Dükkan politikalarının tamamlanmış olması
  • Size karşı açık case olmaması gibi durumlar da sıralamayı etkileyen bazı faktörlerden. 

Kargo Ücreti

Sadece Amerika Birleşik Devletleri için geçerli olmak üzere; kargo ücreti de Etsy SEO’ya dahil konulardan bir tanesi. Eğer ABD’ye ürün satıyorsanız ve ürün fiyatı 35 Dolar ve üzeri bir ücrete sahipse ücretsiz kargo yapmadığınızda geriye düşüyorsunuz. 

Yeri gelmişken Etsy’de Kargo Süreçleri ücretsiz e-kitabı içerisinde Navlungo’nun size bir indirimi de var. ‍‍

Ücretsiz e-Kitap

Etsy’de Kargolama Süreçleri

Hemen İndir

Dükkan Yeri

Avrupa Birliği, Avustralya, İngiltere ve Kanada’da oradan kargo çıkışı yapan dükkanlar Dünya’nın geri kalanına göre daha avantajlı. Bu konuda yapılabilecek tek şey ParkPalet gibi bir hizmet kullanarak kargo çıkışlarını o ülkelerden yapmak. 

Gördüğünüz gibi 2022 Etsy SEO güncellemesi aslında skandal bir güncelleme değil. Dijital pazarlamacılar olarak uzun süredir bekliyorduk; hatta Etsy SEO bu güncellemenin en geç geldiği platformlardan bir tanesi.

Etsy SEO Nasıl Yapılır? Soru – Cevap Video

Etsy SEO Sık Sorulan Sorular

Etiketlerin Sırası Etsy SEO İçin Önemli Midir?

Hayır. Etiketlerinizi istediğiniz sırada yazabilirsiniz, etiket sırası Etsy SEO’yu etkilemez. Etsy algoritmasının etiketlerle ilgili baktığı tek şey başlıkta da yer alıp almamalarıdır. Eğer başlığın tamamını alıp etiket kısmına kopyalarsanız zaten başlıktaki sırayla dizilirler. Yeriniz kalacağı için de başlıktan birkaç tane daha etiket türetip kullanabilirsiniz. Etsy’de etiketlerin diğer özellikleri için Etsy’de Ürün Etiketleri ve Özellikleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

etsy seo egitimi

Etsy SEO Eğitimi

Etsy’de aramalarda yüksek sıralarda çıkarak satışları artırmak isteyen, mağaza sahipleri için ayda bir kere gerçek zamanlı düzenlenen Etsy SEO eğitimi.

Eğitimini İncele

Başlıktaki Kelimelerin Sırası Etsy SEO İçin Önemli Mi?

Evet. Nasıl ki alıcılar önce başlığın başını okuyor, algoritma da aynısını yapar. Önemli kelimeler başlığın en başında yer almalıdır. Örneğin “sallantılı kolye” aramasında ilk sayfalarda çıkmak istiyorsanız başlık “Sallantılı Kolye, Anneler Günü Hediyesi, Doğum Günü Hediyesi….” şeklinde devam etmelidir. Eğer en önce “anneler günü hediyesi” yazarsanız algoritma sizin o aramada öne çıkmak istediğinizi düşünüp sizi oraya yerleştirmeye çalışır.

Kelime Tekrarları Etsy SEO’ya Zarar Verir Mi?

Evet. SEO’nun amacı olabildiğince çok sayıda aramada çıkmaktır. Bunu yapmanın yolu da başlıkta ve etiketlerde çok sayıda çeşitli kelime kullanmak. Başlıkta, etiketlerde ve ürün tanıtımlarında bir kelimeyi gereğinden fazla kullandığınızda spam, gereksiz tekrar, yapmış olursunuz. “Wedding Dress, White Wedding Dress, Beach Wedding Dress…” başlığına sahip bir üründe spam yapılmıştır fakat algoritma spam olarak algılamasaydı bile bu şekilde sadece “Wedding Dress” aramasında çıkarsınız. Verdiğimiz örnekten devam edersek; ürününüz hem gelinlik hem de gece elbisesi olarak kullanılabilecek bir ürünse “Wedding Dress, White Evening Gown, Party Wear…” olsa en az üç farklı aramada çıkma şansı elde edersiniz. Başlıkta ve etiketlerde kelime tekrarı Etsy SEO’nuza zarar verir ve başarısız yapar.

Ama bazı satıcılar ürün başlığını ürün tanıtımının en başına da yazıyor, peki bu Etsy SEO’ya zarar ver mi?

Evet. Spam, yani gereksiz kelime tekrarı yapmak algoritmanın gözünden düşmek için ciddi bir sebeptir. Algoritma ürün tanıtımında cümle kurmanızı bekler. Dolayısıyla başlığı alıp oraya kopyaladığınızda manipülasyon yaptığınızı düşünüp bütün ürün listesini spam olarak değerlendirir. Ürün tanıtımlarınızı bir pazarlama ve reklam aracı olarak görün; ürün tanıtımları satın almaya kesin karar vermemiş bir alıcıyı ikna etme şansınızın olduğu yer. O bölümü kopyala-yapıştır yapmak yerine stratejik kullanın. Aynı şekilde malzeme yazdığınız yere de gerekli bilgiler haricinde kelimeler girmek spam yapmaktır.

Dükkan Politikaları ve About Shop Kısmı Etsy SEO’ya Dahil Mi?

Evet. İstatistiksel olarak “About Shop” (Dükkan Hakkında sayfası) olmayan ve dükkan politikaları girilmemiş olan dükkanlardan alışveriş yapılma oranı düşük. Etsy algoritması da alıcıların olabildiğince çabuk bir şekilde alım yapmalarını istediği için About Shop sayfası olmayan ve/veya dükkan politikaları doldurulmamış olan dükkanların ürünlerini aramalarda geriye atıyor.

Etsy Arama Kutusu En Popüler Anahtar Kelimeleri Mi Gösterir?

Evet. Eğer bu yazıyı 2017 yılının başında okuyor olsaydınız bu sorunun cevabı hayır olacaktı fakat son gelen güncellemeyle Etsy arama kutusu (search bar) en popüler arama kelimelerini gösteriyor. Bu bölümü trendleri takip etme aracı olarak da kullanabilirsiniz. Örneğin dükkanınız deri malzemesiyle yapılmış ürünler satan bir mağazaysa arama kutusuna “leather” yazarak alıcılar arasında en popüler deri ürünlerinin bir listesini elde etmiş olursunuz. Böylece de ürün gamınızı ne yöne doğru genişleteceğinizi planlayabilirsiniz.

Etsy SEO İle Çok Satılan Listelerin Önüne Geçmek Mümkün Mü?

Evet. Etsy algoritması ürünler satıldığında ve olumlu yorum aldığında bu faktörleri SEO’ya pozitif olarak yansıtıyor. Bu nedenle aramalarda deneyimli dükkanların çok kez satılmış ve yorum almış ürün listeleri genellikle ilk sayfalarda çıkıyor. Fakat tek kriter bunlar değil. Doğru SEO ile onların önüne geçebilirsiniz. Dükkanınız yeniyse ve rekabetçi bir pazarda sadece SEO ile yarışamadığınızı düşünüyorsanız; önceliğinizi pazarlamaya verip alıcıları sosyal medyadan dükkana çekerek Etsy algoritması içindeki yerinizi de yukarılara taşıyabilirsiniz.

Ürünleri Yenilemek “Renew” İşe Yarar Mı?

Evet fakat bu sorunun cevabının küçük bir detayı var. 2015 öncesinde Etsy’nin yeni yayınlanan ya da yenilenen (renew yapılan) listeleri gösterdiği ayrı bir sayfası vardı. Alıcılar sayfaya girdiklerinde en yeni ürünleri burada görebiliyorlardı. Bu nedenle de satıcılar günde birkaç kez liste yeniliyor ve reklam bütçesi kadar yenilemeye de bir bütçe ayırıyorlardı.

Fakat istatistiklere bakılınca alıcıların “yeni ürünler sayfası”nda çok az vakit geçirdikleri ve bu sayfaya bakanların büyük bir bölümünün de alım yapmadığı görüldü. Bu sebeplerden Etsy bu sayfayı kaldırdı ve güncellemeleri takip eden satıcılar günde birkaç kez ürün yenilemeyi bıraktılar.

Ürün listesinin yeni olması Etsy SEO için önemli fakat bu her gün yenileme yapmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bir ürün satıldığında stok güncellendiği için liste yenileniyor zaten. Aylardır hiç satmadığınız ürünleri hareketlendirmek için renew yapmanızda bir sakınca yok ama bahsettiğimiz gibi günde ya da haftada birkaç kez yenileme yapmak SEO açısından bir şey fark ettirmeyecektir. SEO çalışması yaptıktan sonra ürün listesi yenilemek bu konuyla ilgili en iyi strateji olacaktır.

Ürünleri yenilemekle aynı işlevi gören Shop Update ile ücret ödemeden listelerinize aramalarda hareket getirebilirsiniz. Etsy’de Satış İçin Shop Update Kullanımı başlıklı yazımız size yardımcı olacaktır.

Peki ya eşsiz bir ürünüm varsa ne yapayım?

Özellikle vintage ürünler satanlardan bu soruyu alıyoruz. Eşsiz bir ürününüz varsa satıldığına liste yenilenmiyor, tekrar tekrar satılamayacağı için SEO bazında avantaj sağlanamıyor. Fakat bu bir dezavantaj da değil. Etsy, eşsiz ürünler satan dükkanların listelerini dükkan geneli üzerinden değerlendiriyor. İş modeliniz bu şekildeyse dönüşüm oranına (conversion rate) önem vermelisiniz. Yani sizin için listeye bakan kişi/satış oranı kritik bir değer taşıyor.

Etsy Aramalarında Herkes Aynı Sonucu Mu Görür?

Hayır. Eskiden kim ararsa arasın aynı sonuçlar karşısına çıkıyordu. Fakat Etsy belli ilgi alanları olan kişilere, onların sıklıkla aradığı kelimelere göre sonuçlar da çıkarabiliyor. Örneğin Amerikalı bir kadın bir süre “Farmhouse Wedding” araması yapıp çeşitli şeyler favorileyip alırsa “Wedding Invitation” araması yaptığında ilk defa “Weddin Invitation” yazıp arayan birinden farklı olarak önüne “Farm House Wedding Invitation” SEO’suna sahip ürün listeleri de çıkar. Böylece aslında “Wedding Invitation” aramasında belki 20. sayfada olan bir liste, bu aramanın ana sayfasına çıkmış olur. Bu nedenle de başlıklarınızda çok çeşitli kelimelere yer vermeniz önemli. Aynı şekilde kişilerin platforma girdikleri cihazlar da ürünlerin aramalarda çıktığı yeri doğrudan etkiliyor.

Başlıklarda büyük harfle yazılan kelimelerin Etsy SEO’ya katkısı var mıdır?

Yoktur. İstediğiniz gibi yazabilirsiniz. Bir büyük harf, bir küçük harf falan gibi; karman çorman da yazabilirsiniz fakat okunması açısından yani müşterinin baktığında okumasının kolaylık olması açısından kelime başlarındaki harflerin büyük yazılması; kelimenin geri kalan kısmındaki harflerin küçük yazılması her zaman daha rahat olur.

Hem kendi dükkan bölümümde, hem başlığımda, hem de etiketlerin içerisinde aynı anahtar kelime var. Bu boşa harcanmış alan mıdır? Yoksa pekiştirmiş olduğumuzdan daha iyi mi sonuç alırız?

Kesinlikle pekiştirmiş oluruz. Özellikle dükkan bölümlerinin içerisinde geçen kelimeler bölüm içerisinde aynı SEO’ya sahip olan ürünlerin aramalarda yukarı çıkmasına yardımcı olur. Tabii ki bunu da başlığımızla, etiketimizle, kategorimizle destekliyoruz.

Çok satılan ve hedef anahtar kelimede ilk sırada olan ürünümün içeriğini popülerliğinden faydalanıp daha karlı bir ürün satabilmek için tamamen değiştirirsem o ürün hemen geriye gider mi yoksa rate ile paralel bir düşüş mü sergiler?

Şimdi öncelikle herkes aynı sonucu görmediğinden dolayı ürünün ilk sırada çıktığını bilemeyiz. Herkes farklı sonucu görüyor.Bunun sebeplerinden bir tanesi Etsy’nin müşterilerin nelere baktığına bakıp onların ilgilerini çekecek olan şeyleri onlara göstermesi. İkinci sebepte her cihazdan girildiğinde farklı sonuç çıkıyor olması. Yani aynı hesap bir Iphone’dan bir bilgisayardan girdiğinde bile aynı aramayı yaptığında farklı sonuç görüyor. Dolayısıyla ürünün ilk sırada çıktığını sadece sen görüyorsun. Başka birisinin 50’nci sayfada olup diğerinin 3’üncü sayfada olabilir. Sorunun devamına gelirsek eğer SEO’da bir değişiklik olursa başlıkta, etikette, herhangi bir şeyde yenilendiği zaman ürün yani değiştirdin, girdin başlığı ondan sonra tamam yayınla dediğinde artık algoritma onu görür ve kısa süre içerisinde yeri çok çabuk değişir.

Ürünlerimin Türkiye’ye gösterimini kapatabilir miyim? En azından reklamları?

Hayır, ne yazık ki böyle bir şey yok. Şu ülkeye göster; bu ülkeye gösterme gibi herhangi bir şey söyleyemiyoruz.

Sorunun Seo kaynaklı olmadığı nasıl anlaşılır? Yani ”İyi bir SEO yaptım, tamamdır!” ne zaman denilebilir?

Eğer ürün aramalarda çıkıyorsa sorun SEO değildir. SEO sadece ürünün aramada çıkması ile ilgili çünkü. Satıştaki sorun şunlar olabilir: Fiyatlandırmada problem vardır, fotoğraflarda sorun vardır. Çok net değildir veya işte ürünün ne olduğu anlaşılmıyordur; çok karman çorman fotoğraflardır. Fotoğraf ile ilgili ”El Emeği Danışmanlık Sitesi”nde bir yazı var ona bakabilirsiniz. Bunun dışında kargo süresinde sorun olabilir yani çok uzun sürelerde yolluyorsunuzdur. Processing time çok uzundur. Sebep bu olabilir. Ne yazık ki ödeme sistemi problem olabilir ama SEO ile ilgili problemleri şöyle bulabilirsiniz: Ürün aramada çıkıyorsa, başlığınızda çok çeşitli kelimeler kullandıysanız ürün ile alakalı, başlıkla etiket uyumu varsa, kategoriniz doğruysa, başlığınızdaki yani etiketlerinizdeki kelimeleri ürün tanıtımına serpiştirdiyseniz. Dükkan bölümleriniz düzgünse, about shop yazınızda SEO yaptıysanız, dükkan başlığınız varsa ve burada SEO yaptıysanız. Attribution girdiyseniz o zaman problem SEO değildir.

Aynı tarz ürünlerden biri günde 20 visit diğeri 3 visit alıyorsa, yani görüntülenmeden bahsediyor, yine de farklı aramalarda çıksın diye bırakılmalı mı yoksa çok visit alana göre düzenlenmeli mi?

Daha farklı kelimeler kullanıldıysa ve görüntülenmedeki düşüş bu sebeptense bence kalmalı. Sebebi de şu: Bir ürün o kelimelerde aramalarda çıkmak için yarışıyordur. Diğer ürün daha az aranmasına rağmen o kelimelerde çıkmak için yarışıyordur. O sebeple bence ikisinin de farklı farklı kelimelerle kalması daha mantıklı. Fakat eğer elimizde iki tane aynı SEO’ya sahip ürün varsa ve bunlardan bir tanesi daha çok görüntülenme alıp diğeri daha az alıyorsa burada bunu belirleyen faktörlerden bir tanesi satış olması, review olması gibi şeyler. Bence o zaman az visit alanın az görüntülenme alanın yani SEO’su değiştirilebilir.

Analiz programlarını Etsy SEO için nasıl okumalıyız?

Çok çeşitli analiz programları var tabii ki bunların nasıl okunacağı programa göre değişebilir. Ama eğer şundan bahsediyorsak: Yani ürün tanıtımının içerisine başlıktan kelimeleri serpiştirdim ve bunu analiz programına soktum gibi bir şeyden bahsediyorsak; elimizde en çok kullanılan kelimelerin olduğu yani tek kelimelik, iki kelimelik ve üç kelimelik olarak bir liste çıkarması lazım analiz programının. Burada şuna dikkat edelim analiz programına sokarken başlığı, etiketleri, kategorileri vs. veya ürünün yayınlandığı sayfanın linkini analiz programına sokmayalım çünkü o zaman kenarda Etsy’nin önerdiği işte ”Bunu da beğenebilirsin, bak işte bu dükkanın diğer ürünleri.” falan gibi şeylerinde yazılarını analize dahil eder. Bu durumda da spam yapmış olabiliriz. Spam gereksiz manipülatif tekrardır ve arama motorları bundan hiç hoşlanmazlar. Analiz programına baktığımızda tek kelimelik, iki kelimelik ve üç kelimelik olarak görmek istediğimiz şey başlıktaki kelimelerdir. Yani etiketlerdeki de kelimelerdir. Eğer ürün tanıtımınıza shipping ile alakalı ödeme yöntemi ile alakalı şeyler yazdıysanız kelimelerin yani anahtar kelimelerimizin çıkmak istediğimiz kelimelerin metine olan oranı bozulduğundan dolayı bu kelimeler daha az çıkacaktır yani analiz programı size %5 shippingten bahsetmişsin gibi bir sonuç verebilir. Bu durumda SEO’yu iyi yapmamışsınızdır demektir. Ürün ile alakalı olmayan şeyleri ürün tanıtımlarından silerseniz daha net, güzel bir sonuç alırsınız. Anahtar kelimelere baktığınız zaman analiz programında karşımıza çıkan ekranda %10’un üzerine çıkmamasına dikkat edelim kelimelerin. Eğer %10’un üzerinde bir kelimeyi kullandıysanız çok fazla tekrar etmişsiniz demektir. Onu başlıktaki diğer kelimeler ile kombinleyerek değiştirebiliriz.

Ürüne ilişkin üst üste bridal hairpin, floral hairpin şeklinde başlık girildiğinde hairpinin iki kez geçiyor olmasının faydaları zararları neler? Yanlışsa doğrusu nasıl olmalı?

Şimdi ben şöyle bir baktım hairpin yerine neler kullanabiliriz diye headpiece, hair accessory, bendy hair clips, bendies, banana pins, claw dips, hair grips, baratte, hairslide, beak clip, hair clamp, hair bands, hair bobbies, hair combs, headbands, hairpins, scrunchies kullanılabilir. Tabii buna ürüne göre bakmak lazım. Her kelime ürüne uymuyor olabilir. Sürekli olarak aynı kelimeyi yazmak yerine eş anlamlarını kullanmak çok daha mantıklı bir şey çünkü atıyorum headpiece’i on kişi arıyorsa ve sürekli başlıkta headpiece geçirirsek on kişinin önüne çıkarız ama bendies’i de yirmi kişi arıyorsa ve hem headpiece hem bendies kelimesini kullanırsak toplamda çok daha fazla kişinin önüne çıkarız aramalarda. Burada dikkat etmemiz gereken şey kelimenin ürünü tanımlayıp tanımlamadığı yani onu arayan bunu da bulsun diye koltuk satıyorsak halı diye kilime girmeyelim. Evet, SEO’da ne kadar çeşitli kelime kullanırsak o kadar iyi fakat kullandığımız kelimelerin de ürünü tanımlıyor olması lazım, ürünle ilgisi olması gerekli.

Ürünümün kategorisindeki sık aranan kelimeleri öğrenmemin bir yolu var mı?

Bazı analiz programları bunu verdiğini iddia edebilir eRank gibi fakat çok doğru sonuçlar vermiyorlar. Bunun yerine şöyle bir şey yapabiliriz bu programları kullanmak yerine Etsy’nin search kısmından bakabiliriz, rekabet analizi yapabiliriz ve bu şekilde sonuca ulaşabiliriz. Anahtar kelimeleri taglere yani etiketlere dağıtıyoruz.

Doğru tag dağılımı Etsy SEO açısından nasıl olmalı?

Etiketler dikkat etmemiz gereken şeylerden bir tanesi tek kelimelik etiket olmamaları çünkü etiketler şöyle çalışır birisinin ürününe baktığı zaman müşteri aşağıda etikete tıkladığı zaman o aramayı yaptığı nereye gidecekse oraya gider yani search kısmına yazmadan o aramaya gider. Bu sebeple mesela atıyorum silver ring yaptıysak ve silver diye etiket girersek gümüş aramasına gider ama biz gümüş satmıyoruz. Etiketlerle ilgili önemli şeylerden bir tanesi bu. Bu sebeple etiketlerde longtail yapmaya çalışalım yani bir kelimeden daha fazla kelime koymaya çalışalım bir etiket içerisine. Anahtar kelimeleri etiketlere dağıtıyoruz. ”Rekabet açısından nasıl olmalı?”nın cevabı aslında şu: Kelimelerdeki rekabeti yani başlığa koyarken neye dikkat ediyorsak etiketlerde de ona dikkat etmemiz gerekiyor.

10 çeşit rengi olan kalem satıyoruz, her rengi ayrı ayrı listeledik. Hepsi aynı kategoride olmalı ve en çok aranan, kullanılan etiketler mi girilmeli yoksa hepsi için tagler ve kategoriler farklı mı olmalı?

Eğer bahsi geçen şey kalemse office supplies dışında herhalde çok fazla bir kategori seçeneğimizin olmaması lazım. On tane farklı kategoriye girmez kalem fakat girebilen bir ürün üzerinden örnek verirsek şöyle yaparız: Hepsini farklı kategori gireriz. Ürüne uyduğunu var sayıyorum tabii ki. Böylece oralarda da çıkma şansı artar çünkü her kategori aynı zamanda meta tag olarak çalışır. Etsy kategorileri etiketler kısmına ekler meta tag olarak. Dolayısıyla ne kadar farklı kelime kullanabilirsek o kadar iyi olur ve o kadar farklı aramada çıkarız.

Başlığa renk de koymak gerekiyor mu?

Hayır, böyle bir gereklilik yok koymak zorunda değiliz fakat koyarsak eğer o şekilde arandığında daha öne çıkar. Şöyle bir örnek verelim diyelim ki mavi defter yazdık virgül devam ediyor başlık. Bir başkası da sadece defter yazdı eğer müşteri mavi defter diye ararsa mavi defter yazılmış olan ürün daha önde çıkar.

Birbirinden ufak nüanslara farklılaşmış olan ürünlere SEO yaparken aynı SEO şablonunu kullanabilir miyiz? Bu ürünlere şablondan SEO uygularken kelime ve kelime gruplarının sadece sıralamasını değiştirmek yani farklı ve yeni bir kelime eklemeksizin ürünlerin birbirleri ile yarışmasına sebep olur mu?

Aynı şekilde ürün tanıtımında da çok ufak değişiklikler ile hazırladığımız ürün tanıtımı SEO’nun verimini kötü yönde etkiler mi? Eğer sadece nüans farklılıkları varsa elbette aynı SEO şablonu kullanılabilir fakat ürünler birbirinden farklıysa yani bir tanesi kahve kupası öbürü tabaksa eğer aynı şablonu kullanmak başarısızlığa yol açabilir ama tabii ki bunu şablona bakıp karar vermek lazım. Sor Debi’de şöyle bir şey vardı ”Eğer hepsini aynı yaparsak SEO’ların birbiriyle yarışırlar mı?” Eskiden böyle bir şey vardı; yarışıyorlardı. Bir müşteri arama yaptığında aynı sayfada bir dükkana ait en fazla üç sonuç görüyordu fakat bu değişti. Artık bir aramada bütün sayfada da tek bir dükkanın ürünleri olabiliyor ne yazık ki. Bu sebeple de aslında şuna dikkat etmemiz lazım yani bir aramada on tane ürünümüzün çıkmasının bir anlamı yok. Farklı farklı kelimeler kullanıp farklı aramalarda çıkacağız ki daha fazla insanın önüne gelelim. Soruda bir de şöyle bir şey vardı ”Ürün tanıtımında ufak değişiklikler yaptığımız zaman ürün tanıtımı SEO’nun verimini kötü yönde etkiler mi?” diye. Etsy açısından çok fazla bir şey değiştirmez fakat Google açısından ürün tanıtım yazılarının birbirinin neredeyse aynısı olması dezavantaj yaratır. İlk hangisi yayımlandıysa onu daha önde gösterir Google.

Bir ürünün favorilenme sayısı Etsy SEO açısından bir şey değiştiriyor mu?

Hayır, hiçbir etkisi yok. Eskiden Etsy’nin bir sayfası vardı Trending Page diye; orada yirmi dört saat içerisinde en çok favorilenen ürünleri öne çıkartıyordu fakat o sayfayı kaldırdılar. Hiçbir anlamı yok favori oyunlarının vesairenin Etsy’nin de kullanım sözleşmesine ve seller handbook’a bakıldığı zaman şöyle bir şey yazıyor: Favorileme sadece müşterilerin o an beğendikleri şeyi işaretleyip daha sonradan geri dönüp almaları için şahsi kullanımları için olan bir özellik diye yazıyor.

Etsy SEO için Kelime bulan programlardan bahsedebilir misiniz?

Tabii ki bahsedelim. Benim kelime bulduğum programlardan birincisi Thesaurus. Thesaurus bir sözlük çeşididir; ücretsiz versiyonlarını bulabilirsiniz Google’a Thesaurus yazarsanız. Normalde sözlüklerde kelimenin karşısında anlamı yazar Thesaurus’ta eş anlamları yazar. Dikkat etmeniz gereken şey şu: Thesaurus’ta ki eş anlamlı sözcüklere baktığınızda onlar sizin ürününüze uyuyor mu, uymuyor mu diye tekrar normal sözlükten anlamına bakmanız gerekli. Bir diğeri Google Trends. Google Trends’te ücretsiz bir uygulamadır. Hedef kitleler belirleyebilirsiniz yani ”Amerika’dakiler bu kelimeyi ne kadar arıyor?” gibi. Kelime bulmak için Etsy Search’ü kullanabilirsiniz yani Etsy’nin arama yapılan yerini. Oraya kelimeler aradığınızda size aşağı doğru öneriler sunacaktır; bu öneriler en çok aranan kelimelerdir. Baya işe yarar. Hatta ürün gamanızı da buna yönelik değiştirebilirsiniz. Bir diğeri Marmalead. Marmalead ücretli bir programdır. Bütün bilgileri Etsy’nin içerisinden çeker. Etsy’nin affiliate dediğimiz bir iş ortaklığı vardır aralarında. Fakat Marmalead’in bazı özellikleri güvenilir değil. Kelimelerin aranma oranlarına bakmak için kullanabilirsiniz. Burada şuna dikkat etmek lazım: Örneğin Christmas ile ilgili bir kelime aradığınız zaman size aylık olarak çok düşük bir sonuç vermesine rağmen aslında sezon geldiğinde baya baya yüksek aranan bir kelime olabilir.

Aynı ürünün farklı varyasyonlarını tek başlıkta toplasak Etsy SEO açısından kolaylık mıdır? Bir ürün için hakkımız olan fotoları varyasyonlarına yaymak konuyu toparlar mı?

Varyasyon durumunda yapılabilecek en iyi strateji hepsini ayrı ayrı listelemek, bu listelerin içerisine o varyasyonları da koymak fakat hepsinde farklı çeşitli kelimeler kullanmak.

Ben ürünlere eklediğim resimlerin uzantılarını ürün ile alakalı isimler yazıyorum. Bunun Etsy SEO’ya etkisi var mıdır? Varsa bunun gibi başka etki edebilecek neler vardır?

Ürün fotoğraflarının bilgisayar içerisindeki uzantılarına anahtar kelimeler koymak Google için önemlidir fakat Etsy buna baktığına dair bir şey açıklamadı.

Long Tail anahter kelimelerin Etsy SEO’daki yerinden bahsedebilirseniz çok güzel olur. Açıkçası long tail olayını tam kavrayamadım.

Hemen kavrayalım. Önce long tail nedir ondan bahsedelim. Bir anahtar kelime grubu eğer ikiden daha fazla kelimeye sahipse buna long tail ”uzun kuyruklu anahtar kelime” deriz. Yani mavi defter uzun kuyruklu bir anahtar kelime grubu değildir fakat çiçekli mavi defter… Yanımda defter olduğu çok anlaşılıyor mu? Uzun kuyruklu bir anahtar kelime grubudur. Long Tail’lar ile ilgili iki tane önemli konu var. Bunlardan bir tanesi müşteriler arama yaparlarken satın almaya karar vermiş olan müşteri genellikle long tail ile arama yapar. Kendimizden pay biçeyim. Bir cep telefonu alacağız diyelim ki; gidip de Google’a ”cep telefonu” yazmayız. Şu modelde cep telefonu deriz, şu kadar pikseli olsun, böyle fotoğraf çeksin deriz ve uzun kuyruklu anahtar kelime grupları yazarak arama yaparız. Bir diğer önemli konu: Başlığımızın içerisindeki long tail’lar ile ürünleri sattık diyelim ki bir satıldı, iki satıldı, işte yorumlar geldi vs. içerisinde bulunan bütün kelimelerin aramalarında ürün öne çıkmaya başlar. Yani cep telefonu örneğinden gidelim yine. Iphone 10 cep telefonu yazdık diyelim ki ve bunlar satılıyor. Başlığın daha uzun olduğunu farz edin. Iphone 10’da da öne çıkar, cep telefonunda da öne çıkar, cepte de öne çıkar, telefonda da öne çıkar. Long Tail bu açıdan uzun vadede kısa kelimelere oranla çok daha iyi sonuç verir fakat long tail kelime grupları kısa olanlara oranla çok daha az aranırlar.

Bazı ürünlerim 1-2-3. sayfalarda sıralanıyor ama etrafındaki ürünlerin hemen hemen hepsi 30-50 yorumdan yüksek almış. Ürünlerime tıklanıyor ama satın alınmıyor. Bunun sebebi Etsy SEO ile ilgili midir yoksa yorum olmaması mıdır? Ya da bu durumlarda ne tavsiye edersiniz?

Şimdi öncelikle şunu bir tekrar edelim. Bir ürünü biz kendimiz birinci sayfada görüyoruz diye başka birisinde de birinci sayfada olduğu anlamına gelmez. 2015’in Kasım ayında yapılan bir güncelleme ile Etsy içerisinde herkes farklı sonuç görmeye başladı. Burada soruda ”Yorumda ve işte etraftaki ürünlerde çok fazla yorum var benimki satın alınmıyor bundan mıdır? Bunda SEO’nun etkisi var mıdır?” diye sorulmuş. SEO tamamen aramayla ilgilidir; satışla hiçbir ilgisi yoktur. Bu sebeple de şöyle bir sonuca varabiliriz: Evet, ürün aramalarda çıkıyor ama neden satın alınmıyor? Yorumlardan dolayı mı? Evet, yorumdan dolayı olabilir.

Farklı kategorilerde satılan ürünler Etsy SEO’yu kötü etkiliyor mu? Hem kalem hem de defter satıyorum diyelim. Dükkan SEO’su var mı?

Dükkan SEO’su diye bir şey var ama burada defter ve kalem örneği aslında olmamış çünkü birbiriyle aynı kategoride olan, birbiriyle bağlantılı ürünler. Şöyle bir örnek verebiliriz, genelde eğitimlerde de ben bu örnek üzerinden giderim: Malzeme, ürünün ne olduğu ve eğer belli bir tarz trend varsa bu ürünleri bağlar şöyle örnek verelim: Deri çanta yapıyorum, deri telefon kılıfı yapıyorum vs. bunlar farklı kategorilerde olmasına rağmen deri kelimesi bunları birbirine bağlar ve dükkan SEO’sunu olumlu yönde etkiler. Veya çanta yapıyoruz diyelim ki; kumaş çanta yapıyorum, deri çanta yapıyorum işte keçe çanta yapıyorum vs. Burada da çanta onları birbirlerine bağlar veya belli bir tarzda olabilir. Boho masa yapıyorum, boho sandalye yapıyorum işte boho toka yapıyorum gibi bunları da boho birbirine bağlar.

Ürün açıklama kısmında yazılanlar Etsy SEO’yu etkiler mi?

Evet ürün tanıtım yazıları, ürün açıklamaları SEO’ya dahildir. Eskiden değildi fakat artık dahil.

Ürün açıklamasına başlığı yedirirken, spam nedir? Nasıl kaçınılır? Başlığın hepsini belirtmek şart mı?

Hayır, başlığın tamamını belirtmek zorunda değiliz. Spam çok fazla gereksiz tekrar anlamına gelir eğer metine bakıldığı zaman %10 oranından daha fazla aynı kelime geçmişse burada spam yapmışız demektir. Bundan şöyle kaçınabiliriz: Yirmi beş, otuz cümlelik bir ürün tanıtımı yazısı yazdığımız zaman ve başlıktaki çeşitli kelimeleri içeriye serpiştirdiğimiz zaman spam yapma olasılığımız çok düşer.

Etsy SEO çalışması yapıldığında etkisini ne kadar süre sonra gösterir?

Ürünü yayınlar yayınlamaz algoritma onu okumaya başlar. Özellikle eğer eskiden yayımladığınız bir ürünü değiştirirseniz ve üstüne renew yaparsanız SEO yaptıktan sonra daha çabuk görür algoritma. Fakat ilk iki hafta ürün garip garip görüntülenmeler alabilir. Bir gün çok fazla alır, bir gün çok az alır. İki hafta böyle bir oynama görürüz fakat iki haftanın sonunda stabil bir hale gelir.

Arama motoru SEO çalışmalarında gerek site içi gerekse site dışı link vermenin faydalı olduğunu işitmiştik. Etsy SEO içinde bu durum söz konusu mu? Nasıl?

Bunu Google için yaptığımızda buna Backlink çalışması diyoruz. Dışarı verdiğimiz linkler outbound linktir; içeride yani Etsy içerisinde verdiğimiz linklerde inbound linktir. Outbound verdiğiniz linkler Etsy içerisinde çalışmaz; dışarıda Etsy içerisine verdiğiniz linklerde Etsy’nin aramalardaki yerini etkilemez. Ürününüzü dışarıda Instagram da linkinizi verdiniz diye daha yukarı çıkarmaz fakat belli bir ürün içerisinde onunla kombinlenebilecek bir şey varsa mesela işte bir kolye yaptınız; ona uygun bir yüzük varsa onun linki inbound link olarak Etsy içerisinde verilebilir.

SEO’yu sürekli revize etmemiz mi gerekiyor? Sürekli değiştirmem gerekiyorsa bunları ne kadar aralıklarla ve neye göre kontrol edip değiştirmeliyim?

Eğer çok iyi bir SEO’nuz varsa ve algoritmada bir değişiklik yapılmamışsa o zaman SEO değiştirmenize gerek yok.

Bir ürünün belli bir temaya uygun olup olmaması ne demek? Ürünümüzün bir teması, trendi olup olmadığını anlamamızın bir yolu var mı ve SEO için bu konuda nasıl bir araştırma yapabiliriz?

Ürününüzün temasını ve trendini aslında en iyi siz bilirsiniz yani eğer gemili bir ürünse deniz teması vardır, okyanus teması vardır; çiçek varsa eğer bahar teması olabilir, yaz teması olabilir. Bunu en iyi siz bilirsiniz bunun araştırılacağı bir yer yok ne yazık ki ama Pinterest’ten bakılabilir. Orada birazcık araştırmalar yapıp işte benzer ürünler bakılırsa eğer oradan bir şeyler çıkabilir diye düşünüyorum.

Attribution nedir? Etsy SEO’ya etkisi var mı?

Attribution, ürünleri girerken işte holiday, occasion girdiğimiz yerdir yani christmas diye seçiyoruz işte mother’s day diye seçiyoruz; o kısım attributiondır. Çeşitli kategorilerde daha fazla attribution olabilir. Nitelik diye geçer Türkçesi ve SEO’ya dahildir.

İlginizi Çekebilir:

Konuşmayı Takip Et
Bildir:
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşüncelerini merak ediyoruz, lütfen yorum bırak!x
()
x
Scroll to Top